V nižších hokejových soutěžích přibývá problémů v hledišti, svaz připravuje opatření

Ve fotbale je bezpečnost na tribunách velké téma, v hokeji zatím spíš okrajové. Násilných incidentů i pyrotechniky je sice v zimním sportu méně, ale zvlášť v nižších soutěžích se objevují a podle policie jich přibývá. Účinné řešení hokejový svaz hledá.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel české extraligy Josef Řezníček

Ředitel české extraligy Josef Řezníček | Foto: Barbora Turazová

Policejní experti na násilí na sportovních stadionech připravili videosestřih problémů za poslední zhruba dva roky a na svém semináři ho pustili řediteli hokejové extraligy Josefu Řezníčkovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Násilí a pyrotechnika se dostávají už i na hokejové stadiony. Svaz hledá účinné řešení

„My se s tím potýkáme a nevidíme to rádi. Rozhodli jsme se proti tomu nějakým způsobem bojovat,“ reagoval Josef Řezníček.

Mezi prohřešky, které se na stadionech děly, bylo například napadení fanoušků pořadatelskou službou v Sokolově, pálení šál na tribuně v Prostějově, napadení kontrolorů EET na tomtéž stadionu, zranění rozhodčího hozenou lahví ve Vrchlabí a k tomu ještě třeba několik případů pyrotechniky.

Radikální kosovští fotbaloví fanoušci napadli v Prištině Čecha. Video na čas zveřejnili na facebooku

Číst článek

„V hokejovém prostředí se situace ohledně fanoušků mění. Začínají se totiž mezi ně prolínat ti fotbaloví, kteří tam postupně vnáší kulturu právě z fotbalových stadionů, tedy jejich způsob fandění. Už to nejsou staré skupiny, které bezduše mlátí do bubnů, ale předvádí nápadité choreografie, naučené chorály a tak podobně. Patří k tomu ale samozřejmě i negativní projevy jako je odpalování pyrotechniky, napadání pořadatelů, vhazování předmětů na hrací plochu a tak dále,“ přiblížil Radiožurnálu policejní odborník na divácké násilí Jakub Schoř.

Fotbalové prostředí je dle Schoře stále třaskavější než hokejové, ale zároveň je mnohem dál ve snaze problémy řešit. Ostatně hokejový svaz přiznává, že se tím fotbalovým inspiroval. Kluby například musí mít od této sezony kamery snímající hlediště a zároveň jsou povinné určené body návštěvního řádu stadionu. Obojí se to ale týká jen extraligy.

„Potřebujeme jít stejnou cestou. Myslím si, že se možná tyto věci zabudují příští rok i do licenčního řádu první ligy, ale uvidíme, postupy budeme ještě komunikovat tak, abychom měli dosah i na to,“ říká ředitel extraligy Josef Řezníček.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme