Michal Pivoňka dostal za emigraci dva roky. Asi bych to taky zkusil, přemýšlí Dominik Kubalík

Pastrňák bude mít v hokejové NHL novou smlouvu, z Montrealu přijel na mistrovství světa Plekanec. Zní to jako samozřejmost, ale před rokem 1989 se do zahraničí za sportem muselo utíkat. Své o tom ví Michal Pivoňka, který utekl přes Jugoslávii v roce 1986, syna už vychovával ve Washingtonu.

Praha/Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsudek nad Michalem Pivoňkou

Rozsudek nad Michalem Pivoňkou | Foto: Český rozhlas | Zdroj: NHL.com

Dominik Kubalík se před několika dny dozvěděl, že na mistrovství světa do Paříže neodcestuje. Pak se ale zranil Petr Holík a bývalý útočník Plzně do Paříže nakonec odcestoval. Ve svých 21 letech už ale nemůže pamatovat, že dříve by jeho výlety za sportem do cizích zemí nebyly zdaleka tak snadné, jako je tomu dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Jacobu Pivonkovi je znát, že má problémy mluvit česky. Rozumí ale dobře

Do NHL byl draftován v roce 2013, předtím už ale v zámoří působil v celku Sudbury Wolves, kteří hrají juniorskou soutěž OHL. „Domluvil jsem se s nimi, draftovali mě do Sudbury a o čtrnáct dní později jsem letěl. Dřívější doba byla samozřejmě jiná. Nikdy jsem se o ni moc nezajímal, ale vím, že někteří kluci kvůli hokeji museli emigrovat," říká Kubalík. Podobný krok by na jejich místě prý zkusil také.

„Nedovedu si představit, co museli prožít. Já bych do toho ale také šel, mám povahu, že chci vyzkoušet všechno," tvrdí nejlepší střelec hokejové extraligy v této sezoně. V zámoří se v mládí také setkal s problémy. Spíš se mu ale Kanaďané posmívali. „Prostě Kanaďani. Mistři světa, jak jinak," vzpomíná.

Přes Jugoslávii a Itálii do USA

Podobné starosti byly pro předchozí generaci vedlejší. Do NHL se nelegálně utíkalo. Podobnou cestou se vydal ve dvaceti letech kladenský útočník Michal Pivoňka. S přítelkyní Renátou se v roce 1986 vydal na dovolenou do Jugoslávie. Z ní se nevrátil a přes Itálii se dostal do Spojených států. Jeho otec se naopak dostavil na služebnu k výslechu.

Následující citace pochází ze zažloutlého spisu, který je k dostání v Ústavu pro studium totalitních režimů. „V současné době je v USA na předměstí Washingtonu, kde hraje lední hokej. O tom, jak se dostal do USA, nám nic neřekl. Mám dojem, že jej tam nalákali. Zůstala s ním i jeho dívka, se kterou tam žije. Na žádost vyšetřovatele přidávám k trestnímu řízení jeho poslední dopis a nežádám jej zpět," vypověděl Pivoňkův otec.

Pivoňkův syn česky rozumí, táta je pro něj vzorem

Syn mu zůstal v hlavním městě Spojených států, a když ho oslavovali po vstřeleném gólu v dresu týmu Washington Capitals, mezitím se v Kladně ťukalo do psacího stroje a plnily se spisy StB.

„Veřejně prospěšných akcí pořádaných občanským výborem v bydlišti, ani směn národní fronty se nezúčastňoval vzhledem k časovému vytížení vrcholového sportovce. Alkoholické nápoje v nadměrném množství nepožíval. Se závadovými osobami nebo závadovou mládeží se nestýkal. Na zdejším oddělení Veřejné bezpečnosti nemá žádný záznam, že by se v minulosti dopustil trestné činnosti nebo byl pro trestnou činnost vyšetřován."

Pod tím byl podepsán náčelník Veřejné bezpečnosti nadpraporčík Mansfred. Pivoňka a jeho přítelkyně nakonec dostali v nepřítomnosti dva roky vězení za opuštění republiky. Tři roky po útěku v Československu komunismus skončil. Pivoňka časem založil rodinu ve Spojených státech. Velmi zajímavé je poslechnout si, jak česky umí jeho syn Jacob, který se v Česku představil na turnaji hráčů do sedmnácti let.

„Rodiče doma vždycky mluvili česky, ale teď už mluví anglicky, tak moc neumím mluvit, ale rozumím všemu. Jezdili jsme sem v létě, naposledy v roce 2013," vypráví Jacob Pivonka.

Angličtina se mu do lámané češtiny hodně plete. Stejně, jako se mu prý pletl jeho otec do tréninku. „Táta byl nejlepší kamarád. Hodně mě tlačil do hokeje a udělal hodně dobrou práci. Chtěl bych být jako on. To je můj cíl," říká syn Michala Pivoňky. Výjezdní doložku na vstup do ČR už nepotřeboval, narodil se totiž až v roce 2000.

František Kuna, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme