Ztráta pro český i slovenský hokej. Zemřel Ján Starší, trenér dvojnásobných mistrů světa

Ve věku 85 let zemřel bývalý hokejový reprezentant a úspěšný trenér Ján Starší. Jako hráč získal tři medaile ze světových šampionátů, jako trenér dovedl národní tým ke dvěma titulům mistrů světa.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Starší

Ján Starší | Foto: Barbora Reichová/CNC | Zdroj: Profimedia

S hokejem začal Ján Starší na přírodním ledě na řece Váh už jako malé dítě. V té době se ale věnoval vícero sportům a nechybělo moc a mohl se prosadit v úplně jiném sportu než v ledním hokeji.

Rusáci? Nesnášeli jsme je, ale ti kluci za to nemohli, vzpomíná Jiří Holík na hokejovou pomstu za okupaci

Číst článek

„V létě jsme hráli fotbal, basketbal, volejbal… S bratrem nás dostal jeden trenér i ke stolnímu tenisu. Měl jsem k němu takové předpoklady, že jsem v roce 1952 vyhrál mistrovství Slovenska,“ vzpomínal před lety Ján Starší.

Hokej ale přeci jen vyhrál. Jeho talent mu pomohl dostat se postupně do československé extraligy, kde si ho ze Slovanu Bratislava vytáhl do Sparty tehdejší hrající trenér Pražanů Vlastimil Zábrodský.

„Dostalo se mi té cti, že si mě Vlastimil Zábrodský vybral do svého útoku, hrál jsem mu pravé křídlo. Hned v prvním roce jeho účinkování ve Spartě jsem dal víc gólů než on,“ chlubil se.

Výkony ve Spartě pomohly Jánu Staršímu do reprezentace, se kterou získal jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile na světových šampionátech.

V roce 1966 ukončil aktivní kariéru, to už ale měl vystudovanou vysokou školu a učil tělocvik. A vlastně hned se z hráče převtělil do trenéra. Ve 34 letech začal koučovat Slovan Bratislava.

Za šest let dokázal svůj tým dovést čtyřikrát do finále Československé ligy a cesta na lavičku národního týmu byla otevřená. Společně s Karlem Gutem přinesli nový trend trénování reprezentace. Zavedli gymnastiku, posilovací a kondiční cvičení a hráči jejich přístup akceptovali.

„Dzurilla, Holeček, Machač, Pospíšil, Jiří Holík a hlavně Ivan Hlinka, která hrál významnou úlohu při dvou titulech mistrů světa. Tito hráči si dali říct a podřídili se všestranné přípravě,“ vyprávěl Ján Starší.

i kvůli těmto novinkám se národním tým pod vedením Jána Staršího a Karla Guta vypracoval v 70. letech mezi nejlepší celky světového hokeje.

#hcslovan are saddened to announce that after 85 years of remarkable life and glorious hockey career, Jan Starší - one of the greatest Slovak and Czechoslovak players and coaches in history of this game has died today. R.I.P.

17:25 – 13. 04. 2019

11 31

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme