Češi z Caroliny pomohli zdolat úřadujícího šampiona NHL. Mrázek nulou, Nečas gólem v prodloužení

Petr Mrázek udržel druhou nulu ve třetím startu tohoto ročníku NHL, když zneškodnil 32 střel Tampy Bay a dovedl Carolinu k výhře 1:0 v prodloužení. Český gólman byl vyhlášen první hvězdou zápasu a druhou se stal Martin Nečas, který premiérovou trefou sezony zajistil Hurricanes skalp obhájců Stanleyova poháru. Vítek Vaněček pomohl 27 zásahy k výhře Washingtonu, který utkání s New Yorkem Islanders otočil z 0:3 na 6:3.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 10:01 29. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Mrázek proti Tampě

Petr Mrázek proti Tampě | Foto: USA Today Sports, James Guillory | Zdroj: Reuters

Carolina nastoupila k zápasu po deseti dnech, přičemž většinu času strávili její hráči v karanténě. Postrádala ještě i pětici hokejistů ze základní sestavy, díky čemuž dostal Nečas zvýšený prostor na ledě a poprvé odehrál v utkání NHL více než 19 a půl minuty (19:37).

Bez štěstíčka to brankářům nejde, hodnotí Vaněčkovo působení ve Washingtonu legendární Hašek

Číst článek

Za důvěru se odměnil vítězným gólem. Český centr přihrál puk ze středu hřiště doleva Jordanovi Staalovi a sprintoval směrem k brance. Jeho zrychlení nezachytil ani Ondřej Palát. Staal mezitím zatáhl puk do pásma a krásnou žabičkou ho poslal Nečasovi, který překonal přesunujícího se Andreje Vasilevského.

„Skvělou práci odvedla lajna před námi, která držela puk asi minutu. Unavili je. Vystřídali jsme a oni už nemohli bruslit. Dostali jsme se do přečíslení dva na jednoho a Jordan mi poslal lahůdkovou přihrávku. Už jsem to jen práskl do branky,“ uvedl Nečas. Dodal, že ho prodloužení ve formátu tři na tři baví. „Lepší bruslaři mají výhodu. Na ledě je hodně místa, a když někdo zaspí, vznikne přečíslení. Myslím si, že to baví i fanoušky.“

Nečasovi vzrostl čas na ledě i díky tomu, že nastupoval v oslabení. „Když jsem byl mladší, byl jsem zvyklý je hrát. Teď jsem sledoval hráče, jak brání, a jsem rád, že jsem dostal i v této herní situaci šanci. Uvidíme, zda tam zůstanu, až se ostatní vrátí do sestavy, ale rozhodně mě baví hrát i oslabení,“ uvedl.

Mrázek vytáhl v každé třetině jeden skvělý zákrok. V úvodní vychytal dvě hvězdy soupeře - střelu Victora Hedmana z blízka vykopl betonem a následně zastavil dorážku Stevena Stamkose do odkryté branky. Český gólman se nejvíce zapotil ve druhé třetině, v níž zlikvidoval čtrnáct střel včetně šance Pata Maroona, který se před ním zjevil úplně sám. V 52. minutě si na něj nepřišel z přečíslení ani Blake Coleman.

Mrázek, který první nulu sezony udržel proti Detroitu, je v soutěži na druhém místě v úspěšnosti zásahů (95,5 procent) a třetí v průměru inkasovaných branek na zápas (1,01).

Oba české hráče chválil i trenér Caroliny Rod Brind'Amour. „Tampa to několikrát skvěle sehrála. I když ale měla gólovou šanci, tak Petr působil dojmem, že to chytne. Byl skvělý,“ řekl kouč. Uznání měl i pro Nečase. „Před utkáním jsme mluvili, že dostane větší příležitost a šance se zhostil skvěle. Začíná růst, je to vidět. Má tu schopnost, aby rozhodoval zápasy. Využili jsme i v oslabení a vedli si skvěle,“ dodal.

Vaněčkova další výhra

Washington v předchozích pěti zápasech s Vaněčkem v bráně vždy bodoval, ale do poloviny utkání se zdálo, že série skončí. Český gólman v úvodní třetině třikrát inkasoval - poprvé jej překonal vlastní spoluhráč, od kterého se odrazil nahozený puk do branky. Další dva góly padly z teče a dorážky.

Capitals ale během 30. až 39. minuty skóre pěti trefami otočili. Obrat odstartoval dvěma góly Conor Sheary a na 5:3 zvyšoval Zdeno Chára, který se po odchodu z Bostonu prosadil v novém působišti poprvé. Jakub Vrána, který nastupoval v první řadě vítězů, nebodoval.

Kämpf připravil gól, ale ten stačil Chicagu jen na bod. Kubalík se proti Nashvillu neprosadil

Číst článek

David Rittich si připsal premiérový start v sezoně a s Calgary prohrál v Montrealu 2:4. Domácí vedli už po dvou třetinách o čtyři góly a jihlavský rodák za žádný nemohl. Canadiens při prvním vyšachovali obranu Flames a skórovali do prázdné branky, u dalších se prosadili z dorážky, teče a úniku. První utkání sezony odehrál i Filip Chlapík, který s Ottawou podlehl ve Vancouveru 1:5.

V bohatém čtvrtečním programu NHL s 13 zápasy bodovali už jen dva Češi. Jakub Voráček pomohl asistencí k výhře Philadelphie 3:1 na ledě New Jersey. Ve 47. minutě stál u zrodu posledního gólu, když prostrčil puk Eriku Gustafssonovi, jehož střílenou přihrávku usměrnil do branky Claude Giroux. Voráček je s devíti body (1+8) nejproduktivnějším českým hráčem této sezony.

Detroit ve třetí třetině snížil v Dallasu z 1:4 na 3:4 i díky asistenci Filipa Hronka. Střela českého obránce v přesilové hře a teč Tylera Bertuzziho vedla ke druhému gólu. Domácí ale další drama nepřipustili a v závěru potvrdili výhru dalšími třemi zásahy na konečných 7:3.

Hertl stagnuje

Tomáš Hertl začal sezonu skvěle, po třech zápasech měl šest bodů (3+3) a ve čtvrtém rozhodl rozstřel. V posledních pěti utkáních si ale připsal jen bod. Ve čtvrtek neskórovali ani jeho spoluhráči a San Jose prohrálo v Coloradu 0:3. Domácí vstřelili všechny góly v posledních deseti minutách a korunovali střeleckou aktivitu 38:21.

„Poslední zápasy málo střílíme,“ řekl Hertl. „Přitom máme několik urostlých kluků, musíme se více tlačit do branky. Dvacet střel máme teď pomalu každý zápas, v tom můžeme být určitě lepší,“ dodal. Colorado stále postrádá zraněného brankáře Pavla Francouze, u všech tří gólů byl Nazem Kadri (2+1).

Alexis Lafreniére rozhodl v Buffalu svým prvním bodem v NHL o výhře Rangers 3:2 v prodloužení. Kanadský útočník, který vyšel v předchozích šesti utkáních naprázdno, je první jedničkou draftu, jež svůj první gól v soutěži dala v prodloužení.

NHL:
Minnesota - Los Angeles 5:3, Dallas - Detroit 7:3, Colorado - San Jose 3:0, Arizona - Anaheim 3:2, Boston - Pittsburgh 4:1, New Jersey - Philadelphia 1:3, Washington - NY Islanders 6:3, Carolina - Tampa Bay 1:0 v prodl., Columbus - Florida 3:2 po sam. nájezdech, Buffalo - NY Rangers 2:3 v prodl., Montreal - Calgary 4:2. Utkání Edmonton - Toronto, Vancouver - Ottawa se ještě hrají. Utkání Vegas - St. Louis bylo odloženo kvůli výskytu koronaviru v týmu Vegas.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme