Do Hokejové síně Josefa Hoška v Lánech přibyly repliky historických šaten i dřevěná brusle

Před lety jeho hokejovou sbírku navštívil i legendární Kanaďan Bobby Orr. Sběratel věcí z hokejové historie Josef Hošek ale v průběhu let vybudoval Hokejovou síň, kterou nedávno rozšířil třeba o tři repliky hokejových šaten nebo o prehistorickou dřevěnou brusli.

Lány Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to vždy jedno místo v šatně, aby lidé, kteří sem do Hokejové sítě přijdou, viděli, jak vypadaly šatny v 50. letech, v 70. letech i v současnosti. Vybral jsem vždy jedno místo pro jednoho hráče. V první šatně z 50. let je postava oblečená do dobové výstroje i dresu jako Vladimír Zábrodský, ve druhé šatně ze 70. let je Josef Horešovský,“ popsiuje pro Radiožurnál Josef Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejová síň v Lánech se zase o něco rozrostla, poslechněte si příspěvek reportéra Radiožurnálu Františka Kuny

„Dres je samozřejmě originál, tašky, pytle jsou také originály. Poslední šatna je replika z roku 2015 z Prahy se jmenovkou Tomáše Plekance. Je tam jeho kompletní výstroj. Plekanec tady sedí v ribanu, ve spodkách, tričku a ponožkách… jsou to jeho originály,“ pokračuje nadšenec a sběratel.

V šatně z 50. let je pytel na výstroj, který vypadá jako lepší pytel na brambory…

„Takhle se výstroj tenkrát nosila. Do těch pytlů bylo sice obtížné něco dát, ale tenkrát byla výstroj menší, byly to filcové kopny, nárameníky. Výstroj nebyla velká, takže se to tam pohodlně vešlo,“ popisuje.

Hácha na saních během hokejového zápasu Lán. I to bylo k vidění za války během protektorátu

Číst článek

Ve své sbírce má tisíce věcí, dnes přibyla další – jeden ze spoluobčanů mu přinesl prehistoricky vypadající brusle...

„Krásné dřevěné brusle. Jedny dřevěné jsem už měl, ale ty byly dětské. Kamarád Mirek Porcal mi věnoval staré dřevěné brusle pro dospělého člověka. Úžasné, na řemínky. Je to úžasná věc, kterou tady budou lidi obdivovat,“ nadšeně popisuje Hošek.

Pospíšil, Havel i Eberman...

Nejen starým bruslím se vzácní návštěvníci diví. František Pospíšil a Jan Gusta Havel se zastaví v místě, kde je vystavené olympijské oblečení z přelomu 60. a 70. let. A třeba bývalý reprezentant Bohuslav Eberman chce také přispět.

„Po tom, co jsem se rozvedl, mi toho zbylo málo. Z toho mála jsem mu něco přivezl, dres z HC Lausanne, kde jsem hrál, a z Grenoblu. Co se týká výstroje, tak rukavice a potom některé fotky, které mi zbyly,“ říká Eberman.

Nadšenec do hokejové historie a sběratel Josef Hošek si ještě připraví černý fix, kterým se mu Bohuslav Eberman na darované věci podepíše a zařadí je do svých stále větších prostor.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme