Kanadský hrdina finále s Ruskem: Je to největší věc v mém životě, radoval se z gólu Thomas

Střet dvou hokejových kultur a velmocí nabídlo finále juniorského světového šampionátu v Ostravě. Kanada oplatila Rusku krutou porážku 0:6 ze základní skupiny, zvítězila díky obratu 4:3 a slaví mistrovský titul.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští hokejisté do 20 let získali v Ostravě 18. titul mistrů světa. V dramatickém finále otočili v závěru zápas s Ruskem a vyhráli 4:3.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanadští mladíci věřili, že ve finále proti Rusku uspějí. Více si poslechněte v příspěvku

„Porazili nás ošklivě v prvním utkání, teď jsme se ale do zápasu vrátili a ukázali správný charakter,“ zhodnotil pro Radiožurnál skvělý zápas nejužitečnější hráč turnaje – kanadský útočník Alexis Lafreniere. V létě bude patrně právě osmnáctiletý hokejista jedničkou draftu do NHL.

„Je to mimořádné, neskutečné pocity. S touhle partou se nám splnil sen. Byl to pro mě i pro mužstvo skvělý turnaj, spoluhráči byli perfektní a mohli hru hodně pozvedli.“

Chválil zlepšující se kanadský tým Lafreniere. Rusové přitom byli ke zlatu hodně blízko. Ještě necelých 11 minut před koncem vedli 3:1.

„Byli jsme blízko, vedli jsme 3:1 deset minut před koncem a opět jsme v závěru udělali zbytečné fauly a to zlomilo naší hru. Proto jsme prohráli. Měli jsme se zaměřit na disciplínu. Nikoho teď vinit nemůžeme, to je prostě hokej. Hráli jsme dobře, dali jsme do toho všechno a jsem hrdý, že jsem v takovém týmu hrál,“ zakončil pozitivně urostlý ruský útočník Jegor Sokolov. Kanaďané se ale nevzdali.

Žádná panika a chladnokrevné zakončení

„Nikdo z nás nepanikařil, když dali vedoucí gól a pak i ten na 3:1. Drželi jsme se naší hry a vnitřně jsme cítili, že se dostaneme zpátky a vyhrajeme. Nikdo se v zápase nestrachoval,“ popisoval hrdina utkání – člen čtvrtého kanadského útoku Akil Thomas.

Když už se všichni smiřovali s prodloužením, projel ruskou obranou a vstřelil čtyři minuty před koncem vítězný gól.

„Hlavou mi běží hodně věcí. Ten vítězný gól je největší věc v mém životě. Pro oba týmy to byl dlouhý turnaj a daly do toho vše, co jim ještě v silách zbývalo,“ zakončil útočník Akil Thomas, který má po matce barbadoský původ.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme