Vysoké ceny energií omezují provoz sportovišť. Nejvíce ohrožené jsou zimní stadiony a bazény

Výrazné zdražování na trhu energií se dotkne i českého sportu. Nejvíce ohroženou kategorií jsou především sportoviště využívající haly nebo plavecké bazény. Podle webu iSport.cz by mohlo nastat i uzavření některých zimních stadionů, jak uvedl člen výkonného výboru Českého hokeje Milan Vacke.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český svaz ledního hokeje

Český svaz ledního hokeje | Foto: Tomáš Adamec

Topná sezona se nezadržitelně blíží a v ohrožení jsou nejen hokejisté a plavci, ale podle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty takřka všichni sportovci.

‚Sport jsou první výdaje, které se v rodině škrtají.‘ Národní sportovní agentura žádá řešení inflace

Číst článek

„Český sport se řítí do největší krize od pádu Sazky, ta ale nebyla tak velká, protože se týkala provozních peněž pro svazy. Tady se to týká celého sportu,“ obává se podle iSport.cz Jansta.

„Nárůst energií je zničující pro sporty, které se provozují v halách. Nejsme schopni s tím nic udělat. Všechny spolky jsou neziskovky a jsou závislé na dotacích. To znamená, že musíme radikálně navýšit dotace, tak jak radikálně narostly energie,“ dodal Jansta.

Sportoviště pocítily zdražování energií už během léta, protože průměrná cena kilowatthodiny se zvýšila z necelých dvou korun na téměř dvanáct korun.

„To je téměř desetinásobek. Pokavaď se to nebude řešit ze strany státu, hrozí zavírání sportovních hal všech halových sportů,“ vysvětluje Milan Vacke, jenž je kromě angažmá v hokejovém svazu také provozovatelem sportovního areálu v Klášterci nad Ohří.

„Máme spočítané peníze zhruba na měsíc něco provozu. Pak, pokud nepřijde pomoc státu, to vypadá černě.“

Dotaz na fixace

Hokejový svaz oslovil provozovatele 170 zimních stadionů v republice a dostal odpovědi z devadesáti z nich.

„Patnáct z nich nemá fixaci. Za srpen zaplatily více než za celý minulý rok. Dalších šedesát stadionů má zafixované ceny jen do konce roku,“ říká Vacke. „Vedení města přislíbilo pomoc, ale nemůže financovat všechno. Pomoc státu je naprosto zásadní.“

Část průzkumu @Český hokej ohledně energií. Ze 170 stadionů zatím odpovědělo 90.

15 z nich už letos nemá fixaci. „Za srpen zaplatilo stejně jako za celý rok 2021,“ říká Milan Vacke z VV svazu

60 končí fixace letos, což může ohrozit dohrání soutěží

9 má fixaci do konce roku 2023

15:37 – 20. 09. 2022

3 42

Problém je, že státní podpora sportu dlouhodobě nedosahuje parametrů ze schválené koncepce do roku 2025. Letos ani v příštím roce zřejmě nepřesáhne pět miliard.

„Podpora sportu ze státního rozpočtu je méně než čtvrtina toho, co se stát zavázal v koncepci. Sport by měl mít mezi 19–20 miliardami korun, skutečnost je necelých pět,“ upozorňuje Jan Boháč, generální sekretář ČUS.

‚Stačilo jen zmáčknout knoflík.‘ Šéf českého basketbalu vysvětluje promeškání žádosti o dotaci

Číst článek

Podle průzkumu České unie sportu se dostává 61 procent jejích klubů do existenčních problémů a 58 procent může v příštím roce ukončit činnost. Zatím narostly klubům náklady na energie o 135 procent, přibližně o 300 000 korun na jednoho provozovatele.

„Tyto kluby se bez státních dotací neobejdou. Jsou to nevýdělečné spolky. Proto je strašně důležitý postoj státu. Já doufám, že to neskončí tak, že tady budou poprvé v historii demonstrovat fanoušci s hokejkami před Úřadem vlády,“ říká Jansta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme