Pešán má před olympiádou nadále důvěru, hokejový svaz jeho odvolání nezvažoval

Realizační tým hokejové reprezentace v čele s hlavním trenérem Filipem Pešánem má nadále plnou důvěru generálního manažera Petra Nedvěda a vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Na pondělním jednání výkonného výboru, který hodnotil vystoupení národního týmu na nedávném turnaji Channel One Cup, podle očekávání nepadl návrh na změnu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Filip Pešán

Trenér Filip Pešán | Zdroj: Reuters

Nedvěd i vrcholní představitelé svazu ale vyjádřili nespokojenost s výsledky národního týmu, který v této sezoně prohrál všech šest zápasů, takže stále čeká na premiérovou výhru.

Zápasy jsou jako přes kopírák, jedna střelecká dvojice je málo, říká kouč Pešán po nepovedeném turnaji

Číst článek

„Turnaj byl hodnocený jako neuspokojivý s ohledem na to, v jakém složení tým odcestoval. Žádný návrh na změny v realizačním týmu, na odvolání trenéra nebo trenérů na jednání nezazněl. Naopak, všichni členové výkonného výboru i generální manažer Petr Nedvěd vyjádřili trenérům důvěru,“ uvedl tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund na briefingu po jednání, které se uskutečnilo online formou.

Poté co bylo rozhodnuto, že se na olympijských hrách v Pekingu nepředstaví hráči z NHL, vedení reprezentace upravilo přípravu na únorový první vrchol sezony. Nominace českého týmu by měla být zveřejněna 12., nebo 13. ledna, krátce před nominačním plénem Českého olympijského výboru, které se uskuteční 14. ledna.

V pondělí 24. ledna by podle současných plánů měl v Praze začít kemp reprezentace, na němž by se jako první měli hlásit hráči z KHL.

„Odehrané turnaje nám něco napověděly. V následujícím období nás čeká sledování dalších hráčů, kteří byli mimo sestavu a jsou v našem hledáčku,“ řekl Nedvěd. Manažer i kouč Pešán by se v lednu měli vydat na inspekci do Švýcarska a na sever Evropy. Sledovat chtějí například útočníky Romana Červenku či Tomáše a Hynka Zohornovy, obránce Vojtěcha Mozíka a Ronalda Knota nebo brankáře Patrika Bartošáka.

„Jsou to hráči, kteří v reprezentaci (teď) nebyli a které v hledáčku máme. U Romana Červenky byl problém, že neměl vakcínu, a i to řešíme,“ uvedl Nedvěd.

Bývalý vynikající útočník, jenž je v této sezoně poprvé jako generální manažer kompletně zodpovědný za složení realizačního týmu i výsledky, stále nepochybuje, že Pešán je správnou volbou pro post hlavního trenéra.

Další prohra. Čeští hokejisté podlehli Švédsku 2:3 a v Channel One Cupu skončili poslední

Číst článek

„Myslím si, že má svoji kvalitu. Je to pořád muž na správném místě. Samozřejmě výsledky, hlavně na Channel One Cupu, jsou alarmující pro všechny z nás,“ podotkl. Přiznal, že o změnách uvažoval. „Vedli jsme dlouhé debaty a lhal bych, kdybych řekl, že jsem nepřemýšlel o různých variantách, ale nakonec má celý realizační tým moji důvěru,“ řekl.

I přes špatné výsledky na druhém turnaji Euro Hockey Tour, který byl olympijskou generálkou, lze očekávat, že do Pekingu pojede z velké části stejný tým, jaký se představil na Channel One Cupu.

„To je realita. Nemáme základnu jako Rusové nebo Švédi,“ konstatoval Nedvěd. Dobře si uvědomuje, že na olympiádě budou muset hráči podat lepší výkony. „Samozřejmě že musíme být lepší, a bude hlavně na trenérech, aby se mužstvo naladilo a nastavilo vše tak, aby od prvního zápasu fungovalo. Pevně věřím, že na olympiádě předvedeme lepší výkon. Tým z Moskvy měl svou kvalitu, kterou ale nepředvedl na ledě, a to se musí změnit,“ podotkl.

Do konkrétního programu reprezentace před olympiádou ještě promluví rozpisy národních soutěží. Například extraliga se má podle současného plánu, jenž se ale zřejmě změní, hrát ještě 1. února. Den před odletem týmu do Číny.

„Uvidíme, jestli se to změní. Určitě se o tom bude diskutovat. Já to ale momentálně neovlivním,“ řekl Nedvěd. Doplnil, že nevěří, že by některý z evropských klubů neuvolnil hráče na olympiádu s ohledem na možnou několikatýdenní karanténu při pozitivním testu na covid, o které se spekulovalo. Mezinárodní hokejová federace se navíc o podobné hrozbě v žádných materiálech, které odeslala ČSLH, nezmiňuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme