Hokejisté Sparty porazili Kladno, Jágr nedohrál. Hradec Králové zdolal Karlovy Vary po prodloužení

Hokejisté Kladna podlehli ve 23. kole extraligy vedoucí Spartě 2:4 a utrpěli třetí porážku z posledních čtyř zápasů. Ve 27. minutě přišli o svou hvězdu Jaromíra Jágra, který nedohrál utkání kvůli zranění. Pražané si připsali díky vítězné brance obránce Milana Jurčiny z 56. minuty osmou výhru za sebou. Venku zvítězili dokonce po jedenácté v řadě, čímž opět vylepšili extraligový rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání hokejové extraligy mezi Kladnem a Spartou

Utkání hokejové extraligy mezi Kladnem a Spartou | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Sparta, která nastoupila bez zraněného kapitána a ofenzivního lídra Řepíka, začala aktivně a ve třetí minutě se ujala vedení. Po Růžičkově vyhraném vhazování v levém kruhu překonal Godlu střelou na bližší tyč Dvořáček. Pražané Rytíře do šancí nepouštěli. V 15. minutě si po Barinkově zaváhání narazil puk s Buchtelem Forman, ale kladenský gólman ukryl jeho zakončení v lapačce.

Hokejisté Sparty zvítězili 3:1 ve Vítkovicích. Pražané mají v čele tabulky už čtyřbodový náskok

Číst článek

Vzápětí se radovalo z vyrovnání Kladno. O'Donnell přenechal puk na pravém kruhu Machačovi, který prostřelil Machovského. Sparta mohla v 19. minutě opět získat vedení. Po Kudrnově akci ale Sukeľ trefil levou tyč a Říčka z dorážky před prázdnou brankou nezasáhl skákající puk.

Úvod druhého dějství patřil domácím, ale Machovský pokusy Jágra a Bílka kryl. Následně sice Rytíři nezužitkovali přesilovku, ale ve 26. minutě už udeřili. Z pravého kruhu trefil přesně bližší horní roh Machovského branky obránce Zelingr a v 18. utkání v extralize oslavil premiérovou branku.

V dalším střídaní přišli domácí o Jágra, kterému se v souboji s Poláškem v útočném pásmu při pokusu o otočku nekontrolovaně rozjela levá noha. Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL už se do hry ze střídačky nevrátil, přestože zkusil skluz po ledě ještě před startem třetí třetiny. Místo něj se zařadil do sestavy osmnáctiletý debutant Matyáš Filip.

„Věříme, že to nebude nic vážného. O tom zdravotním problému více napoví další vyšetření. Na jejich základě se uvidí, jestli v neděli nastoupí, nebo ne,“ řekl tiskový mluvčí Kladna Lukáš Jůdl.

Ve 33. minutě Sparta vyrovnala. Při Melkově vyloučení prostřelil Godlu z pozice za levým kruhem na vyrážečku obránce Košťálek. V závěru druhé části ještě viděl vyprodaný ČEZ Stadion bitku domácího Nashe s Formanem.

Vrátit Rytířům náskok mohl ve 45. minutě kapitán Strnad, ale jeho pokus skončil na horní tyči. Kladno se neprosadilo ani při Jurčinově trestu, kdy pálil O'Donnell, a v 56. minutě otočil stav ve prospěch favorita bombou od modré čáry bek Jurčina. O chvíli později Machovskému pomohla znovu horní tyč po Zikmundově pokusu.

Pojistit vedení mohl v 59. minutě bekhendovým pokusem Rousek, ale puk odvrátil z brankové čáry obránce Romančík. Při power play Rytířů 42 sekund před koncem už Rousek do prázdné branky dovršil výsledek.

Rytíři Kladno - HC Sparta Praha 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. P. Machač (O'Donnell, Bílek), 26. Zelingr (T. Kaut) - 3. Dvořáček (V. Růžička), 33. Košťálek (Polášek, Rousek), 56. Jurčina (Buchtele), 60. Rousek (Tomášek). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:5, navíc B. Nash - Forman oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Hradec rozhodl prodloužení už po 52 vteřinách

Energie se představila v domácím prostředí téměř po měsíci, začátek se jí ale nevydařil. Již po 54 sekundách hry se po Chalupově přihrávce prosadil kapitán hostů Smoleňák a připsal si desátý gól v sezoně. Nedůrazně hrající domácí inkasovali podruhé v 8. minutě poté, co nahození Dragouna tečoval Radovan Pavlík.

Západočechy z letargie probral až v polovině úvodního dějství únik Stříteského, který skončil na betonu hostujícího gólmana. Mazanec se po zbytek první třetiny ještě vyznamenal při dvou tutovkách Fleka, při další Stříteského střele mu pomohla horní tyč.

Hokejový svaz dostal další pokutu. Za nerespektování soudu má zaplatit 1,5 milionu korun

Číst článek

Po začátku druhé třetiny, kdy hra obou soupeřů upadla do průměru, se obraz hry změnil až v polovině zápasu. Ve 28. minutě vstřelil v oslabení kontaktní branku Polák, kterému ve skórování nezabránila ani Mazancem hozená hokejka.

Oživlá Energie začala hosty přehrávat a výsledkem bylo vyrovnání. Opět se prosadil Polák, tentokráte v přesilové hře. V 38. minutě mohl hostům vrátit vedení osamocený Červený, pozorného Novotného ale nepřekonal.

Ve třetí části byli blíže vedoucí brance domácí, zejména třetí formace se předháněla ve „spalování“ šancí. Když Mazance nepřekonali Kubalík ani Šenkeřík, zápas se musel prodlužovat.

Druhý bod nakonec získali hosté, již po 52 sekundách nastavení se přesnou střelou z levého křídla prosadil rozjetý Klíma.

HC Energie Karlovy Vary - Mountfield Hradec Králové 2:3 v prodl. (0:2, 2:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 28. V. Polák (Plutnar), 31. V. Polák (Graňák) - 1. Smoleňák (M. Chalupa, Zámorský), 8. R. Pavlík (Dragoun), 61. K. Klíma (R. Pavlík). Rozhodčí: Hodek, Micka - Ondráček, Gerát. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4068.

Zlín slaví třetí výhru v řadě

Zlín porazil Litvínov 3:1 a poprvé v sezoně vyhrál třikrát za sebou. Domácí utkání rozhodli dvěma góly ve třetí třetině, proti Severočechům uspěli po třech nezdarech.

V úvodu ohrozili brankáře Čiliaka hostující Jarůšek a Mahbod, gólově se však prosadit nedokázali. Už po osmi minutách skončil zápas pro navrátilce do zlínské sestavy Žižku. Domácího kapitána trefil puk z hole Kudly tak nešťastně, že musel hřiště opustit na nosítkách.

Skóre otevřel ranou od modré čáry v 10. minutě zadák Beranů Ferenc. Hosté mohli záhy vyrovnat, Hübla ale vychytal Čiliak a Lukeš orazítkoval tyč. Gól přišel až po Jánošíkově nahození od mantinelu a Mikúšově teči.

Hokejisté Litvínova jsou bez trenéra. Šlégr na svoji funkci rezignoval, tým povedou asistenti

Číst článek

Druhou třetinu odstartovala přesilovka Litvínova. Největší šance se v ní paradoxně naskytla Zlínu, Ondráček ovšem zamířil nad břevno. Nedorozumění Januse s Douderou málem potrestal Šlahař, na druhé straně nepřekonal Čiliaka osamocený Jarůšek.

Přesnou litvínovskou kombinaci se pokoušel využít Hübl, z levé strany však neuspěl. Nerozhodný stav nezměnil ani Köhler, na klečícího Januse dotíral u bližší tyče marně. Ještě před druhou přestávkou způsobil závar u domácí branky tvrdý pokus Ščotky, zlínská obrana v čele s Čiliakem nakonec veškeré nebezpečí zažehnala.

Velkou příležitost připravil Mahbod Jarůškovi, jenž z prostoru mezi kruhy neprostřelil domácího gólmana. O gesto fair play se poté postaral Fořt, který v polovině třetí části odvolal faul na svou osobu. Když poté nevyužil svou šanci Petružálek, udeřili domácí. V 56. minutě je posunul do vedení pohotovou dorážkou Fryšara. Vítězství Zlína poté trefou do prázdné branky pojistil Fořt.

PSG Berani Zlín - HC Verva Litvínov 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 10. Ferenc (Köhler, Claireaux), 56. Fryšara, 59. Fořt (Köhler) - 12. J. Mikúš (Jánošík, Trávníček). Rozhodčí: Hradil, Kubičík - Lučan, Kis. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4398.

Pardubice nedovolily obrat

Pardubice porazily Plzeň 4:3 v prodloužení, ukončily sérii pěti porážek a opustily poslední místo tabulky. Dynamo více než 40 minut vedlo o dvě branky, ale Škoda dokázala třemi góly během necelých šesti minut stav otočit. Při power play ale vyrovnal Rhett Holland a v čase 60:21 rozhodl o výhře domácích svým druhým gólem Juraj Mikuš.

Pardubický klub jen několik hodin před zápasem propustil kvůli špatným výsledkům sportovního manažera Jaromíra Kverku. Nespokojenost dávali hlasitě najevo také fanoušci Dynama, kteří od začátku utkání soustavnými pokřiky žádali konec trenérů i ostatních funkcionářů.

Kladno pokukuje po play-off. ‚Budeme rádi, když udržíme extraligu,‘ drží se při zemi kapitán Strnad

Číst článek

Přesto začaly Pardubice zápas lépe než favorizovaný soupeř. Knotek při přečíslení dvou proti jednomu pálil jen do Frodlovy lapačky a Mikušova střela od modré čáry cinkla do břevna. Ve 13. minutě se už domácí tým dostal do vedení, když unikající Machala mířil přesně mezi betony brankáře. Diváci po gólu zasypali led plyšáky, které klub věnuje dětem v dětských domovech.

Hosté po krátké pauze zabrali a hned byl v dobré šanci Kodýtek. Blíže ke gólu ale mělo opět Dynamo, když Kusý v přesilovce pálil do tyče. Plzeňští hráči se postupně probrali z letargie a soupeře začali přehrávat, jenže do velkých šancí se přes tuhou obranu nedostávali. A když už se před Kacetlem zjevil Kracík, tak ideální chvíli ke střele promeškal.

Dynamo spoléhalo na protiútoky a v nich bylo velmi nebezpečné. Obráncům znovu pláchl Machala, ovšem tentokrát mířil vedle. Harju po slalomu trefil pouze Frodlův beton. Po polovině zápasu jistého Kacetla vyděsila střela Kodýtka do tyče a chvíli poté domácí gólman zlikvidoval velkou možnost Kantnera. Gól tak znovu padl na druhé straně, když Zdráhalovu střelu v přesilovce tečoval do sítě Mikuš. Další takřka jistou branku sebral Kusému lapačkou brankář Frodl.

Střeleckou nemohoucnost prolomila Plzeň ve 42. minutě. Straka se dostal po křídle až do zakončení a v pádu poslal puk do branky. Poté si slabší chvíli vybral gólman Kacetl, když propustil lehkou střelu Vráblíka od modré čáry. Od dalšího gólu uchránila Pardubice po střele Eberleho v oslabení tyčka. Obrat Plzně tak dokonal až při přesilovce ve 47. minutě Moravčík, který se prosadil také ranou z dálky.

Pardubice podobně jako v minulých zápasech přišly o nadějné vedení a třetí gól soupeře je srazil k zemi. Až v poslední minutě třetí třetiny dokázalo Dynamo při hře bez brankáře svého soka zatlačit a Holland poslal zápas do prodloužení. Po 21 vteřinách ranou zápěstím rozhodl Mikuš.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň 4:3 v prodl. (1:0, 1:0, 1:3 - 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Machala (D. Kindl), 35. J. Mikuš (J. Zdráhal, D. Kindl), 60. Holland (Harju, Kusý), 61. J. Mikuš (Kusý, R. Kousal) - 42. P. Straka (D. Frodl), 45. Vráblík (Moravčík), 47. Moravčík (Gulaš). Rozhodčí: Šír, Obadal - Rampír, Špringl. Vyloučení: 4:4, navíc Jank (Plzeň) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6674.

Olomouc ukončila domácí sérii proher

Olomouc porazila Třinec 3:1 a doma uspěla po sérii osmi porážek poprvé od 27. září. Oceláři, kteří v utkání vedli 1:0, si připsali třetí nezdar v řadě. Premiérovými dvěma góly v sezoně se na výhře Hanáků podílel útočník Jan Knotek.

V první příležitosti se sám za obranou hostů zjevil Tomeček, ale byl na ledě už delší dobu a zakončil tak pouze střelou příklepem do brankáře Kváči. Přečíslení dvou proti jednomu pak o malou chvíli později nevyužil Nahodil.

Řepík: Jsem rád, že nám to šlape a že vyhráváme. Chceme si připravit dobrou pozici před play-off

Číst článek

Na druhé straně sice nejdříve netrefil odkrytou branku Chmielewski, ale Třinec se i tak radoval z úvodního gólu díky povedené teči Hrehorčáka. Domácí mohli srovnat v přesilovce pět na tři, Kváču ale nepřekonali.

Olomouc se první branky dočkala po pěti minutách druhé třetiny, kdy Klimkovo nahození na branku dorazil do sítě Nahodil.

Obrat ve skóre se Hanákům podařil díky kurióznímu momentu. Puk se po buly v třinecké obranné třetině dostal na hůl Doudery, který ho ve snaze vyhodit o mantinel poslal do vlastní sítě. Branka byla připsána Knotkovi.

Vzápětí mohl vyrovnat Gernát, ale proti jeho zakončení se dobře přesunul brankář Lukáš. Stejně jako olomoucký gólman chytal dobře i Kváča, na další trefu si tak diváci museli počkat až do samotného závěru. Při power play hostů se k velké radosti většiny z nich prosadil domácí Knotek a pojistil tak tříbodový zisk Olomouce.

HC Olomouc - HC Oceláři Třinec 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Nahodil (Klimek), 28. J. Knotek, 59. J. Knotek (Klimek) - 8. Hrehorčák (Kundrátek, Gernát). Rozhodčí: Lacina, Kika - Bryška, Rožánek. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 3737.

TELH (PLATNÉ K 29. 11. 2019)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Sparta 23 12 7 1 3 85:52 51
2. Liberec 22 13 3 0 6 77:65 45
3. Mladá Boleslav 23 12 3 2 6 68:48 44
4. Třinec 25 13 1 3 8 84:67 44
5. Plzeň 22 13 0 4 5 76:57 43
6. Kometa Brno 23 10 3 2 8 67:68 38
7. K. Vary 23 11 1 2 9 80:59 37
8. Mountfield HK 24 8 3 2 11 61:67 32
9. Olomouc 23 7 2 3 11 47:64 28
10. Kladno 23 7 2 3 11 60:80 28
11. Zlín 23 8 1 1 13 66:73 27
12. Vítkovice 24 4 6 3 11 58:80 27
13. Dynamo 23 5 1 4 13 48:72 21
14. Litvínov 23 5 1 4 13 53:78 21

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme