Hokejový zápas s Ruskem mohou sledovat i nevidomí fanoušci

Poslední zápas české reprezentace před světovým šampionátem bude přístupný i nevidomým fanouškům. Vůbec poprvé v historii budou mít k dispozici speciální komentář. Český hokejový svaz se tak připojuje k projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, Světlušky a Českého rozhlasu Radiožurnál „Nevidomý fanoušek“.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komentátoři Radiožurnálu Jan Suchan a František Kuna v akci

Komentátoři Radiožurnálu Jan Suchan a František Kuna v akci | Foto: Jakub Pláteník | Zdroj: AC Sparta Praha

Poslední zápas Carlson Hockey Games 2019 mezi Českem a Ruskem bude důležitý nejen pro konečnou nominaci na mistrovství světa do Bratislavy. Vůbec poprvé v historii budou v hledišti i nevidomí fanoušci.

Fotbal pro nevidomé. Komentátoři Radiožurnálu přiblížili Spartu dalším fanouškům

Číst článek

„Jedním z hlavních poslání Světlušky je umožnit zrakově postiženým žít život podle svého. Proto jsme se rozhodli zaměřit se i na zpřístupnění více lifestylových aktivit, jako je právě sport. Vážíme si proto vstřícnosti sportovních klubů, které se spolu s námi snaží zrakově postiženým otevřít cestu k volnočasovým aktivitám nejen zajištěním komentátora na samotných zápasech, ale například i zpřístupněním samotných prostor a dalších služeb,“ vysvětluje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

„Projekt Světlušky a Českého rozhlasu považuji za skvělý nápad, jak vzrušení a zážitek z vrcholného mezinárodního hokeje zpřístupnit i nevidomým,“ uvedl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. „Nepochybuji, že zrakově postižené fanoušky zápas zaujme, zvlášť když se bude hrát v Brně, proslulém bouřlivou atmosférou, a utkáme se v něm s tradičním protivníkem, hokejisty Ruska. Jsem rád, že budou moci být s námi a při tom.“ 

„Na každém utkání národního týmu se snažíme v rámci možností pomoci lidem, kteří jsou nějak znevýhodněni, ať již jde o tělesné postižení, nebo sociální znevýhodnění, například formou spolupráce s dětskými domovy. Konkrétně zde v Brně bude probíhat také Hokejová tombola 50:50 a výtěžek půjde na pomoc dětem s poruchou autistického spektra.  Vloni jsme například spolu s Českým hokejem díky dražbě dresů hokejové reprezentace pomohli Tyflocentru Pardubice, které také pomáhá zrakově postiženým, pořídit dvě dvoukola. Takže když nás zástupci Nadačního fondu oslovili, byla to pro nás jasná záležitost a řešili jsme hned, jak vše za daných možností zrealizovat, aby byl pro ně ten zážitek co nejlepší,“ doplňuje Petr Nitsche z BPA sport marketing, marketingového partnera Českého hokeje.

Fotbal, tenis...

Komentář pro nevidomé vychází z klasické rozhlasové reportáže. V mnoha ohledech je ale specifický. Popisuje dění na hřišti i v ochozech. Daleko víc si ale všímá třeba i gestikulace a popisu hráčů.

„Jeho podobu naši komentáři připravovali přímo s nevidomým fanoušky sportu, kteří po utkáních vysvětlují, co by pro lepší zážitek potřebovali,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

S nápadem zpřístupnit sport nevidomým fanouškům přišla fotbalová Sparta. Oslovila s ním Světlušku a Radiožurnál. Podzimní Derby pražských S tak bylo vůbec prvním sportovním kláním se speciálním komentářem. V jarní části fotbalové ligy tuto službu nabízí už všechny domácí zápasy Sparty.

Radiožurnál se Světluškou službu ještě rozšířil. V rámci projektu „Nevidomý fanoušek“ zpřístupní letos zápas na tenisovém J&T Banka Prague Open nebo jeden z podzimních zápasů fotbalové reprezentace.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme