Play-off na Západě rozhodovaly sedmé zápasy. Finále konference si po bitvě zahraje Dallas, dál jde i Vegas

Hokejisté Dallasu s Radkem Faksou v sestavě zdolali v rozhodujícím sedmém utkání 2. kola play-off NHL Colorado 5:4 v prodloužení a postoupili do finále Západní konference. V další fázi bojů o Stanleyův pohár se utkají s týmem Vegas, který porazil Vancouver 3:0 a taktéž zvítězil v dramatické sérii 4:3 na zápasy. Za vítězný tým nastoupil Tomáš Nosek, jenž vynechal kvůli zranění předchozích devět utkání.

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton (Aktualizováno: 10:20 5. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dallas se ujal brzy vedení, ale v desáté minutě už prohrával 1:2 a ve zbytku utkání neustále dotahoval. Nečekaným hrdinou utkání se stal Joel Kiviranta, který vyrovnal v 57. minutě na 4:4 a v prodloužení zkompletoval v čase 67:24 hattrick. Důležitou roli sehrál u vítězné trefy i obránce Andrej Sekera, který trpělivě míchal s pukem za brankou a poté ho předložil mezi kruhy finskému střelci.

Vyléčil rakovinu a po 9 měsících opět válčí za Flyers. ‚Dodal nám obrovskou energii,‘ chválí tým Lindbloma

Číst článek

„Je to nezapomenutelný moment, o takovém jako malé dítě sníte. Dostal jsem skvělou přihrávku a obránci na mě možná trochu zapomněli,“ rozplýval se Kiviranta. Je sedmým hráčem v historii NHL a prvním nováčkem, který vstřelil hattrick v sedmém utkání série. „Vůbec jsem nevěděl, co můžu od dnešního zápasu čekat. Hrál jsem sedmý zápas v sérii poprvé v životě. Ale přišlo mi to jako normální utkání, byla to zábava,“ dodal.

Kiviranta se do sestavy dostal díky absenci Andrewa Cogliana, v jediných dvou startech letošního play off měl na kontě jednu asistenci. V základní části odehrál 11 utkání (1+0). „Kdybych byl chytřejší, postavil bych ho dříve, to je jasné. Tímhle si řekl o místo v sestavě, má slušnou šanci, že v ní bude i v příštím zápase,“ řekl trenér Dallasu Rick Bowness.

Zbývající dvě branky Stars vstřelil Alexandr Radulov. Mužstvo podržel 40 zásahy gólman Anton Chudobin. Faksa si v sérii připsal dvě branky a tři asistence, od pátého utkání ale nebodoval.

Nedokončený obrat

Colorado v sérii vyrovnalo z 1:3 na 3:3, ale obrat nedotáhlo a druhým rokem po sobě vypadlo v semifinále konference v sedmém zápase. V rozhodujícím utkání Avalanche vedli třikrát o gól, přičemž na 4:3 upravil v 57. minutě svou druhou trefou v zápase Vladislav Naměstnikov. Dallas ale už za deset sekund vyrovnal.

Philadelphia si zahraje sedmý zápas série. Islanders porazila v druhém prodloužení, Voráček asistoval

Číst článek

„Když jste si mysleli, že jste dali gól, který by mohl vyhrát zápas nebo sérii, druhý tým odpověděl. Vstřelili i dnes několikrát branku v pravou chvíli a udrželi se tím ve hře. Vydřeli si právo postupu,“ uvedl kouč Colorada Jared Bednar. Dallas si zahraje konferenční finále poprvé od roku 2008.

Colorado trápila v sérii zranění. Už z úvodního utkání odstoupil brankář Philipp Grubauer a jeho náhradník Pavel Francouz nebyl k dispozici ze zdravotních důvodů od pátého zápasu. Do hry v rozhodujícím duelu nenaskočil ani kapitán Gabriel Landeskog, jehož minule poranil bruslí spoluhráč Cale Makar. Týmu scházeli i útočníci Joonas Donskoi, Matt Calvert a obránce Erik Johnson.

„Ztratili jsme hodně klíčových hráčů, ovlivnilo nás to. Někdo to může brát jako výmluvu, ale tak to je. Byla to smůla. I bez nich jsme ale mohli vyhrát,“ uvedl Nathan MacKinnon, lídr produktivity (9+16). „Gólů jsme dali v sérii dost, zlepšit se ale musíme před svou brankou,“ podotkl MacKinnon.

Recept na Demka

Hokejisté Vegas měli střeleckou převahu 36:15, ale stejně jako v předchozích dvou zápasech, po kterých ztratili vedení v sérii 3:1, je přiváděl k šílenství gólman Thatcher Demko. Kouzla ho v utkání zbavil až v 54. minutě Shea Theodore, který v přesilové hře střelou od modré čáry otevřel skóre.

„Bylo to šílené. Připadalo mi, že ho nemůžeme překonat celou věčnost. Přitom jsme měli hodně gólových šancí, dobře jsme se tlačili do brány. Ulevilo se nám, když jsme dali gól,“ uvedl Theodore. „Kontrovali jsme hru, moc jsme jim toho nedovolili. Postup jsme si zasloužili,“ dodal bek. Zbývající dvě branky přidali při hře bez brankáře Alex Tuch a Paul Stastny. Demko v posledních třech zápasech kryl 123 ze 125 střel.

Vzpomínky na San Jose

Vancouver měl ideální příležitost zlomit bezbrankový stav v závěru druhé třetiny, kdy byl Ryan Reaves vyloučen na pět minut a do konce zápasu za úder do hlavy. Hráčům Vegas ožily vzpomínky na loňský rok, kdy v rozhodujícím utkání se San Jose vedli 3:0 ale v pětiminutovém oslabení inkasovali čtyřikrát a zápas i sérii ztratili.

„Problesklo mi to hlavou,“ přiznal útočník Jonathan Marchessault. „Každý tým ale na své cestě čelí překážkám. My jsme narazili na skvělého gólmana, hráli jsme dlouhé oslabení a zvládli jsme to,“ těšilo ho. Robin Lehner potřeboval k čistému kontu 15 zákroků. Vegas si zahraje finále konference podruhé za poslední tři roky.

„Vegas má silný tým a vím, že jsme nechali na ledě všechno. Hodně nás podržel Demko. Myslím si, že moc lidí nečekalo, že bychom mohli být tak blízko postupu do semifinále NHL,“ řekl kouč Vancouveru Travis Green.

2. kolo play-off NHL:
Západní konference (Edmonton) - 7. zápasy:

Colorado - Dallas 4:5 v prodl. (2:1, 1:1, 1:2 - 0:1)
Branky: 4. a 57. Naměstnikov, 10. Burakovsky, 26. Kadri - 24., 57. a 68. Kiviranta, 4. a 52. Radulov. Střely na branku: 44:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kiviranta (Dallas), 2. Naměstnikov (Colorado), 3. Chudobin (Dallas). Konečný stav série: 3:4.

Vegas - Vancouver 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 54. Theodore, 58. Tuch, 60. Stastny. Střely na branku: 36:15. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Demko (Vancouver), 2. Theodore, 3. R. Smith (oba Vegas). Konečný stav série: 4:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme