Francouz talent nebyl, vypracoval se dřinou, říká o vítězi Stanleyova poháru jeho bývalý kouč Pejchar

Dvaatřicetiletý Pavel Francouz se coby třetí český gólman může pyšnit tím, že vybojoval Stanleyův pohár. Povedlo se mu to v dresu Colorada, své první hokejové krůčky ale dělal v Plzni, kde jej coby trenér brankářů vedl bývalý vynikající gólman Rudolf Pejchar. „V začátcích určitě velký talent nebyl, ale byl to hodně svědomitý kluk a dříč,“ vzpomíná Pejchar v rozhovoru pro Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český hokejový brankář Pavel Francouz předává Stanleyův pohár ostatním spoluhráčům z Colorada

Český hokejový brankář Pavel Francouz předává Stanleyův pohár ostatním spoluhráčům z Colorada | Foto: Julio Aguilar | Zdroj: Profimedia

„Taková krásná věc samozřejmě potěší. Navíc Pavlovi, což je bezvadný kluk. Šel si za tím, odmítl nabídku z Petrohradu s velkými penězi a teď se mu splnil sen,“ těší čtyřiapadesátiletého trenéra brankářů extraligové Škody Plzeň Rudolfa Pejchara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o hokejových začátcích čerstvého vítěze Stanleyova poháru Pavla Francouze

Právě on připravoval čerstvého držitele Stanleyova poháru na velkou kariéru od dorostu, zná jej ale už od jeho hokejových začátků. „Hrál s mým starším synem, takže jsem věděl, o koho jde,“ vysvětluje.

Podle Pejchara přitom Pavel Francouz nepatřil mezi hokejisty, kteří se narodili jak se říká s talentem od pánaboha: „V začátcích určitě velký talent nebyl, ale byl to hodně svědomitý kluk a dříč. Zaslouží si to.“ 

Francouz přitom nad chytáním někdy až příliš přemýšlel, což ho v určité fázi jeho kariéry limitovalo. „Moc nad tím přemýšlel a hledal příčinu a to taky někdy není dobré,“ vzpomíná Pejchar.

Colorado porazilo Tampu a po 21 letech získalo Stanley Cup, raduje se i český gólman Francouz

Číst článek

Trenér plzeňských gólmanů si vybavuje také jeden zlozvyk, který museli před více než patnácti lety s Francouzem odstraňovat. „Když slidoval (skluz gólmana po betonu – pozn. red.), tak si sedal na zadek. Říkám to všude, smáli jsme se tomu. Myslím si, že už to odstranil.“

Za Plzeň si gólman Colorada naposledy zachytal v sezoně 2009/ 2010. Pak vedení klubu vsadilo na Marka Mazance, který tým o tři roky později dovedl k titulu. Pavel Francouz se vypracoval na jedničku v Litvínově a také s ním vyhrál extraligu.

„Říkal jsem, ať je tady nechají oba, nebo ať jednoho pošlou na hostování. Vedení tehdy ale rozhodlo, že se pustí Pavel,“ konstatuje 54letý kouč, na jehož péči o hokejový vývoj Francouze  navázal v Litvínově Zdeněk Orct. 

„Byl tu v osmnácti letech, pak vyspěl v dobrého gólmana. Zapracoval na sobě ještě dál pod vedením Zdeňka Orcta, dalších trenérů v KHL a samozřejmě v NHL,“ dodává Pejchar.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme