Jedničkou sobotního draftu NHL bude buď Američan Hughes, nebo Fin Kakko

Mezi americkým centrem Jackem Hughesem a finským pravým křídlem Kaapem Kakkem se rozhodne o jedničce draftu NHL. Po jednom z těchto dvou favoritů sáhnou při svém výběru na první pozici zástupci New Jersey. Druhého si zvolí New York Rangers. První kolo draftu začne v Rogers Areně ve Vancouveru v sobotu dvě hodiny po půlnoci našeho času, výběry ve druhém až sedmém kole pokračují ve stejný den od 19.00.

Vancouver Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladý finský útočník Kaapo Kakko

Kaapo Kakko v dresu finského národního týmu | Zdroj: Reuters

„Oba jsou úžasní hráči a budou schopni hrát NHL už v nadcházející sezoně. Takový je plán. Hughes je dynamičtější než Kakko, ale Kakko zase v současné době dělá větší pokroky,“ řekl ředitel pro skauting New Jersey Paul Castron.

New Jersey se totiž, 9. dubna v loterii určující pořadí výběru v draftu, posunulo jako třetí nejhorší tým uplynulé sezony NHL na první pozici. Bude tak vybírat nejvýše podruhé za poslední tři roky. V roce 2017 si vybralo švýcarského útočníka Nica Hischiera.

Nejlepší, nejužitečnější i nejproduktivnější. Útočník Kučerov z Tampy Bay je králem sezony v NHL

Číst článek

Rangers jsou v komfortní pozici, protože bez ohledu na výběr Devils mohou získat hráče na podobné úrovni. „Ať se stane cokoliv, získáme velice dobrého hokejistu. Jsme z takové možnosti nadšení a těšíme se na to,“ prohlásil generální manažer Rangers Jeff Gorton.

Rangers se posunuli v loterii ze šesté na druhou pozici. „Pro nás to bylo, jako bychom loterii vyhráli. Máme šanci draftovat rozdílového hráče. Je to už dlouhá doba, kdy jsme měli takovou možnost,“ dodal Gorton.

V podobné situaci byl před třemi roky Winnipeg, který poté, co si Toronto na první pozici vybralo amerického centra Austona Matthewse, sáhl po finském kanonýrovi Patriku Lainem.

Hughes vládl žebříčkům v prognózách před draftem. V sezoně za výběr USA do 18 let nasbíral v 50 zápasech 112 bodů za 34 branek a 78 asistencí. Na dubnovém mistrovství světa osmnáctek, kde získal bronz, vyhrál s 20 body (9+11) ze sedmi utkání produktivitu. Předtím na přelomu roku přispěl k zisku stříbra na šampionátu dvacítek čtyřmi asistencemi ve čtyřech duelech. Na květnovém mistrovství světa na Slovensku si připsal v sedmi duelech tři přihrávky.

Kakko hrál ve finské lize za TPS Turku a v 50 duelech včetně play-off si připsal 43 bodů za 26 gólů a 17 přihrávek. Na šampionátu dvacítek přispěl ke zlatu pěti body (2+3) v sedmi duelech a na mistrovství světa na Slovensku slavil také triumf. V deseti duelech nasbíral sedm bodů (6+1). Zlato má i z loňského šampionátu osmnáctek.

Hughes favoritem

Přesto experti i nadále více na pozici jedničky věří Hughesovi. Jisté ale je, že nebude po Matthewsovi, Hischierovi a loni švédském obránci Rasmusi Dahlinovi, jehož zvolilo Buffalo, ani počtvrté v řadě nejvýše vybrán Kanaďan. Naposledy to byl v roce 2015 Connor McDavid, ofenzivní tahoun Edmontonu.

David Pastrňák napodobil Jaromíra Jágra. Útočník Bostonu získal třetí Zlatou hokejku v řadě

Číst článek

Čeští hokejisté budou podle prognóz v prvním kole teprve podruhé za posledních šest let chybět. Nejvýše je pasován útočník Michal Teplý z Liberce, který by mohl přijít na řadu ve třetím kole.

Loni byli vybráni v prvním kole Filip Zadina (6. místo, Detroit) a Martin Kaut (16., Colorado), o rok dříve Martin Nečas (12., Carolina) a Filip Chytil (21., New York Rangers).

V roce 2016 přišel na řadu až ve druhém kole Libor Hájek (37., Tampa Bay Lightning). Sezonu předtím byli draftováni v prvním kole Pavel Zacha (6., New Jersey) a Jakub Zbořil (13., Boston). V roce 2014 to byli Jakub Vrána (13., Washington) a David Pastrňák (25., Boston). Před šesti lety přišel na řadu jako první až ve třetím kole Jan Košťálek (114., Winnipeg).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme