‚Mario měl neskutečné ruce.‘ Lemieux se dokázal přiblížit Gretzkymu a stal se hokejovou legendou

Během své kariéry vyhrál dvakrát Stanley Cup, třikrát získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, překonal rakovinu a také předvedl jeden pozoruhodný comeback. Před třiadvaceti lety odehrál Mario Lemieux poslední zápas v základní části NHL. Aspoň tehdy si to myslel.

Tento článek je více než rok starý.

Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Lemieux po zisku Stanley Cupu

Mario Lemieux po zisku Stanley Cupu | Zdroj: Reuters

Ikoně Pittsburghu Penguins bylo v té době teprve 32 let, přesto Lemieux oznámil, že po sezoně 1996/97 ukončí kariéru. V tu dobu už měl za sebou i období, kdy se v roce 1993 dokázal vypořádat s rakovinou uzlin. Kvůli léčbě vynechal 22 zápasů, přesto se dokázal vrátit a se 160 body ovládl kanadské bodování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejista Mario Lemieux se během své kariéry stal absolutní sportovní legendou. Více v příspěvku Davida Prouzy

Vinou různých zranění neodehrál během žádné sezony plný počet zápasů v základní části. I proto se rozhodl, že skončí s hokejem. Po třech letech se ale vrátil, a to ve velkém stylu. V prvním zápase se gólem a dvěma asistencemi podílel na vítězství nad Torontem.

Ani v druhé fázi kariéry se ale Lemieux nevyhnul zraněním. I tak si v letech 2000 až 2006, kdy definitivně skončil, udržoval průměr více než jednoho bodu na zápas.

Průměr bodů na zápas v NHL

  1. Wayne Gretzky 1,92
  2. Mario Lemieux 1,88
  3. Mike Bossy 1,50
  4. Bobby Orr 1,39
  5. Marcel Dionne 1,31
  6. Sidney Crosby 1,28
  7. Peter Šťastný 1,27
  8. Peter Forsberg 1,25
  9. Kent Nilsson 1,24
  10. Phil Esposito 1,24

Mario Lemieux patří k absolutním legendám sportu a byl asi jediným hráčem, který, pokud by zvládl odehrát více zápasů, mohl ohrozit čísla Waynea Gretzkyho. Ostatně historicky nejlepší hráč NHL měl pro „Super Maria“ jen slova chvály.

„Mario měl neskutečné ruce. Jako Mike Bossy nebo Brett Hull. V podstatě nikdy neminul bránu. I když jsem dal v NHL nejvíc gólů, tak upřímně – Mariova střela byla tvrdší a přesnější než ta moje,“ prohlásil před čtyřmi lety Wayne Gretzky v talkshow Grahama Bensingera.

Mario Lemieux i po druhém ukončení kariéry zůstal věrný Pittsburghu Penguins. Od roku 1999 je majitelem klubu. A mimochodem, je jediným v historii NHL, který dokázal vyhrát Stanley Cup jako hráč a posléze coby vlastník.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme