Pastrňák rozhodl zápas s Edmontonem a dotáhl se do čela tabulky střelců NHL, Kubalík dal dva góly

Český hokejový útočník David Pastrňák rozhodl svým 43. gólem v sezoně po asistenci Davida Krejčího o vítězství Bostonu ve středečním utkání NHL v Edmontonu 2:1 v prodloužení a v čele tabulky střelců se dotáhl na vedoucího Austona Matthewse z Toronta. Třiadvacetiletý rodák z Havířova si připsal i asistencí a drží se s 84 body na druhém místě produktivity o 11 bodů za Leonem Draisaitlem, který vyšel ve vzájemném souboji naprázdno.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvakrát skóroval Dominik Kubalík z Chicaga, který si s 25 góly upevnil pozici nejlepšího kanonýra mezi nováčky NHL, ale k vítězství nepomohl. Blackhawks podlehli doma New York Rangers 3:6 a připsali si sedmou prohru z posledních osmi zápasů. Za hosty vstřelil branku Filip Chytil a přerušil tak šestizápasový gólový půst. Prosadil se také Radek Faksa, jenž pomohl Dallasu gólem k výhře 3:2 nad Arizonou.

Voráček pomohl dvěma kanadskými body k výhře Philadelphie. Gól Frka k vítězství Los Angeles nestačil

Číst článek

Lídr NHL Boston zvítězil počtvrté v řadě a soutěž vede o tři body před Tampou Bay. Vítězný gól vstřelil Pastrňák v čase 61:14, když využil samostatný únik, do kterého ho vyslal přihrávkou z obranného pásma Krejčí. „Torey Krug výborně ubránil dva na jednoho, David Krejčí získal puk a vyslal mě do úniku. Gólman mi zkusil vypíchnout puk holí a já se trefil mezi jeho nohy,“ popsal rozhodující moment Pastrňák, který se podílel i na vedoucí brance Patrice Bergerona v deváté minutě.

Nejproduktivnější hráč ligy Draisaitl se neprosadil po pěti zápasech, ve kterých zapsal 12 bodů, a Edmonton prohrál druhý z pěti zápasů bez zraněného Connora McDavida. „Věděli jsme, že kvůli zraněním Edmonton nasadí spoustu hráčů z nižší soutěže, proto jsme byli připraveni na houževnatého soupeře,“ prohlásil Pastrňák.

„V této hale je to vždycky tvrdá bitva a je dobře, že jsme ji dnes hlavně díky ubráněným přesilovkám a Tuukkovi (brankáři Raskovi) zvládli,“ dodal český kanonýr, který mohl rozhodnout zápas ještě před nastavením, ale v 57. minutě trefil tyč.

Trefili se i Kubalík, Chytil a Faksa

Kubalík se mezi nováčky vzdálil druhému Švédovi Victoru Olofssonovi z Buffala na šest branek. Mezi českými kanonýry ho na druhém místě dělí dva góly od třetího Jakuba Vrány z Washingtonu. Skóre zápasu v Chicagu ale otevřel ve druhé minutě po povedeném průniku Chytil, který se bodově prosadil po pěti zápasech.

O vyrovnání se na začátku druhé třetiny postaral střelou bez přípravy Kubalík. Čtyřiadvacetiletý plzeňský rodák si v gólově bohaté třetí třetině připsal ještě jednu trefu, když po individuální akci snížil na 2:3. V sedmigólovém závěrečném dějství se pětkrát prosadili hostující Rangers a z Chicaga si odvezli výhru.

„Byl to kolaps, podívejte se na jejich góly. Dostali se do spousty šancí a pětkrát se prosadili. Abych zabránil jejich gólům, musel bych předvést extra zákrok, ale to se mi nepovedlo. Byla to špatná třetina,“ komentoval třetí část brankář Chicaga Robin Lehner.

Faksa v 37. minutě v přesilové hře získal Dallasu vedení 2:1. Arizona v utkání dvakrát vyrovnala, ale v čase 51:38 rozhodl zápas ve prospěch Stars Jamie Oleksiak. „Měl jsem dost času na ose hřiště a viděl jsem, že je před brankou dost spoluhráčů, tak jsem vystřelil a doufal, že se puk od někoho odrazí a skončí v bráně. Nakonec to byl čistý průstřel. Je příjemné se zase prosadit,“ uvedl Oleksiak.

Dallas potvrdil, že na Coyotes v domácím prostředí umí, porazil je už potřinácté v řadě. Velký podíl na výhře měl brankář Ben Bishop, který kryl 39 střel. Stars se díky dvěma bodům dotáhli na St. Louis v čele Západní konference.

Francouz vychytal výhru

Z výhry se při debutu v NHL radoval útočník Martin Kaut z Colorada, které zdolalo New York Islanders 3:1. Pardubický odchovanec se představil na pravém křídle třetí formace Avalanche po boku Pierra-Édouarda Bellemarea a Matta Nieta. Na ledě strávil sedm minut a 47 sekund. V 37. minutě byl dokonce blízko premiérového gólu, ale jeho teč pouze lízla tyčku branky Islanders.

Gólman Pavel Francouz k vítězství Colorada přispěl 27 úspěšnými zákroky. O čisté konto přišel 134 sekund před koncem, kdy jej překonal Brock Nelson. Islanders uzavřeli nepovedenou čtyřzápasovou venkovní sérii, v níž při skóre 2:11 nezískali ani bod.

NHL:
Chicago - NY Rangers 3:6 (0:1, 1:0, 2:5)
Branky: 23. a 47. D. Kubalík, 52. Caggiula - 2. Chytil, 43. Bučněvič, 45. R. Strome, 49. Kreider, 50. Panarin, 54. Zibanejad. Střely na branku: 40:41. Diváci: 21 573. Hvězdy zápasu: 1. Zibanejad, 2. Kreider (oba Rangers), 3. D. Kubalík (Chicago).

Edmonton - Boston 1:2 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky: 44. Gagner - 9. Bergeron (Pastrňák), 62. Pastrňák (Krejčí). Střely na branku: 29:34. Diváci: 17 804. Hvězdy zápasu: 1. M. Smith, 2. Bear (oba Edmonton), 3. Pastrňák (Boston).

Dallas - Arizona 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky: 3. Perry, 37. Faksa, 52. Oleksiak - 33. T. Hall, 39. Fischer. Střely na branku: 33:41. Diváci: 18 227. Hvězdy zápasu: 1. Bishop, 2. Perry (oba Dallas), 3. Hill (Arizona).

Anaheim - Florida 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 17. M. Jones - 20. Barkov, 31. Trocheck, 35. Saarela, 58. Weegar. Střely na branku: 36:32. Diváci: 15 716. Hvězdy zápasu: 1. Bobrovskij (Florida), 2. M. Jones (Anaheim), 3. Saarela (Florida).

Colorado - NY Islanders 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 10. Donskoi, 21. Burakovsky, 48. Landeskog - 58. B. Nelson. Střely na branku: 29:28. Diváci: 18 011. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval jednou z 28 střel a úspěšnost zákroků měl 96,4 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. Donskoi, 3. Francouz (všichni Colorado).

Vancouver - Minnesota 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)
Branky: 42. a 45. J. T. Miller, 22. Beagle - 56. a rozhodující sam. nájezd Galchenyuk, 2. Fiala, 34. Kunin. Střely na branku: 34:28. Diváci: 18 871. Hvězdy zápasu: 1. J. T. Miller, 2. Q. Hughes (oba Vancouver) 3. Zuccarello (Minnesota).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme