Milan Hejduk se jako druhý Čech v historii dočkal vyvěšení dresu pod stropem haly NHL

Bývalý kanonýr Milan Hejduk se jako druhý český hokejista dočkal pocty v podobě vyřazení svého čísla klubem NHL. Před sobotním duelem Colorada s Minnesotou vyvěsili Avalanche jeho třiadvacítku ke stropu denverské haly Pepsi Center. Před třemi roky byl stejně oceněn brankář Dominik Hašek, jehož číslo 39 slavnostně vyřadilo Buffalo.

Denver Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejduk hrál naposledy v sezoně 2012/13 a 24. února 2014 oznámil konec kariéry. "Strávil jsem v dresu Avalanche čtrnáct sezon a užil jsem si opravdu každou vteřinu. Nic z toho, co jsem dokázal, by nebylo možné bez mých spoluhráčů. Měl jsem možnost hrát s některými nejlepšími hráči naší generace a celé historie," řekl Hejduk při ceremoniálu.

Slavnostní okamžik si ním v Pepsi Center užili manželka Zlata a čtrnáctiletí synové David a Marek. Oba hrají za tým Colorado Thunderbirds, který Hejduk vede jako hlavní kouč. Jeho členové přivezli na led plaketu dresu, která následně vystoupala ke stropu.

"Když jsem byl jmenován v listopadu 2011 kapitánem, bylo to obrovské ocenění. Děkuji za to, jak jste mě uvítali s mojí rodinou v místě, které je teď naším domovem. Děkuji za všechnu podporu a za tento úžasný zážitek," dodal Hejduk.

Brzy bude následovat i třetí český hokejista. Útočník Patrik Eliáš se této pocty dočká 24. února od New Jersey Devils, které vyškrtne a vyvěsí ke stropu Prudential Center jeho šestadvacítku.

Hejdukovo číslo 23 bylo vyřazeno jako šesté v historii Colorada Avalanche. Rodák z Ústí nad Labem se tak symbolicky připojí ke svým spoluhráčům z vítězného týmu ve Stanley Cupu a klubovým legendám Joeu Sakicovi (19), Peteru Forsbergovi (21), Patricku Royovi (33), Adamu Footeovi (52) a Rayi Bourqueovi (77).

Nyní jednačtyřicetiletý Hejduk přišel do Colorada v roce 1998 z Pardubic ověnčený zlatou medailí z olympijských her v Naganu. Klub si jej vybral ještě při působení v Québecu v roce 1994 ve čtvrtém kole draftu na 87. pozici.

Na kontě má 1020 zápasů v základní části, což je rekord mezi hráči, kteří oblékali pouze dres Avalanche. Absolutním rekordmanem je Sakic (1378), který zahájil svou kariéru ještě před přestěhováním klubu do USA v Québecu Nordiques.

Hejduk je s 805 body a 375 brankami třetím nejproduktivnějším Čechem a třetím nejlepším českým kanonýrem v NHL. V obou kategoriích jsou před ním jen Jaromír Jágr a Eliáš. Díky svým střeleckým schopnostem získal Hejduk v roce 2003 Maurice "Rocket" Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra ligy, poté co v 82 zápasech zaznamenal rovných 50 branek.

V play off sehrál 112 zápasů a připsal si 76 bodů za 34 tref a 42 přihrávek. V roce 2001 získal s Avalanche Stanleyův pohár. V dresu české reprezentace získal Hejduk vedle slavného zlata z Nagana 1998 také bronzy na ZOH v Turíně 2006, na Světovém poháru 2004 a MS v Basileji 1998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme