Čtyřicet let od hokejového turnaje na olympiádě v Lake Placid. O ‚zázraku na ledě‘ vznikly dva filmy

To čím je pro hokejové fanoušku v Česku Nagano, tím je pro Američany Lake Placid. Na olympijských hrách v roce 1980 totiž hokejisté Spojených států ukončili čtyři turnaje dlouhou nadvládu Sovětského svazu a slavili nečekané zlato. Triumf pojmenovaný „Miracle on Ice" (Zázrak na ledě) se dokonce dostal až na filmová plátna.

Praha/Lake Placid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas USA - SSSR na olympijských hrách 1980

Zápas USA - SSSR na olympijských hrách 1980 | Foto: Henry Zbyszynski | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0

„Po Lake Placid se mě lidé často ptali, co pro mě bylo nejkrásnější. To že jsem tam byl. Pohled na dvacet mladíků, každý byl odjinud, ale stáli tam jako jeden muž,“ říká v závěru filmu Hokejový zázrak z roku 2004 Kurt Russel, který si zahrál trenéra americké hokejové reprezentace Herba Brookse.

Právě on vedl na olympijských hrách v Lake Placid nakonec zlatý výběr složený jen z hráčů univerzitních týmů. Příběh o překvapivém olympijském triumfu se poprvé objevil v televizi už v roce 1981. Film Zázrak na ledě, který vznikl krátce po hrách v Lake Placid, se ale neproslavil jako novější Hokejový zázrak.

„Velké okamžiky se rodí z velké příležitosti. A takovou vy dnes máte. Dnes večer, hoši. Jeden zápas. Když budeme hrát desetkrát, jednou vyhrajeme,“ snaží se před duelem proti tehdy téměř neporazitelnému Sovětskému svazu Russel jako trenér Brooks motivovat hráče.

O role dvou desítek hokejistů, kteří ve filmu hrají, se ucházelo přes čtyři tisíce lidí. Před začátkem natáčení pak herci museli podstoupit šestitýdenní kemp, kde se učili hokejovým dovednostem. Jak si rychle obléknout výstroj, udržet balanc a zachytávat puky, ale i základní hokejové taktiky.

Jednou ze zajímavostí filmu Hokejový zázrak je také to, že útočníka Buzze Schneidera si zahrál jeho syn Billy. Do filmu se dostal i autentický záznam věty „Věříte na zázraky?“ komentátora ABC Ala Michaelse ze samotného závěru utkání.

Další záběry ze zápasů komentoval Michaels také. Mimochodem ve filmu je chybně uvedeno, že Američané porazili Rumuny 7:3 místo 7:2. Samotný trenér Herb Brooks, kterému je snímek z roku 2004 věnován, zemřel krátce po skončení natáčení. Film nikdy neviděl, ale prožil ho.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme