‚Ani jsem nevěděl, co to draft znamená.‘ Před 30 lety začala Jágrova cesta NHL

Přesně před 30 lety vstoupil Jaromír Jágr do hokejové arény ve Vancouveru a pak čekal, než zazní jeho jméno. V roce 1990 na draftu hokejové NHL, při kterém si kluby vybírají talentované mladíky, nakonec vzniklo magické spojení mezi Jágrem a Pittsburghem.

Tento článek je více než rok starý.

Vancouver Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netrvalo to dlouho a Jágr slavil s novým týmem dva zisky Stanley Cupu.

Netrvalo to dlouho a Jágr slavil s novým týmem dva zisky Stanley Cupu. | Foto: Gary Hershorn | Zdroj: Reuters

Jsou to až úsměvné archivní záběry. Je na nich mladík z Hnidous u Kladna, s dekou nebo záclonou na hlavě, jak chcete, prostě s účesem, který by dnes módní policie považovala skoro za zločin.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Ani jsem nevěděl, co to draft znamená.‘ Před 30 lety začala Jágrova cesta NHL

Když uslyší svoje jméno, políbí matku, potřese si rukou s otcem a pak trochu rozpačitě vstoupí na podium. Oblékne dres Pittsburghu, a protože ještě vůbec neumí anglicky, do mikrofonu řekne jen „děkuji“. Pro následující rozhovory už měl k dispozici překladatele.

„Byl jsem šťastný, že jsem na ten draft vůbec mohl jet, byla to víceméně dovolená. Jet v osmnácti letech s rodiči zadarmo do Kanady, co víc si můžu přát. Ani jsem nevěděl, co to draft znamená a co se tam bude dít,“ vzpomínal o několik let později Jaromír Jágr ve stejnojmenném dokumentu.

Před 18 lety získal Bowman rekordní devátý Stanley Cup. ‚Na taktiku moc nedal,‘ vzpomíná Hašek

Číst článek

A tehdejší draft nakonec vlastně dopadl přesně podle jeho dávného plánu. Vybral si ho totiž Pittsburgh, kde hrál jeho idol Mario Lemieux.

„Jarda si to vysnil. V roce 1985 byl v Praze na zápase Československo - Kanada na mistrovství světa, kde viděl Maria Lemieuxe, a když odcházel z holešovické haly, tak jen tak z legrace říkal: 'Tati, s tím budu jednou hrát,'“ říká Jágrův bývalý osobní kouč Marian Jelínek.

Pittsburgh touhle volbou v roce 1990 trefil hokejový jackpot v draftové loterii, vždyť nakonec český útočník Lemieuxe i další v mnoha ohledech překonal a dnes je druhým nejproduktivnějším hokejistou historie NHL.

David Nyč, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme