Kapitánem USA na olympiádě bude Brian Gionta, který je od konce minulé sezony bez angažmá

Nominaci třiadvaceti z celkových pětadvaceti hokejistů pro únorové olympijské hry v Pchjongčchangu oznámili během utkání NHL Winter Classic Buffala proti Rangers stavitelé týmu USA. Kapitánem bude útočník Brian Gionta, který je od konce minulé sezony bez angažmá.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brian Gionta

Brian Gionta | Zdroj: Reuters

Osmatřicetiletý Gionta, jenž v roce 2003 získal s New Jersey Stanleyův pohár, sehrál v NHL i za Montreal a Buffalo 1006 utkání a připsal si 588 bodů za 289 branek a 588 asistencí. Ve 112 duelech play off přidal 68 bodů za 32 tref a 36 přihrávek. Pod pěti kruhy startoval v roce 2006 v Turíně.

Kanada ovládla prestižní Spengler Cup a ukázala, že i bez hráčů z NHL bude mít v Pchjongčchangu sílu

Číst článek

V kádru vedle osmi obránců a čtrnácti útočníků jen jediný gólman - Ryan Zapolski z Jokeritu Helsinky. Do týmu kouče Tonyho Granata, jehož asistenty budou Keith Allain, Chris Chelios, Ron Rolston a Scott Young, doplní generální manažer Jim Johannson ještě dva brankáře. Mezi kandidáty je i Brandon Maxwell z Mladé Boleslavi, který startoval na listopadovém Německém poháru.

Při neúčasti hráčů z NHL poprvé od roku 1994 je ve výběru spolu se Zapolským 15 hráčů působících v Evropě, z nichž pět hraje KHL. V nižší zámořské AHL nastupují útočníci Chris Bourque v Hershey, Bobby Butler v Milwaukee a John McCarthy v týmu San Jose Barracuda.

Z univerzitní NCAA byli vybráni bek Will Borgen z St. Cloud State University a útočníci Ryan Donato z Harvard University, Jordan Greenway z Boston University a Troy Terry z University of Denver.

Hokejová dvacítka v posledním zápase základní skupiny přestřílela Švýcarsko

Číst článek

Američané budou hrát v základní skupině B s Ruskem, Slovenskem a Slovinskem.

Nominace hokejistů USA na OH v Pchjongčchangu (14.-25. února):

Brankáři: Ryan Zapolski (Jokerit Helsinky/KHL),

obránci: Chad Billins (Linköping/Švéd.), Jonathon Blum (Vladivostok/KHL), Will Borgen (St. Cloud State University/NCAA), Matt Gilroy (Jokerit Helsinky/KHL), Ryan Gunderson (Brynäs/Švéd.), Bobby Sanguinetti (Lugano/Švýc.), Noah Welch (Växjö/Švéd.), James Wisniewski (Kassel/Něm.),

útočníci: Mark Arcobello (Bern/Švýc.), Chris Bourque(Hershey/AHL), Bobby Butler (Milwaukee/AHL), Ryan Donato (Harvard University/NCAA), Brian Gionta (bez angažmá), Jordan Greenway (Boston University/NCAA), Chad Kolarik (Mannheim/Něm.), Broc Little (Davos/Švýc.), John McCarthy (San Jose/AHL), Brian O'Neill (Jokerit Helsinky/KHL), Garrett Roe(Zug/Švýc.), Jim Slater (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Ryan Stoa (Spartak Moskva/KHL), Troy Terry (University of Denver/NCAA).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme