„Kolik času na poháru mi ještě zbývá?“ Ze Stanley cupu mizí kvůli úspoře místa jména vítězů

V hokeji asi neexistuje slavnější trofej než Stanley cup. Každý rok o velký stříbrný pohár soupeří v play-off NHL 16 týmů a jména všech vítězů jsou pak na něj navždy vyryta. I když slovo navždy není úplně nejvhodnější termín.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sidney Crosby, kapitán Pittsburghu přebral Stanley Cup.

Stanley Cup naposledy vyhrál tým Pittsburgh Penguins (Trofej v rukou drží kapitán Sidney Crosby) | Zdroj: Reuters

Můžete být skvělým hokejistou, můžete získat desítky cen a medailí, ale pokud nevyhrajete Stanley cup, nebudete nikdy tou pravou legendou. I když se vám ale podaří pohár nakonec zvednout nad hlavu, vaše jméno na něm nebude věčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Stanley Cupu mizí jména straších vítězů. Všechno je to kvůli úspoře místa

„Ten horní pruh sundáme a umístíme do hokejové síně slávy. Dole přidáme nový pro budoucí šampiony. Děláme to takhle každých 13 let, což znamená, že vaše jméno bude na poháru vyryto v časovém rozmezí od 52 do 65 let. Takže hráči jako Maurice Richard, Gordie Howe, Ted Lindsay nebo Bobby Hull teď z poháru zmizí,“ vysvětluje Mike Bolt ze Síně slávy NHL.

Ten se o Stanley cup pohár stará už 19 let. Odstraňování jmen patří k tradici. Letos tak z poháru zmizí vítězové z let 1954 až 1965. Proto Bolt prý od hráčů často slyší otázky, kolik času jim na poháru ještě zbývá.

Stanleyův pohár | Zdroj: Library and Archives Canada

Pokud by se na něm nechala všechna jména, jeho velikost by narostla do takových rozměrů, že by s ním hokejisté nemohli cestovat a ani ho na ledě zvednout.

Třeba Brad Marchand, který pohár získal s Bostonem v roce 2011, tradici chápe. Nikdo mu ale podle jeho slov nemůže upřít, že pohár vyhrál. A na to může vždycky vzpomínat.

Podle Mike Bolta to mají nejhorší hráči, kteří Stanley cup vyhráli mladí, protože pak se můžou dožít toho, že z něj zmizí. Jako třeba Jaromír Jágr, který pohár získal poprvé v 19 letech. Takže až jeho jméno ze Stanley cupu zmizí, bude mu 85 let.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme