McDavid dal šedesátý gól sezony a Edmonton zdolal doma Arizonu. Pittsburgh vyhrál v Coloradu

Hokejisté Pittsburghu zvítězili v NHL i bez zraněného Jana Rutty na ledě Colorada 5:2 a posunuli se ve Východní konferenci na poslední postupové místo do play-off. První hvězdou zápasu byl vyhlášen Jeff Carter, který dal dvě branky včetně rozdílové. Ve zbývajícím utkání středečního programu zdolal Edmonton doma Arizonu 4:3 v prodloužení. Zápas rozhodl druhou trefou v utkání Connor McDavid, jenž má na kontě už 60 branek.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 8:55 23. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Connor McDavid má na kontě už 60 branek

Connor McDavid má na kontě už 60 branek | Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Skóre otevřel ve 22. minutě po individuální akci Sidney Crosby a stal se prvním hráčem v historii NHL, který nasázel v sezoně třicet branek v 18 i 35 letech. O chvíli později zvýšil Jake Guentzel z dorážky v přesilové hře pět na tři.

„Ve svém prvním roce chcete všem dokázat, že do soutěže patříte. Dokonce to platí i teď, i když je mi pětatřicet. Soutěž se omladila a chcete dokázat, že sem stále patříte,“ uvedl Crosby, který vstřelil třicet branek pojedenácté v kariéře. Vyrovnal tím klubový rekord Maria Lemieuxe.

„Nejdůležitější je, abych podával konzistentní výkony. Pokud to odráží tahle statistika, je to skvělé,“ doplnil.

O chvíli později zvýšil Jake Guentzel z dorážky v přesilové hře pět na tři. Hlavním strůjcem výhry Pittsburghu byl ale Carter, jenž svými góly upravil skóre na 3:1 a 4:2. Za Colorado snižovali J.T. Compher a Devon Toews. Při risku bez brankáře pojistil Bryan Rust vítězství Penguins, kteří chyběli v play-off naposledy v roce 2006.

Pittsburgh zabral po čtyřech porážkách a vystřídal v postupové osmičce Floridu, která na něj ztrácí bod. Oběma klubům zbývá odehrát do konce základní části jedenáct zápasů. Desátému Washingtonu s lídrem Alexandrem Ovečkinem se play-off vzdaluje, už má na Penguins manko šesti bodů.

Rutta vynechal kvůli zdravotním problémům v dolní části těla třetí zápas v řadě. Na druhé straně scházel Pavel Francouz, který chytal poslední utkání sezony shodou okolností právě proti Pittsburghu 8. února.

McDavid vstřelil první gól zápasu, ale Arizona otočila trefami Janise Mosera a Claytona Kellera, který později dostal tým ještě i do vedení 3:2. Na góly Kellera pokaždé odpověděl Ryan Nugent-Hopkins, když vyrovnal na 2:2 a v 53. minutě na 3:3.

„Cítil jsem se celý zápas trochu pod tlakem, abych ho dal,“ přiznal McDavid. „Ve finále je to ale jen číslo. Samozřejmě potěší, že jsem se připojil k tolika skvělým hráčům, ale ještě je před námi hodně práce. Chceme se dostat před play-off do dobré pozice,“ podotkl.

McDavid nastřílel šedesát branek v 72 zápasech, nejrychleji od doby Lemieuxe v roce 1996. Lídr Edmontonu má před sebou ještě deset utkání, v nichž může atakovat i hranici 70 tref. Naposledy ji pokořili před třiceti lety Alexandr Mogilnyj a Teemu Selänne. McDavid vede tabulku střelců před druhým Davidem Pastrňákem z Bostonu o dvanáct branek.

NHL

Colorado - Pittsburgh 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Branky: 32. Compher, 51. D. Toews - 35. a 53. Carter, 22. Crosby, 25. Guentzel, 60. Rust. Střely na branku: 30:45. Diváci: 18 130. Hvězdy zápasu: 1. Carter, 2. Guentzel (oba Pittsburgh), 3. Compher (Colorado).

Edmonton - Arizona 4:3 v prodl. (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 6. a 62. McDavid, 40. a 53. Nugent-Hopkins - 24. a 49. Keller, 16. Moser. Střely na branku: 31:17. Diváci: 18 225. Hvězdy zápasu: 1. Nugent-Hopkins, 2. Draisaitl (oba Edmonton), 3. Keller (Arizona).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme