Hokejisty Sparty povede v nové sezoně německý trenér Uwe Krupp

Hokejisty pražské Sparty povede německý kouč Uwe Krupp. Bývalý obránce, jenž dlouhodobě působil v NHL a naposledy vedl finalistu německé nejvyšší soutěže Eisbären Berlín, podepsal s vedením extraligového klubu dvouletou smlouvu.

Praha (Aktualizováno: 10:32 29. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté pražské Sparty v zápase proti Boleslavi

Hokejisté pražské Sparty v zápase proti Boleslavi | Zdroj: ČTK

„Jsem velmi nadšený, že se nám podařilo přivést do Sparty tak výraznou osobnost, která má respekt po celém světě,“ uvedl na klubovém webu Petr Bříza, majitel a předseda představenstva Sparty.

V nedávno skončeném extraligovém ročníku vedl Spartu nejdříve Jiří Kalous, kterého ale klub po 17. kole odvolal. Kalousovo místo zaujal František Výborný, který pak skončil poté, co Sparta vypadla v předkole play-off s Libercem. Výborný následně ukončil i svou trenérskou kariéru.

'Někdy to byla velká frustrace.' František Výborný ukončil po vyřazení Sparty svou trenérskou kariéru

Číst článek

„I v minulosti jsme uvažovali o zahraniční variantě trenéra, ale nakonec k tomu uzrála situace až nyní. Při veškerém respektu k českým trenérům cítím potřebu jít jinou cestou. Sparta je velmi sledovaný klub u nás i v zahraničí a my chceme být víc mezinárodní. V Evropě je naprosto běžnou praxí, že v ligách působí trenéři z jiných zemí,“ uvedl Petr Bříza.

Jak konrkétně se Sparta pod jeho vedením bude měnit, zatím Uwe Krupp neprozradil. „Nejprve se chci setkat a poznat se všemi hráči, než začnu mluvit o konkrétních očekáváních,“ říká německý kouč. 

Dvaapadesátiletý Krupp hrál NHL za Buffalo, New York Islanders, Québec/Colorado, Detroit a Atlantu nasbíral celkem 729 startů v základní části a 281 bodů za 69 branek a 212 gólů, v play off pak přidal v 81 duelech 29 bodů (6+23) a v roce 1996 slavil s Coloradem zisk Stanley Cupu. O šest let později pomohl k triumfu i Detroitu.

Výborné renomé už si však Krupp stihl vydobýt i jako trenér. V letech 2005 až 2011 vedl německou reprezentaci, později mezi německou elitou Kolín a naposledy Berlín, kde mu skončila smlouva a s vedením klubu se dohodl na ukončení spolupráce. Před osmi lety dovedl Německo na domácím MS ke čtvrté příčce, nejlepšímu umístění od zisku stříbra v roce 1953.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme