Hokejový Motor touží po postupu. Fanouškům extraligu dlužíme, říká generální manažer Bednařík

Pátou sezonu v druhé nejvyšší soutěži začne už brzy českobudějovický Motor. O vytoužené extralize, letních příchodech a odchodech i vztahu k fanouškům hovořil v rozhovoru pro iROZHLAS.cz generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Rozhovor České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální manažer budějovického hokejového klubu Stanislav Bednařík (na snímku vepředu).

Generální manažer budějovického hokejového klubu Stanislav Bednařík (na snímku vepředu). | Zdroj: hcmotor.cz

Letošní baráž nabídla vyrovnané boje, Motoru se ale nakonec postoupit nepodařilo. Je ve vás stále zklamání, protože šance na extraligu byla velká?
Pořád mám hluboko v duši zklamání. Šance byla velká, nám ale chyběl jeden rozdílový hráč, střelec, který by v rozhodujících chvílích utkání vstřelil branku a pomohl nám k vítězství. Sezona byla jinak dobrá, hlavní cíl se ale nesplnil, takže bojujeme dál.

Má Motor už střelce? Může to být Martin Novák, který přišel z Prostějova?
Může, těch hráčů, kteří tuto roli mohou převzít, přišlo víc - přivedli jsme Kanaďana Crowdera, druhého nejproduktivnějšího hráče loňského ročníku Nováka, všechno, co umí, ještě neukázal ani Vlasta Dostálek, a hodně si samozřejmě slibujeme od Venci Nedorosta.

Jak složité je v kádru udržet třeba Filipa Nováka, který měl nabídky i z kvalitativně lepších soutěží? Musel jste ho hodně přemlouvat?
Taková otázka by měla být v první řadě směřována na něj, co přesně hrálo tu největší roli, proč se tu rozhodl zůstat. To, abychom tady udrželi hráče, kteří svou kvalitou přesahují soutěž, kterou budou hrát, rozhodně nejsou peníze. Musí to být něco jiného - a v případě Filipa Nováka, Zdeňka Kutláka nebo Nedorosta rozhoduje to, že jsou to místní kluci, kteří chtějí moc pomoci k postupu, se kterými jsme navíc byli dlouhodobě v kontaktu a řešili, zda už nenastal pravý čas vrátit se do Budějovic.

Dalším z hráčů, o kterých se mluví v souvislosti s návratem do Motoru, je Jiří Novotný, který hraje v Rusku. Máte s ním nějakou nepsanou úmluvu, že by vám v případě nepostupu Togliatti do play-off KHL přišel na baráž vypomoct ?
Řekněme, že ano (usmívá se).

Hledáme prvního centra

Do startu sezony zbývá necelý měsíc, je už kádr uzavřený, nebo ještě hledáte posily?
Víceméně uzavřený je. Dlouhodobě hledáme hráče na post prvního centra, kterého se nám od odchodu Pepy Straky nepodařilo nalézt. Když už ale najdeme hráče, který by odpovídal našim představám, většinou věc ztroskotá buďto na finančních podmínkách, nebo na tom, že pro něj soutěž, kterou hrajeme, není dostatečně atraktivní, což je pochopitelné.

Hráč, který bude mít nabídku například do extraligy, půjde radši tam, než o patro níž. Hráče ve WSM lize lze tak získávat jen dvěma způsoby - buďto sázet na ty, kteří mají k městu a klubu hlubší vztah, jako v případě Nedorosta a dalších, a nebo sázet na zahraniční hráče z ne tak sledovaných lig - loni takhle přišel do Motoru obránce Fillman, letos jste z francouzské ligy přivedli útočníka Crowdera. Jak vlastně takový skautink hráčů, kteří nejsou běžným divákům na očích, probíhá?
Pomalu každý týden přicházejí od agentů seznamy hráčů, kteří jsou k dispozici. S některými agenty máme užší kontakt, již nám v minulosti doporučili dobrého hráče, takže pokud nám takový agent doporučuje znova nějakého hráče, víme, že už asi ví, co hledáme a můžeme se částečně na jeho doporučení spolehnout. Říkám částečně, protože v případě každého hráče se pak snažíme získat informace ze všech možných zdrojů - z řad jeho bývalých spoluhráčů, trenérů a tak dále.

Pokud cílíme na hráče, který působí či působil v zámoří a byl draftovaný, tak tam máme dva kamarády, kteří se nám umí zeptat u skatingových týmů jednotlivých mančaftů NHL. Od Venci Prospala a Jardy Modrého tak získáváme informace o zámořských hráčích.

Mluvil jste o tom, že sháníte prvního centra. Znamená to tedy, že s Václavem Nedorostem počítáte zejména na křídlo?
Je to tak. Není vyloučené, že by Venca nastoupil i na centru, ale počítáme s ním především na křídlo, zejména proto, že se tam on sám lépe cítí.

Co se týče letních příchodů a odchodů, největší poprask mezi fanoušky způsobil odchod Tomáše Nouzy - klub jeho odchod vysvětloval tím, že to není hráč do třetí lajny a coby s elitním pravým křídlem se počítá s Michalem Chovanem. Ten ale pak z rodinných důvodů zamířil na Slovensko. Myslíte si, že je situace na pravém křídle v Motoru nyní dostatečně vyřešena?
Myslím, že hráči, kteří přišli, by měli být svoji kvalitou o krůček dál než ti, kteří nás opustili. Bavíme-li se o pravém křídle, je tady Novák a Crowder, není vyloučeno, že si tam zahraje Miloslav Čermák, který má vysokou kvalitu, a stále je tady Vlasta Dostálek, kterému věříme, že začne střílet branky.

Vrátím se ještě k baráži. V ní se Motor neprezentoval špatnou hrou, ale nedával mnoho gólů, a herní převahu, kterou ve většině utkání měl, nedokázal přetavit v bodový zisk. Co bylo špatně?
Zopakuju to, co jsem říkal na začátku - chyběl nám rozdílový hráč, střelec. V každém z domácích zápasů jsme si v úvodní třetině vypracovali ohromný tlak, který ale neskončil gólem. Kdyby se nám podařilo branku vstřelit, vývoj utkání mohl vypadat úplně jinak.

A byť se na to nechci vymlouvat, chyběla nám i trocha toho pověstného štěstíčka. To je v tak vyrovnané soutěži, jakou letošní baráž rozhodně byla, zkrátka třeba. Na druhou stranu, štěstí přeje připraveným - možná jsme nebyli připraveni správně.

Trenér má mít větší pravomoce

Spekulovalo se o budoucnosti kouče Antonína Stavjani, ten u mužstva zůstává. Ani na vteřinu vás nenapadlo, že byste sáhli k výměně trenéra?
Jedna věc je výsledek sezony, druhá věc je to, co tomu výsledku předchází - celá ta cesta, kterou jsme se vydali. S Tondou jsme v lednu prodloužili smlouvu a pod jeho vedením se věci dostaly do kolejí, ve kterých dle mého soudu mají být. Ano, je to zklamání, nesplnil se cíl, nastoupili jsme ale cestu, která podle našeho názoru k úspěchu povede. Snad bych jen uvítal ofenzivnější, aktivnější projev týmu - hokej hrajeme zejména pro fanoušky.

Stavjaňa nejen že u mužstva zůstává, ale ještě mu vedení klubu rozšířilo pravomoce - výrazně více tak promluvil do aktuálního složení mužstva. Zastáváte názor, že pokud má trenér nést hlavní odpovědnost, měl by i dostat prostor si o kádru, se kterým pracuje, sám ve větší míře rozhodnout?
Přesně tak. Musím říct, že je mi sympatický model, který můžeme vidět ve fotbalové Premier League - tam má trenér jednak funkci kouče, který řídí tým při utkáních, a zároveň si sám skládá tým.

Dává smysl, aby člověk, který je zodpovědný za výsledek, měl významný vliv na to, s jakými hráči má toho výsledku dosáhnout. Určitě to není o tom, že Tonda přijde a řekne, že chce, abychom přivedli Jágra, toho nepřivedeme (usmívá se). Na trhu je ale celá řada hráčů, kteří jsou si výkonnostně podobní, a je třeba mezi nimi pečlivě vybrat. V tomhle směru je na místě, aby hlavní slovo měl trenér.

Hokej na jihu Čech se i přes neúčast mužstva v nejvyšší soutěži těší dlouhodobě velké divácké přízni. Kolik máte v tuto chvíli prodaných permanentek?
Loni jsme měli permanentních vstupenek vydaných něco přes čtyři tisíce, zatím to vypadá, že to letos bude o něco málo víc. Zájem o hokej v Budějovicích nadále zůstává.

Jak to bylo s partnery klubu? Podporují Motor stále ve stejné výši, když se cíl postoupit do extraligy splnit nepodařilo?
Někteří partneři se vyjádřili, že už to trvá dlouho a je nejvyšší čas, aby se to povedlo. S tím ale souhlasíme, protože to cítíme úplně stejně. Nestalo se nám ale, že by se k nám někdo otočil zády a řekl My už s vámi nejdeme. Někteří z partnerů nás možná opustili, nemám v tuhle chvíli stoprocentní informace, protože jsme jich měli loni asi sto šedesát, ale ti největší zůstali a podporují náš klub ve stejné míře.

Motor začíná pátou sezonu v druhé nejvyšší soutěži. Nenapadlo vás po neúspěchu v baráži, že už se diváci naštvou, že se sem nedaří extraligu dostat, a přestanou chodit v tak hojném počtu?
Mě už to napadlo loni. Ale naštěstí mají diváci rádi svůj budějovický hokejový klub. Podle prodeje permanentek se zdá, že letos zájem ještě vydrží a my se snažíme dělat všechno pro to, aby diváci odcházeli z utkání spokojeni - a samozřejmě jim chceme nabídnout tu kýženou vyšší soutěž.

V dubnu se v Budějovicích konala generálka na světový šampionát - České hokejové hry, které nabídly skvělý hokej a účast řady hvězd ze zámoří. Jak jste celou akci hodnotil?
Čtyři roky jsme u hokejového svazu usilovali o to, abychom do Budějovic dostali mezinárodní hokej. Nakonec se povedlo něco víc, než jsme doufali a konaly se tu Hokejové hry. Vnímáme to v klubu tak, že něco našim fanouškům dlužíme - dlužíme jim extraligu. Proto jsme jim chtěli nabídnout i mezinárodní hokej, jakýsi bonbonek.

Myslím, že se to moc povedlo - turnaj měl vysokou hokejovou úroveň, byli tu hráči z NHL - a všechny zahraniční týmy si chválily to, že hrály před plným hledištěm. Na turnajích Euro Hockey Tour bývá zvykem, že lidi chodí na domácí tým a na zápasech ostatních národních mužstev se moc diváků neukáže. Tady v Budějovicích bylo hlediště zaplněno do posledního místa téměř na všechna utkání.

Nemůžu se nezeptat na Bena Walkera - americký útočník v Motoru zaujal, pak se ale zranil a nevědělo se, zda bude vůbec v hokeji pokračovat. Pak se ale objevila zpráva, že přestupuje do německého Freiburgu. Proč jste o jeho služby neměli nadále zájem?
Ben Walker se zranil, musel na operaci, před kterou se nevědělo, zda se bude moct dál věnovat vrcholovému sportu. Nakonec ano, to mu moc přeji, my jsme se ale rozhodli při zvážení všech jeho zdravotních rizik s Benem novou smlouvu neuzavírat. Neznamená to ale, že je příběh Walker navždy ukončen, nemusí být. Hraje v sousedním Německu a my budeme určitě sledovat jeho výkony.

Draft nepřeceňuju, Jágr by byl reklama

Hodně se v létě mluvilo o budějovických gólmanech - jak Petr Kváča, tak Jiří Patera byli v Chicagu draftováni do NHL, Kváča už navíc skoro ve dvaceti letech. Budou v Motoru pokračovat nebo zamíří za moře?
Oběma klukům to samozřejmě přeju, na druhou stranu celou záležitost ani nijak nepřeceňuju, protože celá řada hráčů byla draftována a nikdy ten potřebný krok, aby se prosadili v NHL, zkrátka a dobře neudělali. Oba brankáři jsou ale ve věku, kdy jim to může posílit sebevědomí a pomoci v kariéře, ať už budou v NHL nebo jinde.

Je to ocenění pro trenéry gólmanů v našem klubu, že máme v Budějovicích tak dobré brankáře, byť samozřejmě hlavní zásluhu na jejich úspěchu mají kluci sami. Je to ale jistě výborná vizitka pánů Hrubce a Turka, kteří tu s gólmany pracují. Co se týče jejich nejbližší budoucnosti, Petr Kváča zůstává v Motoru s tím, že má střídavý start do Sparty a v září ještě odletí na nováčkovský kemp do Colorada. Jirka Patera má namířeno do některé z juniorských zámořských soutěží.

Do sezony vstupuje Motor jako jasný favorit. Nebude mužstvu škodit, že pro něj první důležité zápasy přijdou až v březnu a zbytek sezony bude svým způsobem o ničem, že pro hráče nebudou zápasy základní části dostatečnou výzvou? A jak to udělat, aby se forma načasovala skutečně na vrchol sezony, kterým bude play-off a baráž?
Musí být. Hráči musí ke každému utkání přistupovat, jako by to bylo to nejdůležitější z celé sezony, a ne, že o nic nejde. Pochopitelně způsob, kterým se bude v průběhu sezony trénovat, bude směřovat k tomu, aby vrcholná forma hráčů přišla až v období března a dubna, kdy to bude nejdůležitější.

WSM ligu poznamenaly změny, nově se z ní nesestupuje, s čímž většina celků i fanoušků nesouhlasila. Uškodí uzavření soutěže lize ve velké míře?
S tím, že je soutěž uzavřená, jsme jako klub nesouhlasili. Je to ale holý fakt a nám nezbývá, než se s tím vyrovnat a soustředit se na vlastní výkon.

Kdo bude kromě Motoru atakovat horní pozice tabulky a bojovat o účast v baráži? Favorizujete spíše sestoupivší Karlovy Vary, nebo Kladno, které vyhlásilo dlouhodobou koncepci, podle které se chce do extraligy dostat během tří let?
Jak na tom Vary a Kladno jsou, uvidíme, až s nimi budeme hrát - teď jsme je několik měsíců neviděli. Karlovy Vary neprodělaly, pokud vím, tak zásadní obměnu kádru, někteří hráči odešli, celá řada jich ale zůstala. Trochu jiná situace je na Kladně - odešli starší hráči, kteří za sebou měli úspěšné hokejové kariéry. Teď budou sázet na mladší, četl jsem, že přivedli nějaké dva Švédy - netuším ale, jakou mají výkonnost. To všechno uvidíme, až se s nimi potkáme.

Tématem číslo jedna v hokejovém světě je Jaromír Jágr. Ten stále nemá smlouvu v NHL a prohlásil, že pokud nikde nepodepíše, začne sezonu na Kladně. Co byste na takové hráče v druhé nejvyšší soutěži říkal?
Myslím, že je to utopie. Kdyby se ale Jágr objevil ve WSM lize, byla by to obrovská reklama pro celou soutěž, velké lákadlo pro lidi a samozřejmě by to velmi zvýšilo ambice Kladna směrem k postupu. Ale radši ať podepíše v zámoří (usmívá se).

Z baráže překvapivě postoupil outsider z Jihlavy. Co od týmu kolem kapitána Čachotského v elitní soutěži čekáte?
Každý tým, co postoupí do extraligy, a zvlášť po dlouhé době, jako je to v případě Jihlavy, jede v začátku sezony na vlně euforie. Proto myslím, že budou minimálně v úvodu schopni uhrát solidní výsledky. Mám ale pocit, že jsou zatím o něco slabší, než byli v uplynulé sezoně - odchody, které přišly, nenahradily příchody a určitě se tam neobjevili hráči, kteří by byli kvalitou o třídu výše než v loňské sezoně. Proto od nich moc nečekám a vidím je jako jednoho z adeptů na účast v baráži - ale možná se pletu.

Po dvou letech se k hokeji vrátil Petr Gřegořek. Mistr světa z roku 2005 dostal šanci v přípravě a i ve svých 39 letech je na tom prý po fyzické stránce velmi dobře. Jak je na tom hokejově a má šanci se v našlapané budějovické obraně prosadit?
To ještě nevím. Máme před sebou ještě přátelská utkání a až po nich se budeme bavit o tom, jakým způsobem kádr zúžit - kromě Grega, který je na tu zkoušku, jsou tu také dva hráči na try out, Radek Prokeš a Milda Jáchym. To, co zatím Petr na ledě předvedl, je ale sympatické.

Jan Pikous Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme