Palát další vítěznou trefou odvrátil oslavy Colorada, gólem přispěl k vítězství Tampy i Rutta

Hokejový útočník Ondřej Palát rozhodl ve finále NHL gólem z 54. minuty o výhře Tampy Bay 3:2 v Coloradu a stal se první hvězdou zápasu. Ke snížení stavu série na 2:3 a prodloužení boje o Stanleyův pohár pomohl gólem i obránce Jan Rutta, který svou první trefou v letošním play-off otevřel skóre. Na druhé straně plnil Pavel Francouz opět roli náhradního brankáře.

Denver Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Palát.

Ondřej Palát. | Foto: Mark J. Rebilas | Zdroj: Reuters

Rutta byl autorem jediného gólu v úvodní třetině. Český bek dostal v šestnácté minutě hodně prostoru na pravé straně a prosadil se střelou zpoza kruhu. Ani nemíříl, hlavně se soustředil, aby puk co nejlépe trefil a jeho dělovka k bližší tyči propadla Darcy Kuemperovi mezi lapačkou a tělem. Rutta skóroval v play-off poprvé od loňského finále proti Montrealu.

Čeká nás nejtěžší utkání, varuje před možná rozhodujícím duelem kapitán Colorada Landeskog

Číst článek

Colorado ve zbytku první třetiny vystupňovalo tlak a největší šanci zahodil Nathan MacKinnon, v úniku ale minul branku. Avalanche vyrovnali až ve 26. minutě. Andrej Vasilevskij nezkrotil nahození Calea Makara a v předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval Valerij Ničuškin, který doklepl puk do prázdné.

Obhájci Stanleyova poháru si ale vzali brzy vedení zpět při přesilové hře čtyři na tři, kterou pro tým získal Palát. Tampa Bay vsadila na čtyři útočníky včetně Paláta a druhý gól týmu dal z mezikruží Nikita Kučerov, jehož střela zapadla do branky od tyčky.

Průběh skóre kopíroval minulý zápas, ve kterém Colorado vyhrálo 3:2 v prodloužení, přestože dvakrát prohrávalo a do třetí třetiny vstupovalo za stavu 1:2. Dokonce se opakoval scénář s vyrovnávací brankou ve 43. minutě. Vasilevskij vyrazil střelu Makara před sebe a od brusle Erika Černáka se puk odrazil do branky. V té chvíli se začalo poprvé z tribun hlasitě ozývat: „My chceme pohár!“

Vláda zastavila finanční pomoc pro Hockey Canada. Důvodem je postoj svazu v kauze sexuálního napadení

Číst článek

Moc nescházelo, aby Michail Sergačov dostal Tampu potřetí v utkání do vedení, ale jeho střelu zastavila ve 48. minutě tyč. Hostující tým to ale nakonec nemuselo mrzet, protože Colorado zapomnělo mezi kruhy na Paláta, který propálil Kuempera mezi betony. Český útočník skóroval v letošním play-off pojedenácté, přičemž více branek dali jen dva hráči. 

Palá zároveň vstřelil svůj 12. vítězný gól v play-off v kariéře. Víc jich z aktivních hráčů nasázeli jen Joe Pavelski a Jevgenij Malin.

Colorado tak promarnilo první šanci získat Stanleyův pohár, ze kterého se naposledy radovali v roce 2001. Naopak Tampa Bay stále živí naději na zlatý hattrick. Šesté utkání je na programu v noci na pondělí od 2.00 SELČ na ledě Lightning.

Finále Stanleyova poháru - 5. zápas:
Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 26. Ničuškin (Makar, MacKinnon), 43. Makar (D. Toews, Ničuškin) - 16. Rutta (Perry, Sergačov), 29. Kučerov (Stamkos, Perry), 54. Palát (Hedman, Sergačov). Rozhodčí: Hebert, Rooney - Kovachik, Murray. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 37:29. Diváci: 18.015. Hvězdy zápasu: 1. Palát (Tampa Bay), 2. Makar (Colorado), 3. Vasilevskij (Tampa Bay). Stav série: 3:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme