Hronek gólem a asistencí řídil výhru Detroitu. Vejmelka vynuloval Carolinu, vychytal druhou nulu

Obránce Filip Hronek gólem a asistencí pomohl hokejistům Detroitu k výhře 3:0 nad Nashvillem a v posledních pěti zápasech zaznamenal v NHL osm bodů. Prosadil se také David Pastrňák, jeho branka ani nahrávka Davida Krejčího ale na výhru Bostonu nestačily, Bruins podlehli Floridě 2:5. Brankář Karel Vejmelka 36 zákroky dovedl Arizonu k výhře 4:0 na ledě Caroliny a vychytal druhou nulu v sezoně.

Video New York (Aktualizováno: 10:02 24. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florida Panthers slaví poté, co vstřelili branku během druhé třetiny zápasu NHL proti Boston Bruins

Florida Panthers slaví poté, co vstřelili branku během druhé třetiny zápasu NHL proti Boston Bruins | Zdroj: Reuters

Hronek prožívá nejlepší období v dosavadní zámořské kariéře. Poprvé se prosadil v pěti zápasech v řadě a rozšířil bilanci v sezoně na pět gólů a 11 asistencí. Počtem branek již po devatenácti zápasech vyrovnal výkon z minulého ročníku.

Proti Nashvillu rodák z Hradce Králové ve 35. minutě využil přesilovku a prudkou ranou od modré čáry zvýšil na 2:0. Asistenci přidal v závěru zápasu, kdy po jeho vyhození trefil prázdnou branku Michael Rasmussen. Detroit vyhrál potřetí za sebou a v tabulce Východní konference se posunul na páté místo.

„Prvních 40 minut se nám moc nedařilo, díky speciálním týmům na přesilovku i oslabení a brankáři Hussovi jsme ale dokázali udržet vedení a ve třetí části si ho pohlídali,“ zhodnotil zápas trenér Red Wings Derek Lalonde

Formu z posledních zápasů potvrdil také Pastrňák, jenž protáhl bodovou sérii již na osm duelů. Proti Floridě zaznamenal 30. bod v sezoně (13+17). Český útočník se i nadále drží mezi lídry ligové produktivity. Ze čtvrtého místa ztrácí pět bodů na vedoucího Connora McDavida.

Ve 47. minutě havířovský rodák zakončil přesilovkovou souhru, na jejímž začátku byl Krejčí, a snížil na 2:4. Závěr zápasu tím zdramatizoval, ale srovnat už nejlepší tým NHL nedokázal a prohrál poprvé po sedmi zápasech a teprve potřetí v sezoně.

Zápas rozhodla nedisciplinovanost Bruins. Hosté hráli sedm oslabení a ve třech případech inkasovali. „S disciplínou se potýkáme celý rok, na můj vkus je těch vyloučení příliš. Dnes jsme na to doplatili,“ řekl útočník Brad Marchand.

„Dobře jsme začali, ale brzké vyloučení a inkasovaná branka nás přibrzdily. Ve zbytku zápasu jsme se potýkali se zbytečnými ztrátami, které nám bohužel nedovalily dostat se do zápasu,“ konstatoval trenér Bruins Jim Montgomery.

Vejmelka odchytal na ledě Caroliny skvělé utkání a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. „Je lepší, když jsem v permanenci. Dnes mě Carolina dostala do hry hned na začátku, což mě nakoplo,“ řekl český gólman.

„Po každé vychytané nule se člověk cítí skvěle. Kluci mi dnes velmi pomohli, zblokovali spoustu střel a nepouštěli soupeře k dorážkám. Myslím, že jsme v obraně odehráli skvělý zápas,“ dodal.

Dařilo se také Danielu Vladařovi z Calgary, jenž v utkání s Pittsburghem zneškodnil 38 střel a dovedl zápas do samostatných nájezdů. V nich ale inkasoval třikrát a kanadský tým podlehli domácím Penguins 1:2.

„Mrzí mě, že jsme nezískali dva body, radši bych vyhrál 8:7, než prohrál 1:2. Byl to těžký a vyrovnaný zápas, který jsme bohužel nedovedli do vítězného konce. Proti Pittsburghu ale musíme brát i bod,“ prohlásil pětadvacetiletý gólman.

Jediný gól v základní hrací době Vladař inkasoval po ráně českého beka Jana Rutty, který se prosadil potřetí v ročníku. „V ofenzivě je opravdu platný. Získává spoustu puků a nebojí se podpořit útok. To, že ve dvaceti zápasech dal tři góly, je bonus, kterým nám pomáhá zvládat zápasy,“ pochválil českého beka trenér Mike Sullivan.

Faksa překonal krajana Petra Mrázka a rozdílovou brankou pomohl Dallasu k výhře 6:4 nad Chicagem. Český útočník byl jedním z pěti střelců, kteří se v poslední desetiminutovce zápasu postarali o obrat skóre.

Mrázek prohrál čtvrtý zápas za sebou a v dosavadním průběhu sezony se z vítězství radoval pouze dvakrát. Chicagu i kvůli jeho nelichotivé bilanci patří v Západní konferenci předposlední místo.

Výhry se nedočkali ani další dva čeští brankáři, kteří v noci ze středy na čtvrtek zasáhli do hry. Pavel Francouz proti Vancouveru inkasoval čtyři góly a Colorado v domácí aréně prohrálo 3:4. Vítek Vaněček osmnácti zákroky neodvrátil prohru New Jersey s Torontem 1:2.

Devils, kteří útočili na rekordní 14. vítězství v řadě, klubové maximum nepřekonali. „Je to pryč,“ litoval útočník Erik Haula. I přes prohru zůstal celek trenéra Lindyho Ruffa na druhém místě Východní konference pouhé dva body za vedoucím Bostonem.

Na čelo Západní konference se dotahují hokejisté Seattlu, kteří po výhře 8:5 nad San Jose drží třetí místo. Žralokům k výhře nestačily ani tři góly Tima Meiera a dvě Hertlovy asistence. Devětadvacetiletý český útočník zaznamenal 20. bod v sezoně (5+15) a potvrdil, že patří mezi nejproduktivnější Čechy. Lepší jsou pouze Pastrňák, Martin Nečas a Dominik Kubalík.

Výsledky NHL

Buffalo - St. Louis 6:2, New Jersey - Toronto 1:2, Pittsburgh - Calgary 2:1 po sam. nájezdech, Carolina - Arizona 0:4, Columbus - Montreal 1:3, Minnesota - Winnipeg 6:1, Detroit - Nashville 3:0, NY Islanders - Edmonton 3:0, Washington - Philadelphia 3:2 v prodl., Dallas - Chicago 6:4, Florida - Boston 5:2, Seattle - San Jose 8:5, Colorado - Vancouver 3:4, Vegas - Ottawa 4:1, Anaheim - NY Rangers 3:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme