Českou hokejovou reprezentaci přebírá kouč Pešán. Asistovat mu budou Straka a Špaček

Asistenty nového kouče hokejové reprezentace Filipa Pešána budou Martin Straka a Jaroslav Špaček. Ve funkci generálního manažera zůstává Petr Nedvěd. Výkonný výbor Českého hokeje schválil vedení reprezentace v hlasování per rollam.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově složený realizační tým se s vedením svazu domluvil na dvouleté smlouvě. Kontrakt zahrnuje z velkých akcí mistrovství světa 2021 v Minsku a Rize, olympijský turnaj v Pekingu 2022 a následně mistrovství světa 2022 v Helsinkách a Tampere.

Hokejová dvacítka má nového trenéra. U českých mladíků střídá Varaďu po dvou letech Mlejnek

Číst článek

„Jsem velmi rád, že kolegové na moji nabídku kývli. Jde o hokejové osobnosti, které mají za sebou úspěchy jak na ledě, tak na střídačce nebo v managementu. Nepochybuji přitom, že naše spolupráce bude fungovat, protože máme velmi podobný pohled na hokej,“ uvedl Pešán v tiskové zprávě.

„Jsem přesvědčen, že se podařilo sestavit silné vedení, které se může opřít o trenérské úspěchy, vynikající hráčskou minulost a všeobecný respekt,“ připomněl prezident svazu Tomáš Král.

Dodal, že členy realizačního týmu spojuje podobný přístup k hokeji, podobná týmová filozofie i výsledky, kterých dosahují při práci s mladými hráči. „Velmi si vážím také toho, že ve vedení reprezentace jsou významně zastoupeni příslušníci zlaté generace, což je pro náš hokej výborná zpráva a příslib pro budoucnost,“ dodal Král.

Asistenti Straka a Špaček

Jméno bývalého útočníka a nynějšího šéfa plzeňského extraligového klubu Straky se v souvislosti s reprezentační střídačkou skloňovalo už před dvěma lety. Tehdy byli Straka a majitel brněnské Komety Libor Zábranský hlavními kandidáty na místo hlavního kouče po odcházejícím Josefu Jandačovi, ale oba odmítli.

Reprezentace se tehdy ujal Miloš Říha starší, jeho asistenty byli Robert Reichel a Karel Mlejnek. Loni se pak stal oficiálně dalším asistentem i Říhův syn Miloš.

Bývalý obránce Špaček působí v roli asistenta dlouhodobě právě v Plzni, bohaté zkušenosti už má ale na stejné pozici rovněž z národního mužstva. Prožil s ním olympijský turnaj před dvěma lety, mistrovství světa v letech 2014 až 2018 i Světový pohár 2016 v Torontu.

České hry v srpnu

Poté, co pandemie koronaviru zmařila hlavní část druhé Říhovy sezony u reprezentace, kterou loni na světovém šampionátu v Bratislavě dovedl ke čtvrtému místu, měly by být první velkou akcí nově složeného realizačního týmu České hry (Carlson Hockey Games) v Brně.

Dostali jsme od českého hokeje nečekaný pohlavek, říká o svém konci u reprezentace kouč Říha

Číst článek

Závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour, který měl být na přelomu dubna a května generálkou na letošní mistrovství světa ve Švýcarsku, byl kvůli pandemii koronaviru přesunut na srpen. Český tým bude v Brně usilovat o prvenství v celém seriálu.

„Je škoda, že Miloš Říha svoje působení nemohl završit na mistrovství světa, na které jsme se těšili a odjížděli bychom na něj s velkými ambicemi. Spolu s kolegy odvedl u národního mužstva výbornou práci, za kterou bych mu chtěl vzhledem k okolnostem zatím alespoň touto cestou poděkovat,“ řekl Král.

Sedmačtyřicetiletý Straka i o rok a půl mladší Špaček byli podle informací deníku Sport s vedením Českého hokeje v kontaktu delší dobu. Vedle olympijských vítězů z Nagana má mít Pešán k ruce také trenéra brankářů Zdeňka Orcta. „To zatím nelze potvrdit, další jména se budou teprve schvalovat,“ uvedl tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

Trenéři žen a mládeže

Schváleni už ale byli také trenéři ženské a mládežnických reprezentací. Po vypršení kontraktu Petra Nováka povede ženy Tomáš Pacina, jmenovaný na dvouleté období. Uznávaný odborník působil jako trenér dovedností v NHL u týmů New York Rangers, Floridy, Montrealu či Pittsburghu, ale rovněž u reprezentace Kanady, v letech 2007 až 2017 vedl předsezonní kempy NHL.

Dosavadní Říhův asistent u národního mužstva Mlejnek povede juniorskou reprezentaci. Koučem devatenáctky bude Miroslav Přerost, jenž v minulosti vedl reprezentační výběry hráčů do 16, 17 a 20 let. Trenérem osmnáctky zůstává Jakub Petr, jenž podepsal v lednu smlouvu původně s platností do konce sezony.

U reprezentace hráčů do 17 let bude pokračovat Václav Eismann. Novým trenérem výběru do 16 let se stal Karel Beran, jenž vedl před Petrem osmnáctku. Nahradí Petra Hakena, jemuž skončila smlouva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme