Hokejový brankář Holeček slaví 75. narozeniny. Odmítl Hulla a vychytal titul mistrů světa

Nedávno Nedomanský, teď Holeček. Další výrazná postava československého hokeje slaví 75. narozeniny. Fakír, jak se v brankovišti říkalo Jiřímu Holečkovi, patřil ke generaci, která během sedmdesátých let získávala medaile na mistrovství světa. Jedno zlato ale ční nad všechny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Holeček slaví 70. narozeniny

Bývalý hokejový brankář Jiří Holeček | Zdroj: ČTK

„Už jako malý kluk jsem věděl, že naše národní mužstvo získalo poslední zlaté medaile v roce 1949. A jak jsem pomalu dorůstal, říkal jsem si, že kdyby se mi povedlo za to národní mužstvo hrát, že by bylo krásné, kdyby zrovna ta naše generace tu zlatou medaili získala. No, a nakonec se to povedlo,“ líčí Holeček pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Holeček slaví 75. narozeniny

Bylo to v Praze a bylo to poprvé od mistrovství světa v roce 1949, kdy Československo turnaj vyhrálo. S Holečkem v brance.

A když se vzpomíná na významné okamžiky československého hokeje, často přijde řeč na Kanadský pohár v roce 1976.

Hull ho chtěl do týmu

Jenomže na něj má Jiří Holeček i trochu jiné vzpomínky, než že by chytal puk. „Skončilo to a my si byli pro věci na stadionu, že se budeme vracet domu a byl tam Bobby Hull z Chicaga – nejlepší hráč NHL. Vzal si slovenského tlumočníka a povídá mi, že nepoletím domů do Prahy, ale do Chicaga, že mě chce k nim do mužstva,“ vypráví slavný brankář. 

V té době měl Holeček za sebou už angažmá v Košicích a aktuálně to byl brankář pražské Sparty, která ale nakonec o svoji hvězdu v brankovišti nepřišla.

„V té době bylo milion dolarů hodně. Já jsem ale říkal, že to nejde, že mám dvě malé předškolní děti a ženu. Já tady nemohu zůstat, oni by byli doma vyřízení. On mi ale řekl, že přes červený kříž je dostanou za dva měsíce. Řekl jsem mu, že to se jim nepovede ani za dvacet let. Prostě nemůžu a zítra letím domů, ahoj,“ pozdravil tehdy hokejový brankář Jiří Holeček, který právě v pondělí slaví 75. narozeniny.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme