Sólo pro 'Mamuta'. Hokej by se bez rolby neobešel, na její obsluhu je třeba speciální osvědčení

Žádný hokejový tým by se bez nich neobešel, ale zápasy svými góly nerozhodují a vlastně se na hřiště během utkání vůbec nedostanou. Dávají o sobě vědět hlavně o přestávkách mezi třetinami a v tu chvíli jde o jejich sólové představení. Rolbaři najezdí po ledových plochách desítky kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Příbram Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolba na ledě příbramské haly

Rolba na ledě příbramské haly | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Hokejoví reprezentanti v Příbrami měli rozbruslení za sebou a nože jejich bruslí daly ledové ploše pořádně zabrat. V tu chvíli přebral hlavní roli téměř pětitunový stroj se speciální radlicí. Rolba má za poslední rok na příbramském ledě větší „ice-time“ než kterýkoli hráč.

Přehrát

00:00 / 00:00

S rolbou se po příbramském ledě projel reportér ČRo David Nyč

„Má označení ‚Mamut'. Skoro na všech stadionech mají plynové rolby, tahle je elektrická,“ vysvětluje Radiožurnálu jeden z rolbařů Adam Skalický. Displej na stroji ukazuje hloubku řezu i kolik je v rolbě vody. Nechybí ani klakson. „Kdyby náhodou byli na ledě nějací neposlušní hokejisté,“ usmívá se rolbař.

Led české reprezentaci upravoval další člen rolbařského týmu Jindřich Houba. „Je to docela zábava, ale stačí trošku zaváhat a v tu ránu máš problémy. Musíš pořád hlídat předek, stačí se kouknout někam jinam a hned jedeš nakřivo. Teď už se musím soustředit,“ přerušuje vyprávění obsluha rolby.

Úprava ledu mu jde skvěle. V rozích kluziště ladně kroutí volantem a rozbruslený, sněhem zanesený led se rychle mění v lesklé hokejové jeviště. „Snad nám nevynadají. Kousíček nám tam zbyl, tak jsme se museli vracet. Doufám, že jsme to stihli.“

Není žehlení jako žehlení

Vyžehlit led mu jde skvěle, ale jak je na tom s žehlením doma? „No to mi povídej. Jak můžu, tak se tomu vyhýbám,“ rozesměje se Jindřich Houba. „Jednou jsem žehlil klukovi trenky na fotbal. Spálil jsem trenky i žehličku. Od té doby mě tam manželka nepustila,“ doplňuje příhodu.

A tak Jindřich Houba drží mnohem častěji než žehličku volant rolby na úpravu ledu. On i jeho kolegové ale musí mít v peněžence „řidičský průkaz“.

„Dřív platil řidičák jako na vysokozdvižné vozíky. Teď už nás zaškolovali přímo prodejci rolby, kteří nám vydali osvědčení,“ říká Adam Skalický. Kvůli vysoké rychlosti ale policie rolbaře nechytí, na ledě jede maximální rychlostí 15 kilometrů za hodinu.

Kabina rolby může vzdáleně připomínat traktor | Foto: David Nyč

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme