Litvínov uspěl na ledě Sparty, rozhodující nájezd proměnil Válek. Třinec je po výhře nad Hradcem v čele

Hokejisté Litvínova vyhráli ve 22. kole extraligy na ledě Sparty 3:2 po samostatných nájezdech a zdolali Pražany poprvé po sedmi prohrách ve vzájemných duelech. Třinec udolal Hradec Králové 2:1 a vrátil se do čela soutěže o dva body před Plzeň. Karlovy Vary zvítězily 5:4 ve Zlíně, v čase 59:58 rozhodl Libor Zábranský. Mladá Boleslav si doma poradila 3:2 s Pardubicemi. České Budějovice padly doma 2:4 s Olomoucí. Kometa Brno zdolala 3:2 Liberec.

Praha (Aktualizováno: 20:32 29. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Litvínova Denis Godla

Brankář Litvínova Denis Godla | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

V sedmé sérii rozhodl útočník Lukáš Válek, který v rozstřelu proměnil oba své pokusy. Sparta doma prohrála podruhé za sebou, předtím všechny čtyři duely na vlastním ledě v sezoně vyhrála.

V mužské kategorii jsem takový zápas ještě nezažil, hodnotí rekordní výhru Mladé Boleslavi Šťastný

Číst článek

Sparta se ujala vedení po 108 sekundách, kdy se dostal k odraženému puku na levém kruhu Buchtele a trefil protější horní roh Godlovy branky. Za 24 vteřin bylo vyrovnáno. Z pravého kruhu zamířil přesně kanadský bek Irving a ve 13. duelu v české extralize oslavil premiérovou branku.

V šesté minutě se Pražané vrátili do náskoku díky využité přesilové hře. Při Balinskisově trestu se dostal do úniku Řepík a prostřelil Godlu mezi betony. Domácí se potom ubránili při dvou oslabeních v rychlém sledu při trestech Němečka a Kaliny. Náskok Sparty mohl následně zvýšit Buchtele, na druhé straně netrefil Jarůškovu přihrávku Zdráhal.

Hned po šesti sekundách druhé části šel pykat Irving, ale Verva se ubránila a vyrovnat mohl ve 24. minutě Válek, ale Machovského nepřekonal. Piskáčkův trest hostům ke gólu také nepomohl, ale v čase 28:43 už Severočeši smazali ztrátu. V přečíslení dvou na jednoho proměnil Hanzlovu přihrávku Jarůšek.

O opětovné vedení Sparty se mohli postarat Kudrna a Pech, za Litvínov zahrozili Hübl či Válek. Ve vlastním oslabení se snažil prosadit Myšák, který měl větší šanci v úvodu třetí třetiny. Osmnáctiletý talent, který v listopadu debutoval na turnaji Karjala i v české reprezentaci, ztroskotal v úniku na Machovském a i v devátém extraligovém utkání v sezoně vyšel bodově naprázdno.

Při Dvořákově trestu kryl sparťanský gólman Hüblův pokus. Prodloužení neodvrátil domácí bek Košťálek, ani na druhé straně Irving. V nastavené pětiminutovce gól také nepadl a v sedmé sérii rozstřelu rozhodl ve prospěch hostů Válek, který proměnil oba své pokusy. Ve čtvrté sérii totiž odpověděl na Řepíkovu trefu.

Třinec se vrátil na první místo

Oba týmy udělaly před duelem změny v elitním útoku. Třinci chyběl kapitán Vrána, jehož nahradil na postu centra Michal Kovařčík. Hradec, který dal v předchozích dvou zápasech jen jeden gól, zařadil do elitní formace Jergla a začal aktivně. V přesilové hře zasypal Kořenáře několika střelami, ale bez efektu.

Přijde Bělorusko o šampionát? Hokejové federaci vadí násilí během protestů i koronavirová situace

Číst článek

To domácí využili svou první početní výhodu po krásné kombinaci - Hrňa našel křížným pasem Růžičku, který vyslal střílenou přihrávku do brankoviště a Stránský špičkou čepele usměrnil puk do sítě. Nejlepší střelec sezony skóroval počtvrté v řadě. Domácí ještě před gólem promarnili přečíslení tři na jednoho, Ondřeje Kovařčíka zastavil obětavým zákrokem Zámorský. Hosté mohli vyrovnat, Pilař ale zblízka jen vyprášil Kořenářovu výstroj.

Třinec krátce po přestávce své vedení zvýšil. Marcinko přistrčil puk Zadinovi, který se zbavil protisměrnou kličkou svého spoluhráče z Detroitu Hronka a z mezikruží překonal Lukeše mezi betony.

Třetí gól mohl přidat Hrňa, který si položil hostujícího gólmana a měl před sebou odkrytou branku, ale nepřehodil beton Lukeše. V závěru druhé třetiny hrál Hradec přes minutu a půl přesilovou hru čtyři na tři, následně měl i 21 sekund výhodu dvou mužů v poli, ale až příliš spoléhal na Hronka.

Hradec, který před pěti dny nepřekonal třineckou obranu a prohrál 0:3, se ale v úvodu poslední třetiny přeci jen dočkal. Další početní výhodu proměnil po pěti sekundách Filip Pavlík střelou zpoza levého kruhu. Hradec gól povzbudil, šance na vyrovnání si vytvořili Cingel a Orsava.

Třinec si po snížení nekomplikoval život, několikrát vyhodil puk na zakázané uvolnění a doufal, že se ujme některý z brejků. Při jednom promáchl Zadina přihrávku Jaška, v další šanci se ocitl Marcinko, který zůstal sám před Lukešem, ale k zakončení se nedostal. Na skóre už nic nezměnila ani závěrečná 40 sekund dlouhá hrá hostů bez brankáře.

22. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 2:3 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Buchtele (Mikliš, Forman), 6. Řepík (Sobotka, Rousek) - 3. Irving, 29. Jarůšek (M. Hanzl, P. Zdráhal), rozhodující sam. nájezd Válek. Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Bez diváků.

HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. M. Stránský (M. Růžička, Hrňa), 22. F. Zadina (Marcinko, D. Musil) - 44. F. Pavlík (V. Růžička ml., Smoleňák). Rozhodčí: Jeřábek, Vrba - Hynek, Votrubec. Vyloučení: 4:3. Využití. 1:1. Bez diváků.

BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. J. Strnad (Šidlík, Cienciala), 12. A. Zbořil (Bernad), 14. R. Zohorna (Šťastný, Ševc) - 30. Camara (J. Kolář), 55. Tybor (J. Kolář). Rozhodčí: Hodek, Kika - Ganger, Klouček. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. Bez diváků.

PSG Berani Zlín - HC Energie Karlovy Vary 4:5 (2:1, 0:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 2. Honejsek (Šlahař), 16. Okál (D. Nosek, Honejsek), 43. Köhler (Herman), 47. Okál (Šlahař, Honejsek) - 18. Šenkeřík (Flek, Černoch), 23. Vondráček (Skuhravý, Redlich), 50. Lauko (Flek), 52. Šenkeřík (Flek, D. Kaše), 60. Zábranský (Skuhravý, D. Kaše). Rozhodčí: Pražák, Roman Svoboda - Gerát, Pešek. Vyloučení: 7:3. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

Madeta Motor České Budějovice - HC Olomouc 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Gilbert (Plášil, Michnáč), 14. Karabáček (Jonák) - 3. J. Knotek (Káňa, Kucsera), 26. Kucsera (Káňa), 42. Káňa (Ondrušek), 59. Kolouch (Olesz). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Bryška, Axman. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Bez diváků.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 3:2 (2:2, 0:0, 1:0).
Branky a nahrávky: 4. P. Holík (Mueller, Zaťovič), 12. Schneider (J. Zbořil, P. Holík), 49. Zaťovič (P. Holík, J. Zbořil) - 5. Gríger (Knot, T. Rachůnek), 15. Birner (Šmíd). Rozhodčí: Hradil, Veselý - Rampír, Špringl. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme