Jak překlenout hokejovou pauzu? Někteří Češi z NHL by mohli naskočit do extraligy, záleží ale na klubech

Fanoušci české hokejové extraligy jistě rádi vzpomínají na sezony, které díky výluce NHL zpestřily hvězdy z nejlepší ligy světa. Brzy by se teoreticky mohli dočkat něčeho podobného, i když ve výrazně menší míře. Představa, jak se po českých stadionech prohání třeba Filip Hronek nebo Tomáš Hertl, je ale i tak příjemná.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gólová radost Filipů Hronka a Zadiny v dresu Detroitu Red Wings

Filip Zadina (uprostřed) se svým spoluhráčem Filipem Hronkem z Detroitu by mohli pro část příští sezony zavítat na evropská kluziště | Foto: USA Today Sports, Tim Fuller | Zdroj: Reuters

Teoreticky by se tak mohlo stát v prvních měsících příští sezony. Jak známo, program NHL výrazně ovlivnila opatření proti šíření koronaviru – tento ročník se protáhne až do září, a ten další by měl proto začít až v zimě.

NHL se dohodla na formátu Stanley Cupu: Předkolo se odehraje na tři výhry, zbytek play-off klasicky na čtyři

Číst článek

Hráčům, jejichž týmy si nezajistily účast v rozšířeném play-off, už sezona skončila, a čekání na začátek té další by byl dlouhý. Proto si i hráčský agent Vladimír Vůjtek mladší myslí, že budou mít tito hokejisté z NHL zájem rozehrát se v Evropě, kde by snad sezona měla začít klasicky v září.

„Myslím si, že hráči by o tuto možnost stáli. Situaci řešíme a bavíme se o tom. Kluci skončili s hokejem v březnu a začnou hrát znovu až někdy v lednu. Taková pauza, která čítá deset měsíců, je poměrně drsná,“ komentuje pro Radiožurnál Vůjtek.

Sezona skončila hned několika českým zástupcům v nejslavnější hokejové lize světa, například Pavlu Zachovi z New Jersey, Tomáši Hertlovi v San Jose nebo dvojici z Detroitu – Filipům Zadinovi a Hronkovi.

Právě Hronkův agent Michal Sivek Radiožurnálu řekl, že by jeho klient rozhodně chtěl už na podzim hrát, a přesun do Evropy je jednou z možností.

Dohoda s klubem

Hráčské smlouvy však v současné podobě tuto variantu neumožňují, jedná se o jinou situaci než při výluce NHL. Podle Vůjtka je to celé o dohodě, se svými klienty už tuto možnost řeší a hráčská asociace NHL by údajně mohla nějakým způsobem zareagovat a určitým dodatkem ve smlouvách dopřát hokejistům krátký přesun do Evropy.

„Muselo by to být určitě po dohodě s klubem, zda by daného hráče nechali hrát někde v Evropě. Zkrátka by s tím musel klub souhlasit,“ dodává hokejový agent Vladimír Vůjtek mladší k případným angažmá hráčů z NHL v Evropě.

Hokejová soutěž zatím čeká na svůj restart, který proběhne kvalifikačním kolem bojů o Stanley Cup. Přesný termín ale zatím není jasný, teprve od pondělí 8. června budou týmy moci otevřít svá centra a umožnit hokejistům dobrovolný trénink.

David Nyč, Petr Kadeřábek, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme