Hokejisté cennější než Gretzky v nejlepších letech. Pastrňák může být nejmladším českým boháčem

Naposledy oblékl dres prvoligového Havířova, přitom stále čeká na novou smlouvu v NHL za miliony dolarů. Hokejista David Pastrňák ale za své rodné město nastoupil jen na rozbruslení a na dálku vyhlíží nový víceletý kontrakt.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Bostonu David Pastrňák

Útočník Bostonu David Pastrňák | Zdroj: Reuters

Ještě v polovině minulé sezony měl David Pastrňák jasno, že by chtěl zůstat v Bostonu. „Nejsem hráč, který by často měnil týmy. Dali mi šanci, které si vážím, a chci tady vydržet co nejdéle,“ řekl Radiožurnálu. Bruins stál doposud necelý milion dolarů ročně. Teď se ale částka může klidně vyšplhat třeba k pěti šesti milionům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Wayne Gretzky si ve své nejlepší formě vydělával tolik, jako současní hráči s nováčkovským kontraktem

Pro srovnání – aktuálně nejlépe placený Čech v NHL Jakub Voráček čekal na životní kontrakt do 27 let. V překlenovacím období mezi nováčkovskou smlouvou a tou životní si vydělával něco mezi. Podobně na tom byl třeba Patrik Eliáš. Takový Radek Faksa z Dallasu už to tak brzy jako Pastrňák nestihne, ale má dobře nakročeno.

„Pokud bude jeho vývoj probíhat jako doteď, tak myslím, že zhruba v 25 letech podepíše velmi dobrý kontrakt,“ myslí si skaut texaského klubu Jiří Hrdina. Dále jsou tu samozřejmě hráči jako Sidney Crosby. První větší smlouva skoro na devět miliónů dolarů. Ve věku Pastrňáka pak zabezpečil několik generací svých potomků i Connor McDavid.

Kanadský hokejista podepsal víceletou smlouvu na sto milionů dolarů. Takovou Pastrňák nedostane, ale bude mít rozhodně víc, než měl už v době své vrcholné slávy Wayne Gretzky. Exkurz na začátek osmdesátých let pro představu neuškodí. Tehdejší poměry přiblížil Jiří Dudáček, kterému nabídlo smlouvu Buffalo: „První dva roky na 60 tisíc, třetí na 70. Gretzky měl v té době 800.“

Dudáček tehdy do NHL z rodinných a politických důvodů neodešel. Pastrňák už má za sebou nováčkovský kontrakt a ten další, který podepíše, bude mnohonásobně vyšší, než měl Gretzky v dobách své největší slávy. Pravda, od té doby uběhlo už skoro 40 let.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme