Hokejová mládež v Rakousku a Česku? ‚Zaspali jsme dobu,‘ tvrdí český trenér v Linci Gardoň

Čeští hokejisté nastoupí v pátek od 17.30 k přípravnému utkání s Rakouskem. V hledišti lineckého zimního stadionu budou také tamní mladí hokejisté, kteří i v den zápasu trénují na vedlejší ploše. A pozorovat je na ledě by mohlo být inspirativní i pro české trenéry mládeže. „Trend je úplně jinde než u nás. Trochu se obávám, že jsme zaspali dobu,“ líčil Radiožurnálu jeden z koučů mládeže v Linci Radek Gardoň.

Tento článek je více než rok starý.

Linec (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mládežničtí hokejisté (Ilustrační foto)

Mládežničtí hokejisté (Ilustrační foto) | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Na vedlejší ploše se prohání na ledě skoro sedmdesát malých hokejistů a hokejistek. Na šesti stanovištích se jim věnuje asi dvanáct trenérů, kteří nenechají děti vydechnout. Možná jen v případě, když mění stanoviště. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Pera Kadeřábka

Jedním z trenérů mládeže v Linci je i někdejší kladenský útočník Radek Gardoň. „Chceme, aby to fungovalo. Aby hodně bruslili a aby nestáli. Takové stanovištní tréninky. Klademe důraz na hodně pohybu,“ popsal Gardoň.

Podle něj se výchova mládeže v Rakousku a Česku značně liší. „Až mě to překvapilo. Tady se trénuje víc než v Česku. Pokud to nedoženeme, svět nás pohltí,“ dodal.

Bojovnost nestačí. Čeští junioři zaostávají podle expertů v bruslení a technické vyspělosti

Číst článek

Hokejoví žáci v Linci zvládají až hodinu v zápřahu. „Tak to tady funguje. Ale je to všude stejně. Trend je úplně jinde než u nás. Trochu se obávám, že jsme zaspali dobu,“ říká zklamaně bývalý hráč Vsetína či Zlína.

Při tréninku je v Linci slyšet i čeština. A to jak na ledě, ta i na tribuně. „My tady žijeme, byla jsem tu v opeře, jsem v Linci nastálo. Žijeme tu asi třináct let a syn začal chodit na hokej, protože táta byl hokejista a děda trenér. A tak jsme tady zůstali,“ vysvětlila Kateřina, proč její syn Viktor trénuje právě v Rakousku.  

A vnukovi někdejšího hráče Vítkovic a třeba i trenéra Liberce Karla Dvořáka se to evidentně líbí. „Dobrý, děda říká, že mám víc makat,“ usmíval se mladý Viktor, který bude ve vzájemném zápase Rakouska a Česka fandit podle svých slov oběma.

Ale ještě než půjde fandit, si Viktor stejně jako ostatní děti půjde sám po tréninku na ledě zatrénovat ještě na suchu. Automaticky. Nikdo ho do toho nenutí.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme