Hrají i se zlomenými žebry. Když se bojuje o Stanley Cup, jde vše stranou, říká Ručinský

Hrát hokej se zlomenými žebry a vykloubeným ramenem si umí člověk jen těžko představit. V NHL ale občas hráči nastupují s nejrůznějšími zraněními. A platí to i pro aktuální play-off zámořské soutěže.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník San Jose Joe Thornton dohrával sezonu s poraněnými vazy

Útočník San Jose Joe Thornton dohrával sezonu s poraněnými vazy | Zdroj: Reuters

„Každý hráč to má dané jinak. Někdo snese větší bolest, někdo menší. Ke konci sezony jsou ale hráči tak dobití, že už se hraje většinou na hraně. Jde ale o všechno, takže se většinou hraje i se zraněními," říká generální manažer české reprezentace Martin Ručinský, který v NHL odehrál skoro tisíc zápasů.

'Normální člověk' by se s některými zraněními často ani nezvedl z postele, jenže ve sportu je to prostě někdy jinak. Stačí poslední příklad – 37letý útočník San Jose Joe Thornton hrál poslední zápasy play-off s prasklými vazy v koleni, konkrétně předním a vnějším postranním.

„Z mé zkušenosti můžu říct, že stoprocentních je jen pár hráčů. Většina z nich má nějaké šrámy a potom jsou extrémy jako Joe Thornton nebo Patrice Bergeron, který hrál se zlomenými žebry a vykloubeným ramenem. Tak to ale v hokeji je. Hraje se o Stanley-Cup, což je nejcennější trofej. Hraje se tedy se sebezapřením," vysvětluje olympijský vítěz z Nagana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Riziko je nutné posuzovat individuálně, říká k hokejistům, kteří hrají se zraněním, ortoped David Homer

Slova Martina Ručinského dokládají, že v hokeji občas neznáte bolest. Hráči potom přehlíží dopady zranění, která je v pozdější fázi kariéry mohou omezit.

„Když se jedná o strukturální poranění – ať už je to natržený postranní vaz v kolenním kloubu, podezření na problém s meniskem nebo těžší natažení v oblasti hlezenního kloubu a podobně – tak tam je to riziko větší," vysvětlil v rozhovoru pro Radiožurnál ortoped David Homer, který v minulosti působil u kladenských hokejistů.

Riziko je podle něj nutné posuzovat individuálně. Záleží na konzultaci mezi doktorem, fyzioterapeutem a trenérem. Odhodlaný hráč bude chtít nastoupit vždycky, přesně tak jako zmíněný Bergeron.

„Nechci říct, že by u zlomených žeber nebylo žádné riziko, protože by se mohla utrhnout i plíce, ale pokud nic takového nenastane, tak je člověk limitovaný především bolestí," dodává ortoped David Homer s tím, že hrát s těžším zraněním je riskantní.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme