Bláznivý vstup do finále Západní konference NHL. Colorado přestřílelo Edmonton 8:6, přispěl i Francouz

Brankář Pavel Francouz přispěl v úvodním utkání finále Západní konference play-off NHL osmnácti zákroky k výhře hokejistů Colorada 8:6 nad Edmontonem. Český gólman nahradil v čase 27:19 za stavu 6:3 zraněného Darcyho Kuempera a zasáhl potřetí do letošního play off. První hvězdou zápasu byl vyhlášen obránce vítězů Cale Makar, který si připsal gól a dvě přihrávky. Stejnou bilanci měl na druhé straně Connor McDavid.

Colorado (Aktualizováno: 9:01 1. 6. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brankář Pavel Francouz v obklopení Connora McDavida (vlevo) a Evandera Kanea

Český brankář Pavel Francouz v obklopení Connora McDavida (vlevo) a Evandera Kanea | Foto: Isaiah J. Downing | Zdroj: Reuters/USA TODAY Sports

„Hodně mu věřím. Stejně tak celý tým,“ řekl trenér Colorada Jared Bednar k Francouzovi. „Mít hráče jeho kvalit je samozřejmě klíčové. Během play-off spousta týmů posílá do hry druhého gólmana, někdy je nucena využít i třetího, aby nějak přežily. Je potřeba, abyste nespoléhali jen na jednoho brankáře a my jich máme kvalitních více,“ doplnil.

Hokejisté Rangers po sedmi letech postoupili do finále konference NHL. Chytil skóroval

Číst článek

Kouč Colorada neupřesnil, jak vážné Kuemperovo zranění je. Na otázku, zda bude jeho absence trvat v řádu dní, odpověděl, že se uvidí. Francouz už v letošním play-off svého parťáka dvakrát zastoupil v úvodním kole proti Nashvillu a pokaždé dovedl tým k výhře. Český gólman držel mužstvo i v základní části, připsal si 15 vítězství z 21 startů.

Edmonton vedl od šesté minuty trefou Evandera Kanea, ale za 36 sekund vyrovnal J.T. Compher a skóre otočil Nathan MacKinnon. Hosté srovnali krok 23 sekund před koncem první třetiny gólem Zacha Hymana, přesto šlo do kabin s vedením Colorado.

S rychlou odpovědí přišel Makar. Oilers reklamovali ofsajd, vzali si trenérskou výzvu, ale gól platil a z následného vyloučení za zdržování hry se na začátku druhé třetiny prosadil domácí Nazem Kadri.

„Měli jsme pocit, že hráč, který měl puk pod kontrolou, nevěděl, že je jeho spoluhráč v ofsajdu a že se snaží rychle vyjet z pásma. Mysleli jsme, že použít výzvu je dobrý tah. Podívali se na to a nevyšlo nám to. To se stává,“ řekl kouč Edmontonu Jay Woodcroft k trenérské výzvě.

Oilers ještě dramatizovali

Kontaktní gól vstřelil Ryan McLeod, ale Colorado kontrovalo trefami Mikka Rantanena a J.T. Comphera, který dal v zápase jako jediný dvě branky a vyhnal na střídačku Mikea Smithe. Za necelou minutu opustil brankoviště i Kuemper. Z náhradních gólmanů inkasoval nejdříve Mikko Koskinen, ve 37. minutě ho překonal Andrew Cogliano a zvýšil na 7:3.

Edmonton zdramatizoval zápas trefami McDavida, Dereka Ryana a Ryana Nugenta-Hopkinse, který v 53. minutě snížil na 6:7. Francouz, který chytal naposledy před třemi týdny, za góly nemohl. Colorado uklidnil až při hře hostí bez brankáře Gabriel Landeskog.

Edmonton začal podobně i minulou sérii s Calgary, v níž prohrál úvodní zápas 6:9. Další čtyři utkání ale vyhrál.

„Není dobrou vizitkou, kolik jsme pustili gólů v prvních zápasech v posledních dvou sériích. Ale už jsme ukázali, že i když jsme dole, nepřestáváme bojovat. I dnes jsme se rvali až do konce,“ řekl Smith.

„Mají opravdu velmi dobrý tým. Když jim nabídnete šanci, skočí po ní a skórují. Dali jsme sice šest gólů, ale musíme lépe bránit,“ podotkl McDavid.

Pouze dvakrát padlo v této fázi play-off NHL více branek a jen jeden gól dělil úterní zápas od vyrovnání rekordu (Edmonton – Chicago 10:5 v roce 1985, Chicago – Montreal 8:7 v roce 1973).

Sestřih zápasu Colorado Avalanche – Edmonton Oilers:

Výsledek play off NHL

Finále Západní konference play off NHL - 1. zápas:

Colorado - Edmonton 8:6 (3:2, 4:2, 1:2)

Branky: 6. a 27. Compher, 16. MacKinnon, 20. Makar, 21. Kadri, 25. Rantanen, 37. Cogliano, 60. Landeskog - 6. E. Kane, 20. Hyman, 23. McLeod, 37. McDavid, 44. Ryan, 53. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 47:37. Diváci: 18.044. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. Compher (oba Colorado), 3. McDavid (Edmonton).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme