Jak bude vypadat první hokejová liga? Sestupovat by se nemělo, o postupu do extraligy se jedná

Zástupci hokejové první ligy hledají hrací systém pro nadcházející ročník druhé nejvyšší domácí soutěže. Ten má být připravený na možné komplikace spojené s pandemií koronaviru. Oba návrhy, které aktivem zástupců klubů prošly, počítají s tím, že nikdo nebude sestupovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokej (ilustrační foto).

Hokej (ilustrační foto). | Foto: K3 Bohumín

„Za téhle situace by bohužel mohl někdo spadnout jen kvůli tomu, že spadne do třítýdenní karantény. Takže je to ochrana pro kluby a myslím, že je to celkem rozumné,“ říká pro Radiožurnál manažer Ústí nad Labem Vladimír Evan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude vypadat první hokejová liga? Sestupovat by se nemělo, o postupu do extraligy se jedná

S tím, že i přes rozšíření na osmnáct týmů zůstane první liga v nadcházející sezoně směrem dolů uzavřená, souhlasí zástupci klubů i hokejového svazu.

Co ale je hlavním předmětem diskuze, je to, jak se určí postupující do extraligy. Původní svazový návrh počítal s tím, že se nebude hrát play-off. Základní část se roztáhne na delší období tak, aby bylo možné v případě karantény některého z týmů odložené zápasy dohrát. Do extraligy by postoupil vítěz dlouhodobé části.

„Play-off je atraktivní pro diváky, ale nejspravedlivější je vždycky dlouhodobá soutěž. Podmínky se s koronavirem mění každý týden a my teď o něčem hlasujeme a nevíme, co může být na podzim nebo na jaře,“ říká sportovní manažer Kladna David Čermák.

Jednorázové vypořádání, nebo insolvence. Hokejový Chomutov se ještě nevzdává účasti v první lize

Číst článek

Jenže návrh bez play-off sice kluby v pátek schválily, ale v pondělí ho odmítly a přišly s jiným návrhem. Po základní části by mělo hrát 12 nejlepších týmů play-off a vítěz si zajistit postup do extraligy.

Kluby souhlasí s tím, že pokud dojde k nákaze v některém týmu ve vyřazovací fázi, tak budou jeho zápasy kontumovány. Otázkou je, co by se stalo, pokud by byly v karanténě oba celky hrající sérii proti sobě

„Bavili jsme se o tom a upřímně řeknu, že jsme to tam nedovykládali úplně do detailu, jestli postupuje ten lépe postavený nebo jestli nepostoupí ani jeden a další kolo nebude mít další tým soupeře a postoupí takhle třeba až do finále,“ říká jednatel vsetínského klubu Daniel Tobola.

Hrací systém musí schválit Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Ten může návrh klubů potvrdit, nebo předložit jiný a podle něj by pak kluby musely hrát. Právě svaz je totiž řídícím orgánem soutěže a nese plnou odpovědnost za hrací systém. Případná kritika se tak snese na svaz, nikoli na klubový aktiv.

Petr Kadeřábek, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme