Las Vegas se chystá na rozšiřovací draft. Ve hře by mohl být i Plekanec

Hokejistů v Las Vegas zatím moc není, už v příští sezoně ale budou hrát slavnou NHL. Americký celek proto od neděle dostane šanci získat z každého zbývajícího týmu soutěže jednoho hráče. Své volby musí poté oznámit ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Las Vegas/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Plekanec první gól Montrealu dal, na druhý přihrál

Tomáš Plekanec první gól Montrealu dal, na druhý přihrál | Zdroj: Reuters

Ještě před výběrem nejlepších mladíků je v kalendáři hokejové NHL zaškrtnutá středa jako den, kdy se uskuteční rozšiřovací draft. Nový celek z Las Vegas tak nemusí začínat s hokejisty, které ostatní týmy ligy nechtěly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový klub Vegas Golden Knights se chystá na rozšiřovací draft

Rozšiřovací draft má pár pravidel. Současné týmy musí do soboty nahlásit seznam maximálně 11 chráněných hráčů. Tím si mohou pohlídat hvězdy jako Crosbyho nebo Ovečkina. Z těch ostatních si musí Golden Knights, jak se celek z Las Vegas jmenuje, vybrat hráče tak, aby mohli utvořit mužstvo. Tedy optimální počet útočníků, obránců a brankářů.

Kvalitu kádru zajišťuje pravidlo, že Vegas musí naplnit minimálně šedesát procent kapacity platového stropu. „Chci všestranné mužstvo. Dobrá bruslaře, fyzicky silné hráče, tvůrce hry. Začínám od začátku a tvořím celý tým. Sen každého generálního manažera," uvedl pro Sportsnet George McPhee, který tuto funkci u nováčka NHL zastává.

Rozšiřovací draft

Každý z třiceti týmů má právo ochránit buď 11 hráčů (1 brankář, 3 obránci, 7 útočníků) nebo 8 libovolných hráčů a jednoho brankáře. Z každého týmu si Vegas Golden Knights vyberou jednoho hráče tak, aby měli na soupisce minimálně 14 útočníků, 9 obránců a 3 gólmany. Alespoň dvacet z těchto hokejistů, na které klub ukáže, musí mít platnou smlouvu pro další sezonu.

Podle odhadu Washington Post by jedním z nových hráčů Vegas mohl být Tomáš Plekanec z Montrealu. O jeho odchodu se mluvilo už v průběhu sezony. Český útočník má smlouvu na pět miliónů ročně, které by se Canadiens mohli chtít zbavit a kladenského rodáka pravděpodobně chránit nebudou.

Čeští hokejisté se všeobecně o přesun nejspíš bát nemusí. Voráček, Gudas, Krejčí nebo Pastrňák by měli zůstat ve svých klubech. „Nevěnoval jsem se tomu, kdo je k mání, ale s asistentem Mikem Kellym jsme se shodli, že budeme mít solidní mužstvo. Navíc nikdy nevíte, jestli se neodehrají ještě nějaké výměny," řekl pro NHL.com trenér Gerard Gallant.

Ten se těší především na to, že bude mít od dalších týdnů koho trénovat.

Martin Charvát, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme