Jágr chystá přesun do Evropy. Nabídky z NHL byly degradační, říká Marian Jelínek

Nikdo mi nevolá a telefony neberou. Nejdřív to bylo vtipné povzdechnutí největší české sportovní hvězdy současnosti, Jaromíra Jágra, nad nejasnou budoucností v NHL. S přibývajícími dny ale stále není jasno, kde bude hrát. Druhý nejproduktivnější hráč všech dob zatím marně čeká na zajímavou nabídku. Jeho někdejší osobní trenér Marian Jelínek v rozhovoru pro Český rozhlas Plus řekl, že některé zájemce 45letý hráč odmítl.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr v dresu Florida Panthers

Jaromír Jágr v dresu Florida Panthers | Zdroj: Reuters

Máte nějaké aktuální zprávy, nebo Jaromír Jágr stále čeká na nabídku?
Bohužel nemám. Čeká na telefon. Končí mu kontrakt v bytě, což znamená, že se pomalu chystá do Evropy a asi bude dál čekat v Evropě. Ale pokud je mi známo, nechce to vzdát a chtěl by v NHL pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

S bývalým osobním trenérem Jaromíra Jágra mluvil ve vysílání ČRo PLUS Petr Šimůnek

Jaromír Jágr není jediný, kdo čeká na angažmá. Působiště neznají 40letý Jerome Iginla či 38letý bek Andrej Markov. Kde byste si vsadil, že Jaromír Jágr bude hrát?
Jsou i jiné země, kde lze hrát hokej. Možná je i kombinace. Třeba mít smlouvu na Kladně a zároveň hrát v extralize. Ale to jsou spekulativní možnosti. Pořád je tu i KHL. Jsou i jiné možnosti než NHL a Kladno. Kdyby šlo Jardovi jenom o to být v NHL, tak už smlouvu má. Nabídky měl, ale finanční částka nebyla taková. Možná byla spíš degradační.

Konec jednou přijde

Jak to nese psychicky? Na Floridě měl skvělou první sezónu, kdy ho všichni vynášeli do nebes. Druhá nebyla tak zářivá a teď se s ním rozloučili.
U vrcholového sportu je nepříjemné, že konec jednou přijde a přichází v produktivním věku. Když jde člověk do důchodu z normálního zaměstnání, je to něco jiného. Ale to víme od začátku. Vrcholový sport je na patnáct či dvacet let. A ať chceme, nebo ne, jednou konec přijde. Je otázkou, jestli je to letos, nebo to Jaromírovi ještě vyjde na jednu sezónu v NHL.

Nové působiště pro Jágra? Spekuluje se o nováčkovi nebo týmech plných mladíků

Číst článek

Je to na Jaromír Jágr vůbec připravený? Podle toho, jak maká, se zdá, že se s koncem nechce smířit.
Navenek ne, ale vnitřně... Jarda je velmi chytrý kluk a ví, že jednou konec přijít musí. Zatím se nechce smířit s tím, že by to měl být letošní rok. Pro každého sportovce, který končí kariéru, to není nic lehkého. Zvlášť, když neví, co bude dál dělat. Je to velmi nejasné a nevím, kam se jeho kroky budou ubírat.

Vy jste byl Jágrovým dlouhodobým trenérem a jste i psychologem. Může psycholog v takové fázi sportovci pomoct?
Jsou to situace, které psychologie řeší už léta. Tři roky po kariéře bývají pro sportovce nejtěžší. Přijde vakuum po něčem, co jste miloval a je vám to najednou odepřeno. Když se houslovému virtuosovi řekne, že od zítra už nekoncertuje, není to nic příjemného.

Vrcholový sport je atypický. Jsou i případy, kdy to sportovci těžce nesou a sklouzávají k závislostem nebo jiným neřestem. Není to případ Jardy, ale není to lehké. Něco, co milujete, ze dne na den mizí. Vůně kabiny, tlak, reportéři... I tělo je zvyklé na nějakou dávku endorfinů, které mu jsou najednou odepřeny.

Petr Šimůnek, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme