Montreal chce pohár po 28 letech, Tampa zase obhajobu. V noci začíná finále Stanley Cupu

Hokejisté Montrealu se v NHL poprvé od roku 1993 představí ve finále Stanley Cupu. V noci z pondělí na úterý je čeká úvodní duel proti obhájcům titulu z Tampy. Bez ohledu na výsledek zápasů bude v kanadském městě v následujících dnech hodně rušno.

Tampa (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Tampy Bay podruhé v historii a poprvé od roku 2004 vyhráli Stanley Cup

Hokejisté Tampy s loňským Stanley Cupem | Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

V Montrealu už se hodně slavil postup do finále. Když Canadiens vyřadili koncem minulého týdne Vegas Golden Knights, v ulicích byly desetitisíce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V noci na úterý začíná finále NHL. Více v příspěvku Davida Prouzy

Fanoušci měli k oslavám dobrý důvod. Kanadský tým byl totiž v play-off NHL takhle daleko naposledy v roce 1993, kdy Stanley Cup nakonec získal. Oslavy postupu se ale postupně proměnily v nepokoje, u kterých nakonec musela zasahovat policie. A nejinak tomu nejspíš bude i během nadcházejícího finále proti Tampě.

„Po každém velkém vítězství nebo hořké prohře se stává Saint-Catherine Street, hlavní ulice v Montrealu, středem nepokojů nebo potyček. Policie obsadila všechny příchozí ulice, ale i přesto se podařilo zdemolovat několik policejních aut v ulici. Fanoušci se zase vyřádili,“ popisuje pro Radiožurnál novinář Zdeněk Matějovský, který v Montrealu žije přes 40 let, atmosféru z postupu Canadiens do finále.

Obhájce Stanley Cupu

V něm je čeká silný soupeř - Tampa totiž získala Stanley Cup v minulé sezoně. A stejně jako loni se může spoléhat na ruského gólmana Andreje Vasilevského.

Pověra u finalistů Stanley Cupu pokračuje. Montreal odmítl sáhnout na trofej, Tampa znovu neodolala

Číst článek

Ten se navíc může pochlubit jednou unikátní statistikou. Čtyřikrát za sebou dokázal v zápasech, kde mohl jeho tým postoupit do další fáze play-off, udržet nulu. To je podle dvojnásobného vítěze Stanley Cupu Dominika Haška ojedinělý výkon.

„Mít čtyři nuly v rozhodujících zápasech není náhoda. On podává celoročně vynikající výkony. Myslím, že podle toho, co člověk čte a vidí, tak je Vasilevskij v posledních dvou, třech letech nejlepším brankářem NHL. Je neskutečně rychlý. A jak je vidět, tak v rozhodujících zápasech dokáže mužstvo podržet, což je nesmírně důležité,“ ví Hašek.

První zápas Montrealu s Tampou, za kterou by měli nastoupit i útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta, se odehraje v úterý ve dvě hodiny ráno českého času.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme