Jágr bude nahánět Howea i Messiera. Sezona v Calgary ho přiblíží dalším rekordům

Kariéra hokejisty Jaromíra Jágra bude pokračovat v NHL. 45letý útočník potvrdil dohodu na roční smlouvě v Calgary. Jágr letí poprvé k angažmá v kanadském klubu s šancí překonat i další historické rekordy.

Kladno/Calgary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Foto: Václav Šálek

Kariéra Jaromíra Jágra v NHL odstartovala v červnu 1990 na draftu ve Vancouveru. Ani o 27 let později ještě nekončí a před asi posledním rokem v NHL láká především možnost zaútočit na rekordy základní části.

„V některých statistikách jsem dost blízko někoho přeskočit, by byla škoda toho nevyužít. Co se týká gólů nebo bodů, nemám žádnou šanci, jde o zápasy,“ řekl nedávno Jaromír Jágr v rozhovoru pro Českou televizi.

27 let Jágrovy kariéry v grafech: Podívejte se, jak stoupá hvězda nejlepšího českého hokejisty

Číst článek

Legendární osmašedesátka je zatím na čtvrtém místě historického pořadí v počtu odehraných zápasů. Na vedoucího Gordieho Howea ztrácí 56 utkání, pokud se mu vyhnou zranění a zůstane v sestavě Flames, měl by přeskočit postupně Rona Francise, Marka Messiera a nakonec i Howea.

Nejen počty zápasů ale mohou Jágra zajímat. Například v počtu vstřelených branek je po dvojici Gordie Howe a Wayne Gretzky teprve třetím hráčem v historii, který překonal metu 750 gólů.

Na druhé místo mezi střelci Jágr aktuálně ztrácí 36 branek. V tom by na Howa zřejmě potřeboval víc než jednu sezonu, v poslední sezoně za Floridu vstřelil 16 branek a měl jinou pozici, než pro něj chystají v Calgary. Útočit ale může na třetí místo v počtu asistencí, na Raye Bourqueho mu zbývá 20 gólových přihrávek, na Marka Messiera dalších 24.

V počtu kanadských bodů se posunul na druhou příčku za nedostižného Gretzkého už vloni. Aktuálně jich má 1914, Gretzky jen stěží uvěřitelných 2857. V bodování po čtyřicítce ale Jágrovi zbývá do vedení jediný bod, znovu ho ztrácí na Gordieho Howea.

'Být nejhůř placený v mužstvu taky není špatné'

V nadcházející sezoně by Jágr mohl i bojovat s Alexanderem Ovečkinem o první místo mezi střelci gólů v prodloužení. Zatím oba rozhodli 19 duelů, které neskončily v normální hrací době. Samotný Jágr ale tuší, že role bodového tahouna se od něj v týmu Flames nečeká.

'Už jsem chtěl jet do Litoměřic.' Překvapený Jágr nestihne první zápas Calgary

Číst článek

„Nikdo ode mě nebude chtít, abych dával padesát šedesát bodů za sezonu. Třetí čtvrtá lajna je v pohodě. V mých letech ti málokdo nabídne víc a být nejhůř placený hráč v mužstvu taky není špatný, není žádný tlak,“ smál se Jágr před odletem do Kanady.

V závěru ledna příštího roku se Jaromír Jágr může po Howeovi a Cheliosovi také stát třetím nejstarším hráčem v historii NHL, pak oslaví 46. narozeniny. Další možnosti historických zápisů se mu otevřou, pokud s Calgary Flames postoupí do play-off.

Tomáš Petr, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme