VIDEO: Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti, popřál český hokejista Jaškin ruským vojákům

Hokejisté Petrohradu odehráli svůj poslední zápas základní části KHL v zelených dresech, které tradičně oblékají na oslavu Dne obránců vlasti, a ve speciálním videu pogratulovali ruským vojákům. Se vzkazem armádě, která už rok vede válku na Ukrajině, ve videu vystoupil i český útočník Dmitrij Jaškin.

Petrohrad (Aktualizováno: 19:18 23. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti,“ řekl Jaškin v nahrávce, která okamžitě vyvolala na českých sociálních sítích vlnu znechucení.

Jaškin za národní tým dosud odehrál 39 zápasů a startoval na dvou světových šampionátech. Jeho budoucnost v národním týmu je tak jako tak nejistá. Protože se do KHL vrátil až po invazi Ruska na Ukrajinu, neměl by podle vyjádření prezidenta svazu Aloise Hadamczika dostávat pozvánky na reprezentační akce.

Jaškin, Šulák nebo Jordán. Do hokejové reprezentace nebudou nominováni hráči z KHL, rozhodl svaz

Číst článek

Jestliže se k takovému činu rozhodl, je to jeho věc. Český hokej za to ale nemůže. Má i ruské občanství a rozhodl se za svou osobu. Každý jedinec si zodpovídá za své činy sám. Jaškin je určitě dobrý hráč, ale není to hráč, abychom si jím kazili morálku týmu. Máme daleko více a lepších hráčů, než je on. Na jednom hráči to nestojí," řekl Hadamczik.

Devětadvacetiletý Jaškin se narodil v Omsku, má ruské předky i přítelkyni.

Morálka je víc než sport a musíme si ji zachovat. Jako Česko podporujeme demokracii a chceme konec války na Ukrajině. Jsme zajedno s naší vládou a nebudeme akceptovat, že by naši hráči působící v KHL mohli reprezentovat, zopakoval šéf svazu.

Hašek požaduje zákaz ruských sportovců v NHL, WTA a ATP. V dopise k tomu vyzval zástupce soutěží

Číst článek

Velkým kritikem účasti ruských sportovců v mezinárodních soutěžích je bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který se zamýšlí i nad případem Jaškina. 

Ten kluk dělá legální věc, naše vláda mu to povoluje. Je jedno, jestli jste hokejista nebo učitel. Musíme udělat tlak na naše zákonodárce, aby začali jednat a nepovolovali českým občanům pracovat v zemi našeho nepřítele. Mrzí mě, co ten kluk dělá, ale jednoznačně naše vláda mu řekla, že je to legální a může tam pracovat,“ vyjádřil se k situaci olympijský vítěz z Nagana Hašek.

Kapitán Petrohradu Jaškin ve čtvrtek odehrál v KHL jubilejní 200. zápas a svému týmu, který základní část suverénně ovládl, v Soči přispěl k výhře 6:5 v prodloužení dvěma góly a jednou asistencí.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme