Zpět do Spojených států. Jakub Jeřábek byl vyměněn z Edmontonu do St. Louis

Český hokejový obránce Jakub Jeřábek bude hrát v NHL za St. Louis. Poté, co se nedostal v přípravě do kádru Oilers, jej Blues získali výměnou za právo výběru v šestém kole draftu 2020. Sedmadvacetiletý odchovanec Plzně, který předtím působil v barvách vítěze Stanleyova poháru Washingtonu, před měsícem uzavřel s Edmontonem roční jednocestnou smlouvu na rovný milion dolarů.

Edmonton/St. Louis Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Jeřábek ještě v dresu Edmontonu Oilers

Jakub Jeřábek ještě v dresu Edmontonu Oilers | Foto: Jason Franson | Zdroj: ČTK/AP

Pokud Jeřábek nastoupí za Blues v sezoně 2018/19 k 50 či více zápasům v základní části, získají Oilers od St. Louis volby už o kolo dříve, tedy v pátém kole. 

O Jeřábkově konci v Edmontonu bylo jasno v neděli. "Jakmile jsme se dozvěděli rozhodnutí Oilers, situaci jsme intenzivně řešili. Na Jakuba se ozvalo několik zámořských klubů, nakonec došlo k dohodě mezi Edmontonem a St. Louis," řekl serveru hokej.cz Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

Filip Zadina rozhodl v prodloužení o výhře Detroitu, v přípravě se trefil i Andrej Šustr z Anaheimu

Číst článek

Jeřábek v minulé sezoně v NHL debutoval v dresu Montrealu a do Washingtonu se přesunul v druhé polovině února. Za Capitals, kteří poprvé získali Stanley Cup, ale neodehrál dostatečný počet zápasů, aby mohl být oficiálně zařazen mezi vítěze. Jeho jméno tak na poháru chybí.

Účastník dvou mistrovství světa se do NHL vydal po ročním angažmá v KHL v dresu Podolsku. Jako nedraftovaný volný hráč uzavřel s Montrealem roční dvoucestnou smlouvu na 925 tisíc dolarů. Za Canadiens sehrál 25 utkání a připsal si gól a tři asistence. Na farmě v Lavalu zaznamenal v 17 duelech branku a deset přihrávek.

Washington jej získal 21. února výměnou za právo volby v draftu. Za Capitals nastoupil v základní části v jedenácti zápasech a připsal si gól a tři asistence. V play off se však objevil jen v prvních dvou duelech a nahrál na gól. K tomu, aby jeho jméno nechybělo mezi držiteli Stanleyova poháru, byl však potřeboval odehrát alespoň 41 utkání v základní části či nejméně jeden start ve finálové sérii.

Edmonton po Jeřábkovi sáhl jako po zamýšlené náhradě za zraněného slovenského beka Andreje Sekeru, který se v polovině srpna podrobil operaci natržené achilovky.

V přípravě sehrál Jeřábek pět z dosavadních sedmi duelů, nebodoval, měl tři kladné body v bilanci plus/minus a inkasoval čtyři trestné minuty. Mezi vyvolené beky se ale před cestou Oilers do Evropy nedostal.

Návrat do KHL či jiné evropské ligy, o němž spekulovala zámořská média, ale Jeřábek neřešil. "Tahle varianta nebyla aktuální. Jakub o ní neuvažoval," doplnil Sivek.

Edmonton čeká před startem sezony ve středu generálka na ledě Kolína nad Rýnem. V sobotu pak Oilers sehrají první soutěžní zápas v Göteborgu proti New Jersey. Jeřábka místo toho čeká přesun do St. Louis.

"Pro Jakuba je to dobrá zpráva, skončí hektické období a může se soustředit jen na hokej. Blues mají výborný tým, věříme, že vedení s Jeřábkem počítá," dodal Sivek. Blues vstoupí do soutěže v noci ze čtvrtka na pátek proti Winnipegu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme