České hokejistky povede Kanaďanka MacLeodová, bude první ženskou trenérkou národního týmu

Ženskou hokejovou reprezentaci povede po trenérovi Tomáši Pacinovi dvojnásobná olympijská vítězka Kanaďanka Carla MacLeodová. Bývalá obránkyně získala s Kanadou zlato na hrách v Turíně v roce 2006 a ve Vancouveru o čtyři roky později. Do funkce ji jmenoval výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:55 19. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacina dovedl české hokejistky poprvé v historii na olympijské hry, v Pekingu tým postoupil do čtvrtfinále a nakonec obsadil sedmé místo. Čtyřiapadesátiletý kouč, který zastával i funkce svazového trenéra dovedností, se však na začátku března možnosti pokračovat na střídačce ze zdravotních důvodů vzdal.

Ženskému hokeji v Česku chybí finance i dostatek hráček. Dosavadní nezájem může změnit olympiáda

Číst článek

„Česká ženská reprezentace má program, který jsem v posledních sezonách pečlivě sledovala a obdivovala. Je zřejmé, že díky odhodlání a výjimečnosti hráček jsme se stali kandidátem na nejvyšší příčky,“ uvedla MacLeodová v tiskové zprávě.

„Všichni cítíme, že to je jen začátek. Máme silné jádro, talentované hráčky, které jsou hokeji naprosto oddané, a realizační tým, který je na velké výzvy připraven. Chtěla bych proto poděkovat Českému svazu ledního hokeje za důvěru a příležitost,“ řekla mistryně světa z roku 2007.

„Je pro mě velkou poctou být součástí národního týmu a těším se, že českému ženskému hokeji pomohu dosáhnout těch nejvyšších cílů,“ doplnila.

Devětatřicetiletá MacLeodová se věnuje trénování od roku 2010, kdy ukončila hráčskou kariéru. V současné době je hlavní trenérkou a šéfkou ženského hokeje na University of Calgary, kde bude působit i nadále.

Nové složení reprezentančích výběrů

Ve vedení reprezentace má MacLeodová spolupracovat s asistentem Dušanem Andrašovským, šéftrenérem ženského hokeje a trenérem ženské reprezentace do 18 let.

K českému výběru se bude členka kanadské olympijské Síně slávy (od roku 2012) připojovat při reprezentačních akcích. Tou nejbližší je mistrovství světa v Dánsku na přelomu srpna a září. Jako hráčka získala MacLeodová na šampionátu jednou zlato a třikrát stříbro.

Výkonný výbor jmenoval také další reprezentační trenéry. Mužstvo do 19 let povede místo Miroslava Přerosta od příští sezony Pavel Geffert. U reprezentace hráčů do 18 let pokračuje Jakub Petr. Tým do 17 let převezme dosavadní asistent Václav Eismann, jenž vystřídá Rostislava Vlacha. Na střídačce šestnáctky bude pokračovat Milan Razým.

Hlavní kouč juniorů ještě určen nebyl. Jeho asistentem bude Jiří Kalous, který bude zároveň sportovním manažerem mládežnických reprezentací. Trenérem para hokejistů zůstává Jiří Bříza.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme