Kovalčukovo nesportovní gesto z Česka zapomenuto, teď mu Kanada dala šanci a číslo 17

Očekávanou premiéru v dresu Montrealu Canadiens má za sebou. A i když jeho tým prohrál 2:3 s Winnipegem, tak si Ilja Kovalčuk vysloužil za asistenci a nasazení ocenění pro třetí hvězdu zápasu. V novém působišti se podle svých slov cítí jako doma a pochvaluje si i spoluhráče. Jaký paradox, že před pěti lety mu Kanada nemohla přijít na jméno.

Tento článek je více než rok starý.

Montreal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilja Kovalčuk

Ilja Kovalčuk | Zdroj: Reuters

Vrátit se musíme do roku 2015, kdy Rusko ve finále hokejového mistrovství světa pořádaného v Česku podlehlo Kanadě vysoko 1:6. Krutá porážka, ale může se stát. Jenže jakmile si ruská parta okolo kapitána Kovalčuka převzala stříbrné medaile, většina ani nepočkala na hymnu soupeře a odbruslila do šatny.

Jak se později ukázalo, mělo to být právě na popud Kovalčuka, který „nezpochybnitelným gestem hlavy“, což uvedla Mezinárodní hokejová federace ve svém prohlášení, dal spoluhráčům pokyn k předčasnému odchodu.

Naštvaný Kovalčuk po finále MS 2015, když Rusko podlehlo Kanadě 1:6 | Zdroj: Profimedia

Zlobivému Iljovi to mohlo být tehdy celkem jedno, vždyť hrál v ruské KHL, kde ho fanoušci milovali a v Petrohradě mu podle renomovaných zdrojů platili v přepočtu více než 250 milionů ročně. Ruská hokejová federace pak musela za nesportovní chování zaplatit pokutu v přepočtu skoro 2 miliony korun.

Jak už to ale tak bývá, cesty sportovců jsou nevyzpytatelné, a když Kovalčukovi loni nevyšlo angažmá v Los Angeles, sáhli po něm kanadští „Habs“. Pravda, za minimální plat 700 tisíc dolarů ročně (přibližně 17 milionů korun), což je ve srovnání s tím, co pobíral ještě před pár lety, almužna. S ohledem na fakt, že ale za dva měsíce neodehrál jediné utkání, může být vlastně rád.

Číslo 17

Ale zlá krev je zdá se pryč a borec s číslem 17 na dresu, které mu přenechal obránce Brett Kulak, je opět v záři reflektorů. Sedmnáctku totiž Kovalčuk nosil v NHL v každém týmu, kde působil (Atlanta Thrashers, New Jersey Devils, Los Angeles Kings). Vzápětí Kulakovi ukázal, jak si jeho gesta váží, a za číslo mu věnoval hodně drahý dárek – hodinky značky Rolex.

Brett Kulak novinářům prozradil, že od Kovalčuka dostal hodinky:

„Zatím to bylo neuvěřitelných posledních pár dní a způsob, jakým reagují fanoušci a kluci v šatně, opravdu si toho vážím. Je to pro mě velmi důležité,“ ocenil atmosféru v kabině a přízeň fanoušků.

Nadšení neskrýval ani po zápase, přestože jeho tým padl s Winnipegem 2:3, Kovalčuk byl nadšený. „Bylo to fajn. Měl jsem z toho trochu husí kůži. Ale já jim ještě dám mnohem víc důvodů k oslavám,“ dodal v rozhovoru pro oficiální web NHL.

Kovalčuk si v zápase proti Winnipegu připsal asistenci u gólu Bena Chiarota:

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme