Faksa dal v letošním play-off první gól a pojistil výhru Dallasu. Carolina vyřadila New Jersey

Radek Faksa zpečetil prvním gólem v letošním play-off výhru Dallasu 5:2 nad Seattlem. Stars se ujali vedení 3:2 na zápasy a dělí je jedno vítězství od finále Západní konference. Carolina zdolala New Jersey 3:2 v prodloužení, sérii ovládla v poměru 4:1 a postoupila do finále Východní konference NHL.

New York (Aktualizováno: 10:08 12. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Faksa asistoval u výhry Dallasu

Radek Faksa k výhře Dallasu v play-off přispěl jedním gólem (ilustrační foto) | Foto: Sergei Belski | Zdroj: Reuters / USA TODAY

Dallas do zápasu dobře vstoupil, Wyatt Johnston a Roope Hintz mu zajistili vedení 2:0 už v čase 5:35. Na začátku prostřední části zvýšil Joe Pavelski, který se stal v 38 letech a 304 dnech nejstarším hráčem v historii NHL se sedmi góly nastřílenými během jedné série. Seattle ale vzápětí kontroval trefami Adama Larssona a Jareda McCanna. Domácí uklidnil v 52. minutě Hintz, který v utkání zaznamenal tři body (2+1) a stal se první hvězdou duelu.

„Je v play-off absolutní monstrum a tým táhne v nejdůležitějších chvílích,“ vyzdvihl trenér Dallasu Peter DeBoer výkony Hintze, který je s 18 body (8+10) v čele produktivity vyřazovací části společně s Leonem Draisaitlem z Edmontonu. Poslední slovo měl v utkání Radek Faksa, který vystihl na červené čáře přihrávku a ze středního pásma trefil prázdnou branku.

Seattle soupeře přestřílel 31:21, ale poprvé v sérii prohrává. „Chceme hrát rychle a agresivně. Dobře bruslit i napadat. Ale také musíme hrát chytře. Nemůžeme se hrnout do všeho a nabízet soupeři přečíslení. Pokud jste na 98 procent jistí, že to vyjde, a ve zbývajících dvou váháte, tak to skončí špatně. Chceme pokračovat v naší hře, ale musíme limitovat jejich šance a zbytečně neriskovat,“ vysvětlil útočník Seattlu Jordan Eberle.

New Jersey proti Carolině dvakrát vedlo. Skóre otevřel v 16. minutě z rychlého protiútoku Dawson Mercer a Timo Meier upravil v přesilové hře z dorážky stav na 2:1. Domácí vyrovnali na začátku a konci prostřední třetiny po nahození obránců od modré čáry. Pokus Jaccoba Slavina se otřel o chrániče bránícího Erika Hauly, střela Brenta Burnse prošla přímo. Zápas rozhodl Jesper Fast v čase 67:09 tečí v početní převaze.

„Cítil jsem se divně před startem prodloužení, protože jsem zahodil dvě dobré šance a chtěl jsem, aby další už skončila v bráně. Jsem šťastný, že se to povedlo. Puku jsem se lehce dotkl,“ řekl Fast. Základem všech tří gólů Caroliny byla střela od modré a clona před brankářem. „Drželi jsme se celou dobu naší hry, dostávali jsme puky do útočného pásma i na branku. Zůstali jsme trpěliví a byli jsme odměněni,“ radoval se Slavin.

Vítek Vaněček byl v minulém zápase po pěti inkasovaných gólech střídán, a tak plnil stejně jako v úvodních dvou utkáních série roli náhradního brankáře New Jersey. Jeho spoluhráč Ondřej Palát se ocitl v 50. minutě za stavu 2:2 osamocený před gólmanem Frederikem Andersenem, ale nevyzrál na něj. „Od hráčů jsem vyžadoval, aby ze sebe vydali všechno, a to udělali,“ řekl trenér New Jersey Lindy Ruff.

Jeho svěřenci skončili po základní části třetí. „Teď je to frustrující a bolí to, ale máme za sebou skvělou sezonu a před námi je velká budoucnost,“ prohlásil lídr New Jersey Jack Hughes. „V určitých úsecích jsme se odchýlili od naší hry a zápasy jsme ztratili. Obě série jsme taky špatně začali, prohráli jsme první dvě utkání. S Rangers jsme zabojovali a otočili. Teď jsme se také snažili a měli jsme dobré momenty, ale nestačilo to. Je to pro nás zkušenost,“ doplnil.

Carolina s Martinem Nečasem v sestavě si zahraje finále Východní konference poprvé od roku 2019. Její soupeř vzejde z dvojice Toronto – Florida, která vede 3:1 na zápasy.

„Oživily se mi vzpomínky,“ přiznal kouč Caroliny Rod Brind'Amour, který dovedl Hurricanes v roli kapitána v roce 2006 ke Stanleyovu poháru. Postrádá tři elitní útočníky – Andreje Svečnikova, Maxe Paciorettyho a Teuva Teräväinena, přesto jeho svěřenci nastříleli v sérii 24 branek v pěti zápasech. „Na hráče jsem hrdý. Užívám si, jak každý maká a hraje jeden za druhého. Utvořila se tu skvělá parta,“ řekl.

2. kolo play-off NHL:

Východní konference - 5. zápas:
Carolina - New Jersey 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 21. Slavin, 40. Burns, 68. Fast - 16. Mercer, 28. Meier. Střely na branku: 39:29. Diváci: 18 841. Hvězdy zápasu: 1. Fast, 2. Andersen, 3. Burns (všichni Carolina). Konečný stav série: 4:1.

Západní konference - 5. zápas:
Dallas - Seattle 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky: 6. a 52. Hintz, 4. Johnston, 21. Pavelski, 57. Faksa - 22. A. Larsson, 28. McCann. Střely na branku: 21:31. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. Hintz, 2. Pavelski, 3. Robertson (všichni Dallas). Stav série: 3:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme