Z nuly na vrchol za pět měsíců. V lednu bylo St. Louis nejhorší v NHL, teď slaví historický triumf

Kdo se 3. ledna letošního roku podíval na tabulku NHL, jen těžko by si dokázal představit, že budou v červnu se slavným pohárem křepčit hráči St. Louis. Vždyť klub z Missouri byl tehdy úplně nejhorší v celé lize a na poslední postupové místo do play-off ztrácel 11 bodů.

Boston Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči St. Louis se Stanley Cupem.

Hráči St. Louis se Stanley Cupem. | Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Už v listopadu kvůli špatným výsledkům skončil na lavičce St. Louis kouč Mike Yeo, v prosinci se dokonce na tréninku porvali spoluhráči Robert Bortuzzo a Zach Sanford. Nic nenasvědčovalo, že by se mělo blýskat na lepší časy.

Nejhorší porážka v kariéře, lituje bostonský Krejčí rozhodujícího zápasu finále NHL

Číst článek

Ještě třetího ledna před zápasem s Washingtonem bylo St. Louis na dně, pak ale dokázali Blues obhájce titulu porazit. O pár dní později povolali z farmy v AHL pětadvacetiletého brankáře Jordana Binningtona, který do té doby odchytal v nejlepší lize světa jeden jediný zápas. 

A najednou se začalo dařit. Binnington se brzy usadil na pozici gólmanské jedničky a na konci ledna St. Louis začalo vítěznou sérii, která se zastavila až na čísle 11, což je nový klubový rekord. Hlavně díky tomu se Blues vyškrábali až do play-off. To se jim během 51 sezon nepodařilo jen devětkrát.

Nakonec se St. Louis přes Winnipeg, Dallas a San Jose dostalo počtvrté v historii až do finále. A po třech předchozích nezdarech z let 1968 až 1970 to tentokrát vyšlo.

„Neuvěřitelný rok. Nemám slov. Kde jsme se nacházeli a kde jsme teď... Nikdy jsem tenhle dres nenosil s větší hrdostí. Podceňovali nás. Věděli jsme, že nám nikdo nedával šanci, ale věřili jsme v jeden druhého a na ničem jiném nezáleželo,“ radoval se po úspěšném sedmém zápase kapitán Blues Alex Pietrangelo.

Kurz 1:250 a dvojnásobný 'skoro šampion' Jeřábek

Nečekaný triumf neudělal radost jen hráčům, realizačnímu týmu a fanouškům, ale taky jednomu sázkaři. Scott Berry byl v lednu, kdy byli hráči St. Louis na kolenou, na služební cestě v Las Vegas a v jednom z kasin tam vsadil 400 dolarů na to, že jeho oblíbený tým nakonec ligu vyhraje. A dnes je o 100 000 dolarů (zhruba 2,2 milionu korun) bohatší.

O něco menší radost už mají čeští fanoušci, kteří si přáli, aby se v létě Stanley Cup při tradičních oslavách podíval i do Česka. Bostonští Davidové Krejčí a Pastrňák finále nezvládli a v dresu s modrou notou na prsou žádný Čech neslavil. Přitom ještě loni za St. Louis hráli Vladimír Sobotka a Dmitrij Jaškin, oba ale před sezonou shodně změnili působiště. 

Alespoň malou českou stopu triumf Blues ale má. Jeden zápas v základní části totiž za St. Louis odehrál obránce Jakub Jeřábek. K tomu, aby se řadil mezi vítěze a jeho jméno bylo vyryto na slavný pohár, by ovšem musel odehrát alespoň 41 zápasů v základní části nebo alespoň jedno utkání finálové série. 

Něco podobného se přitom Jeřábkovi stalo už minulý rok. Během sezony přestoupil z Montrealu do Washingtonu a v barvách pozdějšího šampiona pak odehrál 11 zápasů v základní části a dva v play-off. Ani jeden ale ve finále.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme