Mistr světa v hokeji i tenise. Vladimír Zábrodský slaví 95. narozeniny

Vladimír Zábrodský dnes slaví 95. narozeniny. Společně se Stanislavem Konopáskem tvořili jednu z nejúdernějších útočných dvojic v historii československého hokeje. Jako hráč pomohl Zábrodský vybojovat titul mistra světa v roce 1947. O dva roky později slavil triumf už jako hrající trenér.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Zábrodský

Vladimír Zábrodský | Zdroj: Twitter

Vladimír Zábroský se narodil 7. března 1923. Už od dětství hrával na postu středního útočníka a po jeho boku nastupoval na levém křídle Stanislav Konopásek. Právě tihle dva spolu vytvořili jednu z nejúdernějších útočných dvojic v historii československého hokeje.

Legendární gólman 'Bóža' Modrý se narodil před 100 lety. V Jáchymovských dolech skončil za řeči, které nevedl

Číst článek

Jako hráč pomohl Zábrodský vybojovat titul mistra světa v roce 1947. O dva roky později slavil triumf už jako hrající trenér.

„Měli jsme strašlivé problémy. Spadlo letadlo se šesti nejlepšími hráči, brácha a Sláma zůstali venku. Přišli jsme o osm hráčů, kteří rok předtím byli na olympiádě,“ vzpomínal před pár lety Vladimír Zábrodský na mistrovství světa v roce 1949.

Po odsouzení spoluhráčů ve vykonstruovaném soudním procesu dostal v roce 1950 zákaz reprezentace. Po návratu se zúčastnil ještě tří šampionátů v letech 1954, 1955 a 1956.

Když ale měl zavzpomínat na svůj vůbec nejlepší zápas, rozvyprávěl se o jednom netradičním utkání z pražské Štvanice:

„Velký zápas jsme sehráli jako Armádní vojenské mužstvo proti kanadskému vojenskému mužstvu. Hráli jsme Drobný, já a Konopásek. Hráli jsme v uniformách a vyhráli jsme snad 11:7. To byl velký zápas,“ vzpomíná.

Zábrodský byl vedle výborného hokejisty také vynikajícím tenistou. V letech 1948, 1955 a 56 reprezentoval Československo v Davisově poháru. Později dokonce získal neoficiální titul mistra světa veteránů.

To už ale bylo v barvách Švédska, kam v roce 1965 přes Jugoslávii a Švýcarsko emigroval. Po roce 1989 několikrát navštívil rodnou zemi a při návštěvách mimo jiné holdoval své další vášni.

„Hraju tam mariáš. Člověk se drží pořád starých zvyků,“ vyprávěl ještě v devadesáti letech Vladimír Zábrodský.

A pokud se ptáte, jak se udržuje v tak dobré kondici, recept je jednoduchý: „Snažím se ráno tělo dostat trošku do pohybu, ale zvláštní tréninkovou metodu nemám. Piju pivo, víno, mám rád koňak i whisky, ale nechci to přehánět, vždycky jen trochu,“ usmíval se před časem Vladimír Zábrodský, který dnes slaví pětadevadesáté narozeniny.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme