‚Je to letní příprava v zimě. Příšerný.‘ Hokejisté apelují na vládu, aby jim umožnila aspoň trénovat

Zatímco profesionální fotbalisté v Česku můžou trénovat bez omezení, extraligoví hokejisté mají kvůli vládním opatřením stadiony uzavřené, a nemůžou se tak připravovat na ledě. Vedení českého hokeje to chce spolu s Asociací profesionálních klubů změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Karlovy Vary - Sparta se kvůli koronavirovým opatřením hrálo před prázdnými tribunami

Utkání Karlovy Vary - Sparta se kvůli koronavirovým opatřením hrálo před prázdnými tribunami | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: ČTK

„Je to taková letní příprava v totální zimě. Ani snad nemám náladu o tom mluvit, je to příšený. Konečně začalo být venku počasí, u kterého si člověk říká, že i led na zimácích začne být lepší a soutěž má grády. Týmy už začínají být sehrané, pomalu začíná druhá čtvrtina základní části.“

Nejen hokejista Plzně Petr Straka by určitě rád vyměnil nabírání fyzické kondice v zimě a dešti za pohodlí zimního stadionu, to ale na minimálně příští dva týdny není kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru možné.

Extraliga žádá Prymulu o výjimku: Uděláme bublinu jako v NHL, píše ministrovi v dopise

Číst článek

Český hokej a Asociace profesionálních klubů proto napsaly otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO), jestli by se nemohly týmy vrátit k tréninku dříve.

„Nečinnost, která je působena nouzovým stavem, by pro nás byla – dalo by se říci – smrtící. Sice můžeme trénovat venku, pro nás je ale základ bruslit a být na ledě. Jako podpůrný argument jsme uvedli míru promořenosti extraligových mužstev, která se blíží hranici 70-80 procent,“ vysvětlil jeden ze členů asociace a generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček.

Zároveň připomněl, že většina hráčů a členů realizačních týmů už onemocnění covid-19 prodělala.

Výběr do 20 let

Kromě extraligových hokejistů potřebuje na ledě trénovat také reprezentace do 20 let, kterou čeká na přelomu roku mistrovství světa v Kanadě. Pro ni je hokejový svaz schopný vytvořit na stadionu v Litoměřicích takzvanou bublinu podobnou té, v jaké dohrávali sezónu hráči NHL.

„Na zimním stadionu je můžeme ubytovat, dávat jim tam jídlo, vařit jim tam, kontrolovat je, testovat. Můžou tam mít i suchou přípravu i být na ledě a nemusí při tom všem odejít ze stadionu,“ řekl Radiožurnálu prezident Českého hokeje Tomáš Král, podle kterého je na extraligových stadionech teď bezpečněji než na jiných veřejných místech.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme