Čeští hokejisté porazili s posilami z NHL mdlé Finy 3:1, na Švédských hrách slaví druhou výhru

Čeští hokejisté porazili reprezentaci Finska 2:1 a na Švédských hrách vyhráli i svůj druhý zápas. K výhře pomohla i čtveřice nových hráčů z NHL včetně brankáře Karla Vejmelky. Zápas rozhodly dva rychlé české góly z konce druhé třetiny, kdy se trefil Matěj Blümel a Jiří Smejkal. Ve třetí třetině snížil za Finy snížil Petrus Palmu, v závěru pak do prázdné branky pečetil výhru David Krejčí.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm (Švédsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Špaček v zápase s Finskem

Michael Špaček v zápase s Finskem | Foto: Christine Olsson | Zdroj: ČTK / AP

Češi se ve Stockholmu představili i se všemi posilami z NHL. Filipa Hronka a Jakuba Vránu, kteří si zahráli už proti Švédsku, doplnili obránce Radim Šimek s útočníkem Tomášem Hertlem ze San Jose a další forvard Dominik Simon z Anaheimu. V bráně si reprezentační debut připsal Karel Vejmelka z Arizony. 

Hrajeme už trochu jako Finové. Sklenička si pochvaluje systém hry pod trenérem Jalonenem

Číst článek

Na lavičce šlo i o souboj dvou Finů Jalonenů - na jedné straně trenér českého týmu Kari Jalonen, na druhé straně jeho jmenovec Jukka. Druhý jmenovaný se mohl radovat už ve třetí minutě, Finové ale při signalizovaném faulu netrefili prázdnou bránu.

I přes dvě vyloučení se Češi úřadujícím vicemistrům světa v první třetině vyrovnali a vidění byl převážně souboj kvalitních obran. V druhé třetině začali být Češi pomalu aktivnější, což nakonec vyústilo ve dvě slepené branky.

Po střele Šimka nejdříve nastal před brankovištěm chaos, který nakonec vyřešil Matěj Blümel, který v pádu za asistence Romana Červenky poslal puk za čáru. Uběhla pouhá půlminuta a Češi přidali další branku - Tomáš Hertl pod sebou našel Jiřího Smejkala a ten nekompromisně prostřelil brankáře Juha Olkinuoru - 0:2.

Svůj náskok český tým ve třetím dějství poctivě bránil a na brankáře Vejmelku příliš střel nelétalo. Gólman Ariozny si na puk bohužel nesáhl ani ve 49. minutě, kdy se na něj po chybě obrany řítil. To se změnilo ve 49. minutě, kdy se Petrus Palmu řítil sám na bránu, Vejmelku si zkušeně stáhl na jednu stranu a po kličce zavěsil - 1:2.

Finové v závěru odvolali brankáře, tento krok ale vzápětí neutralizoval svým vyloučením Jere Sallinen. Jednoduchý gól do prázdné brány si tak v závěru mohl připsat David Krejčí. 

Čeští hokejisté nezvyklé mdlé Finy, kteří vystřelili na bránu jen dvanáctkrát, porazili 3:1 a po dvou zápasech jsou na Švédských hrách první.

ČR - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 37. Blümel (Šimek), 38. Smejkal (Hertl), 60. Krejčí - 49. Palmu (Armia). Rozhodčí: Harnebring, Eriksson - Lundgren, Jonsson (všichni Švéd). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme