‚Rychlík z Vysočiny‘ a člen síně slávy. Po těžké nemoci zemřel hokejista Hrbatý

Ve věku 77 let zemřel v úterý po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 a dvě bronzové medaile z mistrovství světa v letech 1969 a 1970. S Jihlavou vybojoval sedm mistrovských titulů.

Tento článek je více než rok starý.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V 77 letech v úterý zemřel po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968

V 77 letech v úterý zemřel po těžké nemoci člen Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý. Bývalý útočník přezdívaný „Rychlík z Vysočiny“ získal s národním týmem stříbro na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 | Foto: Tomáš Blažek | Zdroj: MAFRA/Profimedia

V reprezentaci odehrál Hrbatý 57 zápasů a vstřelil 15 branek. Svůj nejdůležitější gól dal na olympiádě v Grenoblu v roce 1968 v posledním utkání proti Švédsku, kdy 13 minut před koncem vyrovnal na 2:2. O jeho úmrtí informoval web Dukly.

Legendární hokejista Holík slaví 75. narozeniny. ‚Pořád mám co dělat,‘ říká bývalý útočník

Číst článek

Tato remíza zajistila československým hokejistům stříbrné medaile. Hrbatý hrál na turnaji v první útočné řadě s Františkem Ševčíkem a Jozefem Golonkou.

‚Sám u tyčky‘

„Mohli jsme mít i olympijské zlato, ke kterému jsme potřebovali zvítězit. Při další akci jsem stál sám u tyčky. Kdyby mi Jožka Golonka místo střely přihrál, tak jsem asi přidal další gól,“ vzpomínal Hrbatý na úspěšné vystoupení v Grenoblu.

Hokej začal hrát až v 16 letech v Prostějově, odkud zamířil v roce 1961 k základní vojenské službě do Jihlavy. V nejvyšší soutěži odehrál Hrbatý 18 sezon, s Duklou získal sedmkrát titul, pětkrát stříbro a třikrát bronz.

V 572 ligových zápasech nastřílel 222 gólů. Po skončení aktivní činnosti se věnoval v Jihlavě trenérské práci. Za Duklu hráli i jeho syn Jan a tři vnukové. Do Síně slávy byl uveden v roce 2015.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme