‚Vánoce se mi vždycky různě posouvaly.‘ Miloš Říha je slavil tradičně i během svého angažmá v Rusku

Kouč hokejové reprezentace Miloš Říha starší si rád vychutnává Vánoce se vším, co k nim patří, zásadně ale v jejich české podobě. Bylo tomu tak i během jeho dlouholetého působení v Rusku, byť to zdaleka ne vždy bylo jednoduché. Šedesátiletý Říha s nostalgií vzpomíná na dobu, kdy prožíval křesťanské svátky jako dítě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Říha.

Miloš Říha. | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

„Během těch jedenácti letech v Rusku a také těch, co jsem strávil v klubech, s nimiž jsme hráli Spengler Cup, se mi Vánoce nějak posouvaly. Vždy jsme si je proto udělali dříve nebo později nebo jsme je v Rusku někdy vůbec nedělali,“ řekl Říha v rozhovoru s ČTK.

Hokejová reprezentace má nového trenéra, Jandače nahradí Říha

Číst článek

„Ale znamenají pro mě nádherné vzpomínky na dětství, rodinu, stromeček, rituály, co se u nás dělaly, i koledy, které jsme si zpívali. Také si vybavím pohled na vánoční stůl a cukroví na něm. Je to u mě nostalgie, k níž se zase teď vracíme zpátky a snažíme se, abychom si udělali Vánoce co nejkrásnější a nejpohodovější,“ přiblížil Říha.

Vnímá, že tomu tak mnohdy není. „Zrovna nedávno jsem četl anketu, že jde o nejkrizovější svátek v roce. Ale to záleží na každém, jaké si je udělá a jak se k tomu postaví. Když vidím ten shon a bláznění. Lidé si tu pohodu pak ani neužijí,“ všiml si Říha.

Vánoce po česku v Rusku

I po dobu svého působení v Rusku se vždy snažil zachovat si Vánoce v jejich české podobě. „I v Rusku jsme si dělali kapra a salát, úplně přesně po česku. Měl jsem vždy českého asistenta, takže jsme se snažili to vždy nějak udělat. Teď už je to asi jiné, ale klasického českého kapra jsme tehdy horko těžko sháněli, ale jinak jsme se postarali úplně o vše sami,“ vzpomínal Říha.

„Pamatuji jeden takový večer, kdy jsme měli hosty, ale můj asistent se toho večera 'nedožil', protože usnul," vzpomínal s úsměvem Říha.

Trošku nám ujel vlak a bude těžké ho dohnat, uvědomuje si kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha

Číst článek

„Během přípravy byla taková vánoční atmosféra, pil se punč, ale nejen ten. Pozvali jsme kluky, co tam bydleli, aby se najedli s námi, takže i Rusové jedli kapra a salát, bylo to příjemné,“ doplnil Říha.

Přerovský rodák patří k těm, co dárky především sami rádi dávají. „Každý přes rok dostává dárků dost, jsou přece i narozeniny, svátky a další příležitosti. A myslím, že v dnešní době, co se dává dárků třeba dětem, je až až. Je lepší něco sám vymyslet, aby to bylo radostné pro toho druhého," podotkl Říha.

Nedělá mu problém ve sváteční dny od hokeje zcela vypnout. "Rozhodně to dokážu. Vzbudím se, je tam ta vánočka, pustím si pohádky a koukám na ně. Samozřejmě zabrouzdám i na internet, neboť se hraje Spengler Cup a dvacítka má mistrovství světa, ale kouknu jen na výsledky. Možná teď to bude jiné, kdy mám některé vyhlédnuté hráče v české dvacítce,“ přemítal nahlas Říha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme